BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 09:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:32 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
GP-T1000 napisał(a):
Nie rozumiem za bardzo sytuacji Masters, ruszasz ze skrzyżowania to chyba normalne że wszyscy przyśpieszają. Jedni szybciej inni wolniej i jak wyprzedzasz zaraz za skrzyżowaniem to trzeba się liczyć z tym że ktoś będzie jeszcze przyśpieszał.

No coś ty, ten wyprzedzany nie może przyśpieszać i powinien dać się wyprzedzić.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Kyokushin napisał(a):
Cobra, z tego co opisujesz to gość normalnie wyprzedzał tira :) Jaka jest prędkość dozwolona na autostradach? 130? :)
Co innego jak wleciał Ci przed auto... to już podpada pod debilizm.

Właśnie o te wylatywanie przed auto 4-krotnie..

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:39 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
Cobra, z tego co opisujesz to gość normalnie wyprzedzał tira :) Jaka jest prędkość dozwolona na autostradach? 130? :)
Co innego jak wleciał Ci przed auto... to już podpada pod debilizm.

Tym bardziej że Cobra pisałeś iż zjechał Ci dwukrotnie. Może po prostu nie umiałeś się rozbujać i tamten nie czekał aż raczysz się rozpędzić i dalej wyprzedzał :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:39 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Wkurzającą rzeczą też jest UFO.

Jedziesz sobie np dajmy na to 140-150, na drodze która ma ze 3 pasy.
Wolno to nie jest, bo dozwolone 130, ale ok.....
Przed Tobą jadą auta, też 140-150... bo tak jadą, jedziesz ileśtam za nimi żeby mieć odległości... i ogólnie sobie wszyscy tak jadą.
W pewnym momencie widzisz że w lusterku rośnie coś i to dość szybko.
Nie wiadomo czy zjechać na prawy, czy jechać lewym, czy sprzyspieszyć czy nie.
Są goście którzy zachrzaniają z szybkością grubo przekraczającą tą 'co wszyscy jadą' i nawet jak człowiek chce mu zjechać to nie wie jak, nie wiadomo czy on też prawym nie ominie.... w tym samym momencie co się mu zjeżdżą.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:43 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
Wkurzającą rzeczą też jest UFO.

Jedziesz sobie np dajmy na to 140-150, na drodze która ma ze 3 pasy.
Wolno to nie jest, bo dozwolone 130, ale ok.....
Przed Tobą jadą auta, też 140-150... bo tak jadą, jedziesz ileśtam za nimi żeby mieć odległości... i ogólnie sobie wszyscy tak jadą.
W pewnym momencie widzisz że w lusterku rośnie coś i to dość szybko.
Nie wiadomo czy zjechać na prawy, czy jechać lewym, czy sprzyspieszyć czy nie.
Są goście którzy zachrzaniają z szybkością grubo przekraczającą tą 'co wszyscy jadą' i nawet jak człowiek chce mu zjechać to nie wie jak, nie wiadomo czy on też prawym nie ominie.... w tym samym momencie co się mu zjeżdżą.

Stary nie obraź się ale to Twój problem :) Ty możesz przekraczać prędkość bo "tylko" o 20-30km to robisz, a Ci co więcej od Ciebie przekraczają to już be? ;) Jedź normalnie, skończysz wyprzedzać i zjedziesz na prawo-w czym problem?

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Artur_M5 napisał(a):
Fajni są też Ci którzy wyjeżdżają z bocznej drogi i to Ty hamuj, bo przecież on nie będzie więcej stał. Nie mówię tutaj o bocznej w mieście gdzie staram się pomóc i wpuszczam (czasami nie trzeba hamować, wystarczy puścić nogę z gazu albo po prostu nie przyspieszać) ale o wiejskich drogach dochodzących do głównej arterii.

No to to są już wsioki do potęgi n-tej. Jeszcze rozumiem jeśli jedzie kolumna i takie czekanie to rzeczywiście kilkanaście minut i trzeba wykorzystać każdą wolną przestrzeń ale nie, wieśniak widzi jeden samochód i tak wyjedzie, żeby chociaż zrobił to sprawnie i przyśpieszył to nie, będzie taki uskuteczniał jazdę 20km/h

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
Kyokushin napisał(a):
Jaka jest prędkość dozwolona na autostradach? 130?

dozwolona do jazdy ale nie do wyprzedzania:)

Bobby_Valentino napisał(a):
Za coś takiego to powinni palce obcinać... Nagminne zjawisko w mieści i na trasie.

takich delikwentow uczy sie jazdy prawym pasem w sposob nastepujący:
-wyprzedzasz delikwenta prawym pasem
-zajmuje pozycje na pasie przed nim
-stopniowo lub gwałotwnie (w załeznosci od potrzeby) zwalniasz predkosc do 10-20km/h
-zdarzaja sie tacy uparci ze pomimo tego nie zwolnia lewego pasa ruchu i nadal jada lewym pasem, wtedy zatrzymujesz auto i właczasz awaryjne, mnie raz zdarzyl sie przypadek ze zatrzymalem sie na pasie ruchu przed takim pajacem, on tez sie zatrzymal i tak sobie stalismy ze 3 min a reszta aut mijala nas prawym pasem, i wtedy przyznam sie ze sie poddalem i pojechalem dalej- na glupote nie znaleziono jeszcze lekarstwa

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:48 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Artur_M5 napisał(a):
Stary nie obraź się ale to Twój problem Ty możesz przekraczać prędkość bo "tylko" o 20-30km to robisz, a Ci co więcej od Ciebie przekraczają to już be? Jedź normalnie, skończysz wyprzedzać i zjedziesz na prawo-w czym problem?

Nie chodzi o to że be :)
Chodzi o to że prawym ktośtam jedzie sobie 100, więc chcesz jechać szybciej.
Chciałbym jechać przepisowe 130 lewym, bo mi wolno tyle tam jechać, żeby jechać szybciej niż ci prawym jadą 100, bo oni 130 jechać nie muszą.
Żeby nie popadać w skrajny debilizm, jadę lewym, tak samo jak inni na tym pasie, czyli przekraczam do 140-150... żeby nie być kłodą na drodze.
Przede mną są samochody, więc nie tylko ja musiałbym zjechać UFO ale i 10 innych aut.
No i jedziesz tak jak inni i leci w ciebie pocisk.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:50 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
DarPiet napisał(a):
takich delikwentow uczy sie jazdy prawym pasem w sposob nastepujący:
-wyprzedzasz delikwenta prawym pasem
-zajmuje pozycje na pasie przed nim
-stopniowo lub gwałotwnie (w załeznosci od potrzeby) zwalniasz predkosc do 10-20km/h
-zdarzaja sie tacy uparci ze pomimo tego nie zwolnia lewego pasa ruchu i nadal jada lewym pasem, wtedy zatrzymujesz auto i właczasz awaryjne, mnie raz zdarzyl sie przypadek ze zatrzymalem sie na pasie ruchu przed takim pajacem, on tez sie zatrzymal i tak sobie stalismy ze 3 min a reszta aut mijala nas prawym pasem, i wtedy przyznam sie ze sie poddalem i pojechalem dalej- na glupote nie znaleziono jeszcze lekarstwa

I tak robię :) Ale to zazwyczaj skrajne przypadki z którymi dalsza walka skończyłaby się tak jak napisałeś... :kwasny: Bawią się w policjantów bo oni jadą z maksymalną dopuszczalną prędkością na tej drodze i nikt niema prawa na nich trąbić.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:51 
Przyjaciel forum

nikt niema prawa na nich trąbić

jak to nikt? BMW ma prawo:)

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:52 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyokushin napisał(a):
No i jedziesz tak jak inni i leci w ciebie pocisk.

W tym wypadku to problem tego "pocisku", przeginać trzeba umieć.

I tak robię :)

Tylko tak nie parkujcie tam gdzie inni idą ponad 200 ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:53 
Administrator

DarPiet napisał(a):
dozwolona do jazdy ale nie do wyprzedzania:)

Idąc tym tokiem rozumowania, lewym pasem zawsze można by jechać 250 na kagańcu (jak ktoś ma zdjęty, to szybciej), bo przecież, wtedy się wszystko wyprzedza :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Kyokushin napisał(a):
Było gościa poprostu normalnie wyprzedzić, nie straszyć, nie stwarzać patologicznych sytuacji, wystarczy że to on jest burasem i mieć go w d...
Żyjesz w polsce i przyzwyczaj sie, ze bydło jest na każdym kroku, szkoda nerwów i na udowadnianie debilkom że białe jest białe.

Na tego typu chamstwo jest lekarstwo - nazywa się min. 200KM. Wtedy nie wiesz czy oni cisną czy nie... problem przestaje istnieć lub ogranicza się do wąskiego odsetku.

No tak tylko że ja już za dużą prędkość osiągnołem a z naprzeciwka juz auta jechały więc hamuj albo .... raz juz tak miałem że zaczołem hamować to uchył też .... a przed tobą auta .

a nie chciało mi się zarzynać silnika redukując ogólnie szkoda mi było paliwa chciałem sprawdzic ile mi spali i jezdzic ekonomicznie dlatego na 3 biegu go wyprzedzałem powolutku a jak juz zrownalem to koleś ciśnie . Może to go czegoś nauczy

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 22:57 
Forumowicz

.A to sorki Andrzeju, źle to zrozumiałem. :)

Ostatnio edytowano 13 maja 2009, 23:18 przez Artur_M5, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 23:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
A jeszcze opisze taki częsty u mnie przypadek. Wyjazd odemnie z osiedla jest na droge dwu pasmową z pasem zieleni pośrodku, ja wyjeżdzając i chcąc jechać w kierunku centrum (w lewo) musze wyjechać w prawo i za kilkaset metrów zawracać w miejscu gdzie jest drugi wjazd na osiedle. Niby mam zakaz zawracania ale z tabliczką pod spodem "Nie dotyczy samochodów osobowych". W tym miejscu ludzie wyjeżdzający z osiedla (drugim wyjazdem) mają ustąp pierszeństwa, ja jestem na drodze z pierszeństwem to i tak :cenzura: mi wyjeżdzają jak zawracam i jeszcze się prują że co ja robie, często wtedy troche blokujemy drogę bo po manewrze ja jade jednym pasem on drugim z małą prędkością z otwarymi szybami k :cenzura: się. Stłuczki nie miałem chyba tylko dlatego że zawsze zawracam tak że przewiduje że ten wsiok mnie nie wpusci. Dodam że zauważyłem że większość ludzi nie wie że zawracając na drodze z pierszeństwem ma pierszeństwo nad tymi co skręcają w prawo z podporządkowanej w tym miejscu, kilkakrotnie wyjeżdzałem właśnie tamtędy i Ci zawracający (mający pierszeństwo) czekali aż pojade.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Ostatnio edytowano 13 maja 2009, 23:03 przez Gumiś, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 23:04 
Administrator

Artur, spox.
Przeważnie staram się jechać prawym pasem na tempomacie, specjalnie nigdzie mi się nie spieszy, okazjonalnie wyprzedzam uważając by komuś nie wskoczyć pod koła.
Natomiast często jest tak, że są dwa pasy, na tym prawym jadą jakieś autobusy, maluchy i inne ch.. muje i trzeba by cały czas jechać wolno np ok 70 i jeszcze przyspieszać i zwalniać, wtedy wolę wskoczyć na lewy i jechać z rozsądną w miare przepisową (w miarę, bo nikt w tym chorym kraju nie jeździ przepisowo, osoba jadąca przepisowo jako jedyna, stwarza większe zagrożenie niż jak przekroczy te 20 km/h), tak jak inne samochody, przede mna.

Dopóki na drodze jest płynność to jest w miarę bezpiecznie. Niebezpiecznie jest jak albo leży kłoda (ktoś się wlecze) albo w drugą stronę, jak jakiś słabszy umysłowo człowiek jedzie wyraźnie szybciej, na siłę.

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 23:10 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
wtedy się wszystko wyprzedza

akurat nie to mialem na mysli
mozna robic wszystko byle z glowa

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 23:17 
Administrator

DarPiet napisał(a):
akurat nie to mialem na mysli
mozna robic wszystko byle z glowa

Wiem o co Ci chodziło ;) Chciałem nieco przebarwić, wyprzedzając coś co jedzie 70 na ograniczeniu 80 mozna przekroczyć tymczasowo prędkość poto aby manewr wyprzedzania wykonać jak najszybciej, nie mniej jednak po zakończeniu wyprzedania trzeba zwolnić do prędkości takiej jak jest na ograniczeniu, przynajmniej teoria tak mówi.

Co do robienia wszystkiego, byle z głową - brzmi to bardzo logicznie i nawet mógłbym się zgodzić.
Tyle że to co dla Ciebie będzie skrajnym debilizmem i nigdy tego nie zrobisz, dla innego będzie czymś na porządku dziennym i on stwierdzi że robi to z głową.

Dlatego też ktoś wymyślił takie a nie inne zasady, ograniczenia, aby ujednolicić subiektywność interpretacji zwrotów typu 'ostrożnie, z głową, rozsądnie' spłycając je do określonych liczb.
Dla nas rozsądnie będzie np 140. Dla kogoś innego 260.
Tyle tylko że ty zrobiłeś xxxkkm, masz doświadcznie i wiesz że więcej niż 140 jest niebezpiecznie. Ta druga osoba może mieć doświadczenie zerowe, w głowie nie pokolei i powie że nie masz racji i sie wleczeczesz, bo 260 w/g niego jest ok.
Tak więc, poto są jakieś ogólne ograniczenia, żeby sie wszyscy do nich stosowali a własna interpretacja i wola powinna się ograniczać do tego, czy chcesz jechać nad morze, czy w góry :).

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 23:29 
Zacna persona forum

TomekB napisał(a):
A mnie wkurzają tacy co to im się zawsze śpieszy i zaczynają wyprzedzać np. tuż przed końcem obszaru zabudowanego. I co mam wtedy robić? Czekać aż pacan mnie wyprzedzi i po chwili go wyprzedzać znowu czy jednak docisnąć a on niech się chowa i całuje w dupę?

Tak, wiem co na ten temat mówią przepisy.

Jeździć z głową , jeśli cie ktoś wyprzedza ma powody. Ale robić taki syf że ktoś cie wyprzedza a ty deptasz to szkoda gadać lał bym po łbach. Co innego takie leszcze ... jedziesz wyprzedza cie i siada przed tobą wiec wyprzedzasz i 2x juz tego nie wpuszczasz.

bo takie zachowanie to ewidetne chamstwo ...

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 00:01 
Zacna persona forum

GP-T1000 napisał(a):
Nie rozumiem za bardzo sytuacji Masters, ruszasz ze skrzyżowania to chyba normalne że wszyscy przyśpieszają. Jedni szybciej inni wolniej i jak wyprzedzasz zaraz za skrzyżowaniem to trzeba się liczyć z tym że ktoś będzie jeszcze przyśpieszał.

Ja za to nie znosze jazdy na środkowym pasie (jak są 3), co jest zmorą na DTŚ i A4 Gliwice-Katowice. Jade sobie prawy pas totalnie pusty a wszyscy środkiem. Nie wiem czy to ludzi dowartościowuje że jadą sobie środkiem? Od tego wiele roazy sztuczne zatory się robią.

Więc tak ... chyba pisałem że już wcześniej za nim ślimaczyłem ? . Skrecamy w lewo ale tam były auta i jade sobie za nim jak auta sie skonczyły depłem jak szalony z 30 do 40 i tak sobie chcalem go wyprzedzic ale gdy zrownalismy on przyspieszac zaczol no to ja jednostajnie powolutku dociskam on tez no to ja bardziej i tak do 70 ale zrozum ja juz go prawie wyprzedziłem a on przycisnął przedemna kreta droga nie chciałem szybciej jechac dodatkowo jak zobaczyłem ze auto wystaje z podjazdu to sie wkuuuuurzyłem i udałem ze mu w bok wjade niech sie nauczy to chyba spanikowal za bardzo i zatrzymal sie ;] .

A wkurza mnie to bo czesto tak mam .

Raz było extremalnie 2 pasmowka ale wąska no to ja migacz i wyprzedzam pajaca ten na mnie zjezdza to ja hamuje i zatrabilem mysle nie zobaczyl jeszczeraz lewy i depa ten znowu .... co jest i mi zajezdza wjechalismy na szerszy odcinek to rura przed niego i tak sobie na 2 przed nim jechalem.

Dla debili i ja jestem hamem. Nienawidze jak mi ktos na dupie siedzi bez zamiaru wyprzedzania i do tego ma zle wyregulowane swiatla tak jakby długimi mi walil po lusterkach. Hamuje w takim momencie i patrze w lusterko jak juz mi w dupe wchodzi to deptam pozniej sobie jade na 2 biegu i co mnie chce wyprzedzac przyspieszam.

P.S

zawsze wpuszczam tych co z lewego wchodzą (do 3 au 4 juz nie) (na odcinku do 500metrow pozniej znowu moge wposcic) bo to ja czesto jestem tym ktorego wpuszczaja a raczej czaje na luke.

Zawsze zjeżdżam z lewego jak mam prawy wolny a jak nie mam to zwolnie albo depne widzac luke.

Nie przeszkadza mi jak ktos mi przed maske sie laduje o ile nie musze hamować

I naprawde wiele rzeczy zrozumie nawet ostanio koleś mi w bok sie ładował .... jedziemy po łuku dołączamy do 2 pasmowki on prawy ja lewy pas no to rzecz jasna on powinien na prawy wyjechac ja na lewy a on na lewy na mnie no to ja na pobocze dobrze ze kraweznik malutki trablem odbił . Zajechałem mu droge awaryjne wysiadam i tłumacze kolega poczeka ja sprawdze czy nic mi nie urwało on ze mnie nie dotknął nawet wiec tłumacze że ma szczecie bo moglem nie odbijac i nie zabawiac sie z kraweznikiem zlukalem i powiedzialem ok masz farta i tyle. Zdarza sie nawet najlepszym .... ale jak ktos cos robi celowo albo gnojek nie daje migacza to mnie cholera bierze .

jak to kiedyś kuzaj chyba powiedział Ja nigdy nie sygnalizuje że skręcam myśle idiota ale sprostował ja sygnalizuje że mam zamiar skręcać i tego przydało by się nauczyć 70% kierowcow

Co do wyskakiwania przed maske jak ci osobowka wyskoczy to da sie przeżyć ale jak ci tirem wyjedzie to idzie ..... raz jak mi gnojek wyjechal to normalnie jakby do mnie z karabinu strzelali na szybie 4 takie 2mm odpryski :/ w 1 miejscu mi normalnie takie ziarenko piachu wbil nie dalo sie wyjąć :D spiłowałem i jest w szybie prawie nie widać hehe

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1