BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 18:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Problemy
PostNapisane: 19 maja 2009, 08:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
witam
bmw stalo dosc sporo czasu i wyszlo troche problemow zwiazanych z tym dlugim postojem, mimo tragedii nie ma,
przejde do konkretow bo jest tego troche,

1)silnik pali ladnie (na ogol) czasami poprostu trzeba pokrecic 2-3 razy i odpala, z tym nie problem ale co gorsza po odpaleniu i przejechaniu kilki km potrafi poszarpac i zgasnac a wtedy to ja po kilku kreceniach odpala a czasem wcale, co tu moze byc :?: wyglada mi na to jakby iskre gubila, moze sa inne powody, niewiem licze na wasza pomoc,

2) czy w waszych wozach tez tak jest ze silnik na wolnych obrotach sobie ladnie gada i jak odkrecicie korek wlewu oleju to silnikiem zatrzesie (pierscienie olejowe) :?: bo z tym bmw tak sie dzieje i jeden mechanik powiedzial mi ze bmw tak ma a drugi ze pierscienie moga byc zapieczone, Jak sadzicie :?:

3)ile moze wyniesc kosz tywiany paskow :?: tak orientacyjnie, do 100 :?: do 200 :?:

licze na wasza pomoc bo ja specjalista zadnym nie jestem a to bmw jest moim pierwszym, pozdrawiam

P.S. jeszcze jedno pytanko odnosie elektrycznego sterowania lusterek
otoz rozebralem tapicerke i kabelek byl urwany, polaczylem go z drugim koncem i nadal nic, gdzie moge szukac przyczyny :?: jaki bezpiecznik za to odpowiedzialny jest i gdzie :?:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 13:24 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
gmsmetallica,

AD 1

To może być czujnik położenia wału, lub pompa (jej przekaźnik, złącz) paliwa zaczyna szwankować.

AD 2

W BMW tak jest że po odkręceniu korka oleju silnik spada z obrotów lub zaczyna się dziwnie zachowywać. Dzieje się tak ponieważ odkręcając korek, robisz jakby dziurę w dolocie powietrza (połączona odma z dolotem). Zasysane jest powietrze którego przepływomierz nie liczy.

AD 3

Pasek, lub paski klinowe od 30 do 100 pln
Rozrząd komplet, pasek + rolka od 130 do 230 pln + robocizna.

AD PS
Skrzynkę bezpiecznikową masz w komorze silnika, przy lewej kolumnie Macpherson
Jak staniesz przy lewym błotniku przodem do silnika to w skrzynce masz rząd 10-ciu bezpieczników. Czwarty od lewej to lusterka (czerwony, wartość 10A).

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 17:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
super dales mi troche nadzieii :)

co do czujnika walu mialem takie podejrzenia inny kolega tez tak mowil ale auto gasnie zadko, tak jak mu sie zachce, moze to byc jeszcze cos procz pompy lub czujnika :?:
jesli ten przekaznik zlacze to pompa jakby byla ok :?: a wogole to jak to polaczyc :D bo nie wiem co i jak :D

co do lusterek to moze byc cos poza bezpiecznikiem :?: cos pod kolumna kierownicy :?:

txh za odp

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1