Witam
Ostatnio jeżdzę z pewnych wzgledów bez ASC (różne koła na różnych osiach) i załączyłem ost tryb sport w mieście (czasem to robię gdy potrzebuję dużo przyśpieszać i zaraz hamować); hamowanie silnikiem w Sport jest lepsze.
Podjechałem na światłach, stanął obok mnie jakiś Golf IV... tak się gościu głupio patrzył

jechał chyba z jakimś kumplem ja sam
No i zaświeciło się zielone, dodałem trochę dużo gazu... i stoję w miejsciu

oczywiście po chwili zdjąłem nogę z gazu i auto ruszyło, ale wydaje mi się że w trybie Econo w którym jeżdżę zazwyczaj, auto poprostu by ruszyło dość szybko... ale z tym właśnie mam związane pytanie.
Czy w trybie Sport automat inaczej rusza niż w Econo? Tzn. jakby w Sport "dłużej puszczał sprzęgło"? Coś jakby przy mocniejszym depnięciu na starcie, zasprzęgliło w okolicach 3.000 obr a nie 1.500 obr jak w econo.
Wydaje mi się czy tak to działa?
Choć tak wogule to myślałem że tym mechanizem "zasprzęglania" nie steruje komputer... ale to co się stało wczoraj dało do myślenia.
Poza tym pytanie. Jak to jest z zapinaniem konwentera? Czy on się zapina tylko powyżej 85 km/h? Czy także podczas przyśpieszania np? A co z jazdą stałą 60 km/h?
Pozdrawiam