BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] 5HP24...brac zregenerowana czy probowac naprawiac?
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 18:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=2819
wiec tak...za uzywana regenerowana z gwarancja na rok wychodzi 2600euro na miejscu w dortmundzie a troszke taniej w bochum..w obydwu przypadkach trzeba doliczyc przesylke ok 160euro i 350-400 wstawienie z wymontowaniem,

czy lepiej

naprawiac tez w dortmundzie..lub w bochum..

koszt- nie wiem..ale skrzynia jezdzi bez zarzutow jak jest zimna..wiec...moze koszt nie bedzie az taki wysoki jak ta "nowa"...+koszt wysylki oklo 160 euro+wyjecie i moztaz 350-400 euro...

co radzicie.. :zalamany: :znudzony:

Ostatnio edytowano 11 stycznia 2007, 02:15 przez 7ka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 18:12 

pomysl powaznie.zdiagnozuj usterke najpierw zamiast nabijac posty o "niczym"...nikt Tobie nie powie czy kupic regenerowana czy naprawiac skoro sam nie wiesz co jest nie tak ze skrzynia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 18:15 
Forumowicz

ja bym rozkopal ta co masz moze bedzie taniej ktos za tamta zaplacil wiec nie liczy tylko remontu ale i skrzynie a 3000 euro to sporo jak zrobisz ta co masz na cacy to bedziesz wiedzial co masz chodzby cena byla porownywalna ale to tylko moje zdanie

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 18:31 

Cytuj:
Kornelio napisał(a):
pomysl powaznie.zdiagnozuj usterke najpierw zamiast nabijac posty o "niczym"...nikt Tobie nie powie czy kupic regenerowana czy naprawiac skoro sam nie wiesz co jest nie tak ze skrzynia

post o niczym?? ...napisz mi jak mam zdjagnozowac usterke...? oswiece cie mondralo..zeby to wiedziec musisz skrzynie wyjac i dac ja do porzadnego servisu..moje pytanie dotyczy ludzi ktorzy byc moze mieli takie przygody ktore ja mam.. post ten moze pomoc innym forumowiczom w przyszlosci..wiec troszke chyba przesadzasz z bezsensownascia mojego postu..

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 20:01 
Pierwsze kroki

7ka napisał(a):
post o niczym?? ...napisz mi jak mam zdjagnozowac usterke...? oswiece cie mondralo..zeby to wiedziec musisz skrzynie wyjac i dac ja do porzadnego servisu..moje pytanie dotyczy ludzi ktorzy byc moze mieli takie przygody ktore ja mam.. post ten moze pomoc innym forumowiczom w przyszlosci..wiec troszke chyba przesadzasz z bezsensownascia mojego postu..

1. Auto podłącza sie pod komputer i jakies komunikaty o bledach powinny sie pojawic
2. skoro w zimie jest OK a w lecie nie to moze to kwestia chlodzenia oleju, wymiany lub poziomu
3. moglbys napisac, jakie sa objawy uszkodzenia
4. kwestia skrzyn 5HP jest trudnym tematem, bo nie ma nawet jasnosci w temacie koniecznosci (lub jej braku) wymiany oleju "lifetime" - wiec nie dziw sie, ze ludzie nie chca odpowiedziec na pytanie, skoro nie podajesz zadnych dokladniejszych danych
5. z tego co sie orientuje tego typu skrzynie kosztuja w PL 2-4 tys. Wiec przywiezienie auta do polski i zlecenie naprawy (znalezienia dobrego zamiennika i wymiany) wydaje sie byc jeszcze tansza opcja.

t.

Tytuł: Re: 5HP24...brac zregenerowana czy probowac naprawiac?
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:40 
Pierwsze kroki

7ka napisał(a):
wiec tak...za uzywana regenerowana z gwarancja na rok wychodzi 2600euro na miejscu w dortmundzie a troszke taniej w bochum..w obydwu przypadkach trzeba doliczyc przesylke ok 160euro i 350-400 wstawienie z wymontowaniem,

czy lepiej

naprawiac tez w dortmundzie..lub w bochum..

koszt- nie wiem..ale skrzynia jezdzi bez zarzutow jak jest zimna..wiec...moze koszt nie bedzie az taki wysoki jak ta "nowa"...+koszt wysylki oklo 160 euro+wyjecie i moztaz 350-400 euro...

co radzicie.. :zalamany: :znudzony:

A co dokładnie Ci sie dzieje?? Ja mam 5hp30 al jak jest zimna to też pracuje dobrze a jak sie nagrzewa to zaczyna szarpać przy ruszaniu, po jakimś czasie to ustępuje ale mimo wsztstko jest troche denrwujące, czyżby podobny problem??

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:47 

typson napisał(a):
7ka napisał(a):

1. Auto podłącza sie pod komputer i jakies komunikaty o bledach powinny sie pojawic
2. skoro w zimie jest OK a w lecie nie to moze to kwestia chlodzenia oleju, wymiany lub poziomu
4. kwestia skrzyn 5HP jest trudnym tematem, bo nie ma nawet jasnosci w temacie koniecznosci (lub jej braku) wymiany oleju "lifetime" - wiec nie dziw sie, ze ludzie nie chca odpowiedziec na pytanie, skoro nie podajesz zadnych dokladniejszych danych
5. z tego co sie orientuje tego typu skrzynie kosztuja w PL 2-4 tys. Wiec przywiezienie auta do polski i zlecenie naprawy (znalezienia dobrego zamiennika i wymiany) wydaje sie byc jeszcze tansza opcja.

MASZ OPOWIEDZ. [ADMIN EDIT] Kornelio, nerwy w konserwy ;)

Ostatnio edytowano 9 stycznia 2007, 21:52 przez Kornelio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 21:51 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Spokojnie panowie- od tego jest forum ,zeby pytac- niestety jesli chodzi o automaty to wiele przyczyn moze dawac podobne objawy i naprawde ciezko cos poprzez forum zdiagnozowac. Masz tu telefon do firmy TEodora Myszkowskiego w Swadzimiu tuz pod Poznaniem. Wg moich znajomych to mistrz swiata w naprawie automatów- moze zadzwon, popytaj...porozmawiac nie zaszkodzi..
00 48 61 652 49 30

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2007, 23:17 

typson napisał(a):
7ka napisał(a):

liftime..czy ty w to wierzysz??

po podlaczeniu pod komputer nic nie wychodzi..gdybys czytal inne moje posty wiedzialbys ze pisze nie o zimie a o tym ze skrzynia zimna..ciekawe jaka daja gwarancje na ta skrzynie z polski..byc moze ze sie oplaca stad to pytanie ktore moze mi pomoc w wyborze..
za ktore dziekuje...

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 08:00 

Mnie wszędzie mówili że nie wiadomo dopóki się nie rozbierze. Ja bym kupił zorbitka , przerzucił skrzynie i sprzedał resztę albo samemu albo komuś kto rozbiera. Wydaję mi się że wyjdzie znacznie taniej, no chyab ze te skrzynie się sypią, to wtedy lipa, ale jeżeli jest to rzadkością to bym zaryzykował... 11 tys to nie mało...

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 15:02 
Pierwsze kroki

7ka napisał(a):

w moim przypadku nigdy nie jest to kwestia wiary (zwlaszcza w olej). Po prostu nie lubie wybiegac przed orkiestre. Opinii o tym jak czesto trzeba zmieniac ten olej jest tyle ile posiadaczy takich skrzyn. Do tego producent nie podaje zadnych zaleceń. Mysle, ze jest to kwestia indywidualna dla kazdego egzemplaza tego typu skrzyni

7ka napisał(a):
po podlaczeniu pod komputer nic nie wychodzi..gdybys czytal inne moje posty wiedzialbys ze pisze nie o zimie a o tym ze skrzynia zimna..ciekawe jaka daja gwarancje na ta skrzynie z polski..byc moze ze sie oplaca stad to pytanie ktore moze mi pomoc w wyborze..
za ktore dziekuje...

wybacz, watek ma byc tak napisany, by nie trzeba bylo znac historii Twoich postow, by wiedziec o co chodzi. Temat zakupu skrzyni w PL to temat trudny - po prostu kupujesz cos na gieldzie i zakladasz - jesli jest OK to dobrze, jesli nie to oddajesz/wymieniasz. Mozesz to nazwac gwarancja uruchomieniową. To zadanie dla mechanika, nie dla usera.

Nie znam sie na automatach choc wydaje mi sie, ze warto to oddac do fachowca na naprawe lub przynajmniej diagnoze. Chyba, ze zalezy Ci na blyskawicznej naprawie auta - wtedy trzba za to płacic frycowe.

t.

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2007, 17:26 

typson napisał(a):
7ka napisał(a):

w moim przypadku nigdy nie jest to kwestia wiary (zwlaszcza w olej). Po prostu nie lubie wybiegac przed orkiestre. Opinii o tym jak czesto trzeba zmieniac ten olej jest tyle ile posiadaczy takich skrzyn. Do tego producent nie podaje zadnych zaleceń. Mysle, ze jest to kwestia indywidualna dla kazdego egzemplaza tego typu skrzyni

7ka napisał(a):
za ktore dziekuje...

wybacz, watek ma byc tak napisany, by nie trzeba bylo znac historii Twoich postow, by wiedziec o co chodzi. Temat zakupu skrzyni w PL to temat trudny - po prostu kupujesz cos na gieldzie i zakladasz - jesli jest OK to dobrze, jesli nie to oddajesz/wymieniasz. Mozesz to nazwac gwarancja uruchomieniową. To zadanie dla mechanika, nie dla usera.

Nie znam sie na automatach choc wydaje mi sie, ze warto to oddac do fachowca na naprawe lub przynajmniej diagnoze. Chyba, ze zalezy Ci na blyskawicznej naprawie auta - wtedy trzba za to płacic frycowe.

w instrukcji napisane jest ze olej w skrzyni jest niewymienialny..sa rozne wersje tak jak napisales..jedni nie wymieniaja inni tak..

co do kupna skrzyni to kupowanie na gieldzie to dla mnie toto lotek i nigdy nie mialem szczescia..wiec nie zamierzam tak kupowac..wogole mieszkajac w niemczech to wole kupic ja tutaj..gdybym kupowal..ale tak nie zrobie bo zrobie tak ze dam ja do naprawy do dortmundu..byc moze cena bedzie korzystna bo jest szansa ze to nie jest to wielka usterka..zobaczymy co bedzie..skrzynie oddaje w lutym wiec poinformuje was o wszystkim.

pozdrawiam..

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2007, 22:07 
Forumowicz

7ka, proszę namiary na firmę pod wawą

Pogadaj powiedz że dostałeś namiary od marcina nowickiego z Tvn Turbo.Skrzynie

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2007, 23:43 

marcinn napisał(a):
7ka, proszę namiary na firmę pod wawą

Pogadaj powiedz że dostałeś namiary od marcina nowickiego z Tvn Turbo.Skrzynie

ok dzieki marcin ..wezme ta firme pod uwage.. :13: :13:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2007, 09:33 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25i
tak, tylko jesli chodzi o kwestie wymiany oleju w skrzyni to bardzo czesto ludzie zapominaja, ze nalezy mimo wszystko kontrolowac jego poziom. najczesciej powodem uszkodzenia skrzyn z oleje lifetime, nie jeste fakt, ze ktos nie wymienil go zgodnie z zaleceniami serwisowymi, lecz nie zagladal wogole do skrzyni. ostatnio rozmawialem z kolega, ktory e39 530dAT zrobil juz 370 tys km. olej nie byl zmieniany, lecz przy kazdej inspekcji II kontrolowal poziom oleju.

jesli chodzi zas o zdiagnozowanie. kazdy majster zajmujacy sie skrzyniami automatycznymi zna bolaczki wiekszosci z nich i bedzie w stanie po objawach choroby stwierdzic jaki bedzie przyblizony koszt naprawy. prosze nie mylic tego z faktem, ze powie co jest ciete. nigdy nie stawiajcie pytania co sie popsulo, ale jaki jest koszt. kazdy majster chroni wlasnych tajemnic i wiedzy. na know-how zarabia. celowo jest tu uzyte slowo majster, jako ktos znacznie bardziej rozgarniety niz mechanik.

reasumujac nie ma co szukac odpowiedzi na bolaczki skrzyni na forum, jesli nie wiadomo co jej dolega. dodam tylko od siebie, ze po zrobieniu dziury w e38 (w obudowie skrzyni) przejechalem tak ok 80km. nic sie nie stalo. oczywiscie bylem delikatny w jezdzie. tak wiec jestem przekonany, ze zniszczyc od tak sie nie da tej skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2007, 10:01 

Hm.. w mojej e34 520iA 5hp18 był jasny jeden objaw. Byłem u 5 lub 7 fachowców + obdzwoniłem z 10 następnych. Każdy mówił to samo: Może 1500zł może 6000zł, nie wiem. Możemy zacząć od zmiany oleju - 350zł, jak nie pomoże to i tak on pójdzie do wyrzucenia...

A i jeszcze mówili: Jak sie rozbierze to już amen jak tarczki to i tak się nie da złożyć.
Jako ciekawostkę wklejam schemat, tej starej, prostej skrzyni. Oba te rysunki to jeden ciąg, nie zmieściło się na jednym...

Obrazek
Obrazek

Sterowanie:
Obrazek

W sumie nie ma się co dziwić że jest to skompliowana naprawa :niepewny:

Tytuł: Re: [e38] 5HP24...brac zregenerowana czy probowac naprawiac?
PostNapisane: 9 czerwca 2012, 14:52 

Moje BMW: e65
Kod silnika: N62
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
Witam,
mam zapytanie olej w skrzyni 5hp24 BMW e38 99rok 735i wymieniam na pracującym silniku tzn zalewam az nie zacznie sie przelwać odpalam auto zapinam każdy bieg po kolei i znowu dolewam ?

Aha i poza tym olejem esso moge zalać jakiś inny dostępny np w i.Carsie czy musze kupić na allegro zlewany z beczki od jakiegoś cygana co go nigdy na oczy nie widziałem i wierzyć na słowo, że sprzedał mi dobry olej?
Jaka ma być dokładna specyfikacja oleju ?

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

Tytuł: Re: [e38] 5HP24...brac zregenerowana czy probowac naprawiac?
PostNapisane: 9 czerwca 2012, 18:16 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: m70b50
ja kupowałem tu wszystko do wymiany oleju: http://midparts.com.pl/pl/p/5HP24-Filtr-oleju-BMW/1084 ,jest to dobry zakład od automatów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1