BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] pomocy problem z bmw 316i na gaz
PostNapisane: 28 maja 2009, 20:28 
Pierwsze kroki

Witam ,mam problem z bmw e46 316i 115km rok 2002 ,jak jade na piatym begu i zwalniam ze 140km\h to obroty spadaja i około 3000 obrotów auto przełancza sie z gazu na benzyne ,gazownicy rozkładaja rece na 4 biegu nic sie nie dzieje tylko na piatym instalacja sekwencja elpi gaz mówia ze przyczyna moze byc słaby akumulator ,akumulator ma 66ah nie wiem czy nie jest za duzy do 316i ,na benzynie jak sie rano odpali obroty ma powyzej 1000 po chwili spadają na 800 na gazie ma tez 800 ,jak sie przejedzie jakis odcinek i auto się odpali to obroty na bezynie drgaja auto przygasa jak sie przygazuje jest juz normalnie ,nie wiem co jest z tym gazem nowa sekwencja gazownik za tydzień chce mi cały silnik rozebrac bo twierdzi ze jest to wina benzyny pomózcie dziekuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 08:26 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Po pierwsze... jak mechanik czy gazownik twierdzi że to od akumulatora to zmień go i to biegiem ;) ;) ;)
Pierwsza sprawa czy działo ci się coś podobnego na benzynie ???
I druga ważna sprawa... ile czasu masz gaz ??? ile km przejechane??? Jeśli gaz masz ok. miesiąca to tak może być... autko musi się przyzwyczaić (komputer musi się nauczyć jeździć po twojemu)....
potem na regulację gazu i będzie OK!

Obrazek

Tytuł: odpowiedz
PostNapisane: 29 maja 2009, 09:52 
Pierwsze kroki

nie na benzynie było ok.gaz mam około miesiąca na gazie mam przejechane około 2500 tyś,akumulator ładowałem i po 2 godz zaczynał puszczać małe banieczki czy 66ah moze byc dodam ze gazownicy stwierdzili ze moje bmw ma stałe ciśnienie takie jak atmosferyczne zobacze co dalej dziekuje za rade

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 13:49 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
coś ty się uwziął na ten akumulator???????

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 14:18 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Żadne tam "musi się przyzwyczaić", albo działa albo nie,najwyżej dawkę trzeba doregulować. Morfii żebyś mi się zaraz nie obraził.
Instalacja Elpigaz (Stella czy Elisa) zrzuca na benzynę z trzech powodów;
-zbyt niskie ciśnienie
-błąd zasilania
-brak odczytu obrotów RPM
Albo gaziarze sygnał RPM źle pobrali (obroty nie z tego miejsca), albo kiepsko podłączona masa, zasilanie, +12V po kluczyku, lub spada ciśnienie gazu.
Jest jeszcze opcja że dochodzi do spadku temperatury reduktora i następuje awaryjny powrót na Pb.
Tak czy tak wystarczy przejechać się z laptopem i patrzyć uważnie na odczyty. Bywało że w takich sytuacjach musiałem wymieniać sterownik LPG.

PostNapisane: 29 maja 2009, 22:49 
Pierwsze kroki

dzięki za rade powiem o tym gazownikowi napisze co on na to zmienilem akumulator i dalej to samo jade autostradą na 5 tym biegu gdy zwalniam na obroty 2,5 3 tys wraca na paliwo po paru sekundach wraca na gazna innych biegach tego nie ma

PostNapisane: 30 maja 2009, 15:03 
Pierwsze kroki

Byłem u gazownika powiedział ze już próbował jechac z laptopem okazało się ze auto ma stałą temperature i ciśnienie te przełanczanie dzieje sie tylko na 5 tym biegu gdy schodzi się na obroty między 3 tys a 2,5 tys jeszcze z wyłącznikiem zamiany nie próbował a tak juz wszystkie możliwosci tak twierdzi

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, 14:48 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Musi być coś nie halo, tylko mu umknęło. Miałem kiedyś podobną akcję w cudzie Hiszpańskiej motoryzacji z stajni VW, pod tytułem Seat Cordoba 1.4 i tam problemem był padający powoli czujnik wału, obroty znikały dosłownie na chwilkę, gazówka zwalała na benzynę. Jeżeli w aucie na 100% wszystko jest ok. to problemem jest sterownik gazu.
Napisz mi jaką ma nazwę.

PostNapisane: 31 maja 2009, 20:24 
Pierwsze kroki

to moja sekwencja i sterownik http://w918.wrzuta.pl/obraz/6zNzx2EHvJ5/dsc01762
http://w918.wrzuta.pl/obraz/7CRdu9czuNN/dsc01763

Tytuł: problem z gazem
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 19:42 
Pierwsze kroki

co się okazuje ze gaz sie przełancza na benzyne tylko wtedy gdy zwalniamy stopniowo i obroty spadaja pomału z 3000 tys gdy nacisniemy sprzęgło raptownie to nic sie nie przełancza jutro gazownik zmieni mi sterownik zobaczymy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1