BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Podłączenie skrzyni basowej do Navi MK3 h/k- jak to zr
PostNapisane: 30 maja 2009, 10:51 
Pierwsze kroki

Witam Panowie. Osobiście jakoś nieszczególnie kręcą mnie takie wynalazki jak tuby, skrzynie itd. Mam w aucie nagłośnienie harman/kardon i w zupełności mi wystarcza jednak dostałem w prezencie taką skrzynie razem z takimi bądź podobnymi kablami i chciałbym to jakoś podłączyć. W aucie mam navi MK3 z dużym monitorem i nagłośnienie hk. Pytanie brzmi czy da się to bezproblemowo do mnie podłączyć, czy lepiej odłączyć fabryczny subwoofer ze wzmacniaczem w bagażniku i zastąpić tym zestawem czy może mogą być oba podłączone ? Wolałbym aby fabryczny subwoofer został a ten był podłączony dodatkowo i mógłbym go tylko czasem używać włączając raz na jakiś czas bo nie mam zamiaru jeździć cały czas słuchając na tym muzyki. I najważniejsze, czy mógłby ktoś wyjaśnić kompletnemu laikowi jak coś takiego podłączyć ? W życiu bym tego nie podłączał gdyby nie to, że zestaw dostałem na urodziny od dziewczyny, która mając problem z wyborem prezentu zasugerowała się zdaniem kolegi, który wpadł na ten niezbyt dobry pomysł :zdziwko: Z góry dzięki za pomoc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 11:48 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Ja Ci powiem tak (nie obraź się) chyba ktoś Cię nie lubi wymyślając taki prezent (mam na myśli kolegę, następnym razem powiedz dziewczynie żeby wybrała się na forum BMW-Sport.pl :) ) :zalamany: Ja z mojej strony nie radzę Ci podłączać ten wynalazek do jakże spaniałego systemu H/K. Ta "bass tuba" heh popsuje tylko całą estetykę dźwięku. Zostań przy tym "Osobiście jakoś nieszczególnie kręcą mnie takie wynalazki jak tuby, skrzynie itd." Tyle z mojej strony ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 12:15 
Pierwsze kroki

Mimo wszystko zainstaluje to w aucie. Nie chce zrobić jej przykrości ;) Choć to i tak nie jej wina bo nawet nie wie do czego to służy ale skoro już mam tą skrzynie to po co ma leżeć i się kurzyć. Raz na jakiś czas pewnie ją włączę, więc mimo wszystko jeśli mógłby ktoś opisać krok po kroku jak to podłączyć to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 13:16 
Forumowicz

Moje BMW: Bmw E46 325Ci
Kod silnika: m54b25
Masz tutaj linki, może pomogą:
http://www.profet.pl/index.php?action=p ... 4&id_art=4
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=34554 tu masz temat o podłączeniu tuby do radia bmw buisness

Musisz sprawdzić czy Twoja navi ma wyjście RCA ale wydaje mi się, że nie chociaż to tylko takie moje gdybanie :)
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 13:47 
Pierwsze kroki

Mógłbyś napisać jeszcze gdzie szukać tego wyjścia RCA ? Sorry za tak banalne pytanie pewnie dla niektórych ale o sprawach audio nie mam żadnego pojęcia a moje zdolności kończą się na wymianie zwykłego radia. Mam szukać za navi czy może w bagażniku gdzieś koło zmieniarki ? Jeśli nie będzie tego wyjścia to jak to obejść ? Będzie w ogóle taka możliwość zamontowania tego ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 15:13 
Forumowicz

Moje BMW: Bmw E46 325Ci
Kod silnika: m54b25
RCA to po prostu Cinch i powinien być z tyłu radia, najlepiej jakbyś zapytał kogoś kto ma navi ja niestety nie posiadam ;)
Albo poszukać zdjęć wymontowanej navi i widok z tyłu :D

Widzę, że jesteś z Wrocławia w razie problemów znam faceta, który zajmuję się car audio i mógłby Ci to podłączyć.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, 16:43 
Pierwsze kroki

No i dupa. Znalazłem kolejny temat o podłączeniu sprzętu do NAVI i jak zwykle bez konkretnej podpowiedzi :mur: Ja posiadam NAVI MK4 i nie wiem jak się za to zabrać.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 15:36 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Kod silnika: m52b28
nie jestes sam !! mam mk2 i tez nikt nie dał konkretnej podpowiedzi jak dobrze podłaczyc :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 19:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330 Ci
Panowie nie ma rzeczy nie do zrobienia :)
Co do radyjek ori 1 DIN CD czy kaseciak można zrobić wyjscia RCA a sterowanie wzmaka dać z 16 pinu (biały kabelek o ile dobrze pamiętam) ale jeżeli ktoś chce iść po najmniejszej lini opory to wpina zewnetrzny wzmak ( oczywiście jeżeli wzmak jest przystosowany do przyjęcia takiego sygnału - high input) pod głośniki zasilane z ori radyjka.
Jeżeli chodzi o navi - czy to 4:3 lub 16:9 (właśnie taką sobie montuję pod zewnętrzny wzmak) to troche jest więcej zabawy, ponieważ mamy już wzmacniacz., który jednak i tak będzie pomijany (ewentualnie można go wykorzystać do obsługi tylnej półkowej sekcji), :D sygnały musimy pobrać i odsprzęglić !!! z wiąchy :kwasny: kabli .Ja mam w autku ori kasete ze zmienarą i właśnie będę wymieniał na ori 16:9 CD , wzmacniacz 4 kanałowy już jest i gra zamontowany pod tylną półką ,jak wszystko będzie gotowe z chęcią się podziele fotami z montażu . :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 18:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318is
Witam.Panowie może wy mi pomożecie...
Od niedawna jestem właścicielem E46 2000r w sedanie z zestawem Harmana,ale nie wiem czy poprzedni właściciel troche go nie okroił... Proszę napiście co dokładnie wchodzi w skład tego zestawu i gdzie jest zamontowane.
Z góry dzięki. :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1