BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 15:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 135 camshaft sensor
PostNapisane: 25 maja 2009, 15:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Witam

Przepraszam, że założyłem temat a jestem nowy... ale nigdzie nie moge znlezc informacji na ten temat... Mam BMW e46 318 98r. Jakies poł roku temu mialem wymienianą uszczelkę pod głowicą... Od tego czasu samochod ciężko wchodzil na obroty był jałowy itd... ale trwało to jakieś kilka miut z zimnego startu... myslałem że to przepływomierz... bo po odpięciu kabla zachowywal sie lepiej... wyeminiłem go i rzeczywiscie auto lepiej sie zachowywało.. ale mimo to potrafi przebrać na bardzo wysokich obrotach... kicha jakoś dziwnie... nie dawno kupielm Carsoft 6.1.4 i po przetestowaniu modułu silnika pojawia się bład jak w temacie... z tłumaczenia wiem, że to "135 czujnik wałka krzywkowego" nie pokazuje mi sie na kokpicie zadna kontrolka... ani samochod niebyl po zadnym powaznym uszkodzeniu.... ale podjerzewam tego mistrza co robil ta głowice... ze coś napsuł... czy ktos spotkał podbny problem... proszę o wszelkie info na ten temat...

Ostatnio edytowano 25 maja 2009, 15:43 przez jr3wp, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 16:08 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
camshaft sensor to rzeczywiście czujnik położenia wałka rozrządu, ma on duży wpływ na moc i działanie silnika. Skasuj błąd i sprawdź czy ponownie się pojawi.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 18:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Jezeli jeździ dobrze i nie masz wrażenia spadku mocy poniżej 3000 obr/min
to pewnie błąd do skasowania tylko, bo jeśli jest sprawny to choć błąd zapisze się w pamięci to i tak będzie dobrze jeździł bo będzie otrzymywał prawidłowy sygnał z tego czujnika.
Jeżeli jest zmulony do tych obrotów to podejrzewam, że tylko wymiana czujnika pomoże.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 16:16 
Pierwsze kroki

Boggy e36 napisał(a):
Jezeli jeździ dobrze i nie masz wrażenia spadku mocy poniżej 3000 obr/min
to pewnie błąd do skasowania tylko, bo jeśli jest sprawny to choć błąd zapisze się w pamięci to i tak będzie dobrze jeździł bo będzie otrzymywał prawidłowy sygnał z tego czujnika.
Jeżeli jest zmulony do tych obrotów to podejrzewam, że tylko wymiana czujnika pomoże.

No właśnie poniżej 3000 jest jaby ok, a powyżej 3500 jest problem... ale zgodnie zpoleceniem zamówiłem nowy czujnik... :) zobaczymy co będzię... Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedzi :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 16:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: N43
Zdejmij wtyczke z czujnika i sprawdź czy nie przecieka. W mojej e46 318 przeciekał olej do środka czujnika i w kompie wywalał błąd. Po wymianie wszystko jest ok. Koszt czujnika ok. 250 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 16:52 
Pierwsze kroki

Andrzej Olejnic napisał(a):
Zdejmij wtyczke z czujnika i sprawdź czy nie przecieka. W mojej e46 318 przeciekał olej do środka czujnika i w kompie wywalał błąd. Po wymianie wszystko jest ok. Koszt czujnika ok. 250 zł.

mój nigdzie nie cieknie... odpianelm wtyczkę... ale jest bardzo drogi... zamowiłem w serwisie, nie mieli na miejscu... ale o cene nawet nie spytalem... 250zł :zdziwko: a przeczyszczenie go by coś pmogło?... boje sie że jak go wykręce to olej mi wyleci... jak to wygląda jak sie go wyjmie?

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 17:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: N43
Bez obawy olej nie wyleci czujnik jest w górnej części głowicy. Ja nie zamawiałem w serwisie. Mogłeś najpierw sprawdzić cene. Kiedyś szukałem przepływomierza serwis chciał 2500 zł ja kupiłem BOSCHA nowy na Allegro za 450 zł i chodzi super.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, 18:47 
Pierwsze kroki

No jednak przeczyszczenie nic nie dało... Pozostaje wymianka, nawet po dołaczeniu czujnika nic to nie daje i samochod chodzi tak samo... Jeśli mogłbyś powiedzieć gdzie zakupiłeś swój byłbym wdzięczny...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1