BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, 20:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330CI&335i Coupe
olej wymienalem w ASO Bialystok(BMW Auto Breczko)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 08:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
co Wy piszecie :!: czy dla Was wymiana połowy oleju w skrzyni jest tylko wydaniem dodatkwoej kasy :?: przecież to tylko kilka złotych więcej za olej (ok. 4litry) + dopłata za wymianę. To :cenzura: jak zmieniasz olej w silniku to też zlewasz tylko troszkę :wsciekly:
jeżeli ktoś nie jest czegoś pewny to niech nie wprowadza innych w błąd

PS awarie skrzyń biegów nie dzieją się tylko i wyłącznie z przebiegu, ale w głównej mierze ze złej obsługi oraz niewłaściwej eksploatacji (i podejścia ludzi do oszczędności :mur: )

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 08:41 
Zacna persona forum

rorafalki napisał(a):
co Wy piszecie :!: czy dla Was wymiana połowy oleju w skrzyni jest tylko wydaniem dodatkwoej kasy :?: przecież to tylko kilka złotych więcej za olej (ok. 4litry) + dopłata za wymianę. To :cenzura: jak zmieniasz olej w silniku to też zlewasz tylko troszkę :wsciekly:

PS awarie skrzyń biegów nie dzieją się tylko i wyłącznie z przebiegu, ale w głównej mierze ze złej obsługi oraz niewłaściwej eksploatacji (i podejścia ludzi do oszczędności :mur: )

Jestem tego samego zdania, w pewnym momencie i na pewnym poziomie nie ma co patrzeć na oszczędności typu 100-200 pln bo takie właśnie podejście może sprawić, że skończy się to wszystko wydatkiem 10 razy większym

Teraz Skoda !!!
viewtopic.php?f=55&t=142675&start=20

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 09:01 
Przyjaciel forum

przemo78 napisał(a):
rorafalki napisał(a):

Jestem tego samego zdania, w pewnym momencie i na pewnym poziomie nie ma co patrzeć na oszczędności typu 100-200 pln bo takie właśnie podejście może sprawić, że skończy się to wszystko wydatkiem 10 razy większym

dokładnie, a samo wyjęcie skrzyni, rozebranie, złożenie i montaż kosztuje ok. 2500pln, do tego dochodzi olej, filtr i uszkodzone elementy. Gratuluję zdrowego podejscia do oszczędności :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 09:01 
Przyjaciel forum

przemo78 napisał(a):
rorafalki napisał(a):

dokładnie, a samo wyjęcie skrzyni, rozebranie, złożenie i montaż kosztuje ok. 2500pln, do tego dochodzi olej, filtr i uszkodzone elementy. Gratuluję zdrowego podejscia do oszczędności :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 10:56 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Rafał i Przemo widzę że czytanie tekstu ze zrozumieniem stanowi dla was duuuuży kłopot więc wam wyjaśnię co w tym poście było napisane dobrze?
Nikt nie napisał że lepiej wymienić połowę oleju bo tak będzie taniej!!
Nikt z nas nie miał żadnego doświadczenia z wymianą oleju w skrzyni i każdy kierował się radami mechaników na jakich udało mu się trafić.
Niestety mechanicy sa różni i niestety nigdy nie wiesz na jakiego trafiłeś do momentu jak czegoś nie spartoli :/
Wszyscy kierując się dobrem naszych autek stwierdzili że należy wymienić olej profilaktycznie i bynajmniej nie z oszczędności!!!
Do ASO nikt nie pomyślał jechać tak jak z wymianą klocków czy kół na zimę i to może faktycznie był błąd ? Ale wypowiedź majstra w moim Gliwickim ASO że skrzynia się kończy i auto na złom potwierdza obiegową opinię że ASO na właścicieli E36 i ich auta kładzie lagę :( i pewnie dlatego nikt nie pojechał na wymianę oleju w skrzyni do serwisu?
Największym problemem jest niestety niewiedza, z całego postu łatwo można wywnioskować że nikt nie wie o co chodzi w wymianie dynamicznej i czym się różni od statycznej, ile oleju powinno wejść do skrzyni i jaki powinien być ?
A Wy szanowni koledzy jeśli wiecie coś więcej niż my mniej doświadczeni to podzielcie się tą wiedzą zamiast pisać takie pierdoły i bezsensowne uwagi nie czytając z należytą uwagą tego co komentujecie :zdegustowany:

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 13:27 
Przyjaciel forum

StraHu napisał(a):
Rafał i Przemo widzę że czytanie tekstu ze zrozumieniem stanowi dla was duuuuży kłopot więc wam wyjaśnię co w tym poście było napisane dobrze?

dobrze, dziękuję :padam:

StraHu napisał(a):
Nikt nie napisał że lepiej wymienić połowę oleju bo tak będzie taniej!!
Nikt z nas nie miał żadnego doświadczenia z wymianą oleju w skrzyni i każdy kierował się radami mechaników na jakich udało mu się trafić.
Niestety mechanicy sa różni i niestety nigdy nie wiesz na jakiego trafiłeś do momentu jak czegoś nie spartoli :/
Wszyscy kierując się dobrem naszych autek stwierdzili że należy wymienić olej profilaktycznie i bynajmniej nie z oszczędności!!!
Do ASO nikt nie pomyślał jechać tak jak z wymianą klocków czy kół na zimę i to może faktycznie był błąd ? Ale wypowiedź majstra w moim Gliwickim ASO że skrzynia się kończy i auto na złom potwierdza obiegową opinię że ASO na właścicieli E36 i ich auta kładzie lagę :( i pewnie dlatego nikt nie pojechał na wymianę oleju w skrzyni do serwisu?

:|

StraHu napisał(a):
Największym problemem jest niestety niewiedza, z całego postu łatwo można wywnioskować że nikt nie wie o co chodzi w wymianie dynamicznej i czym się różni od statycznej, ile oleju powinno wejść do skrzyni i jaki powinien być ?
A Wy szanowni koledzy jeśli wiecie coś więcej niż my mniej doświadczeni to podzielcie się tą wiedzą zamiast pisać takie pierdoły i bezsensowne uwagi nie czytając z należytą uwagą tego co komentujecie :zdegustowany:

jeśli coś jest nie jasne wg mnie dużo prościej jest napisać posta z prośbą o wyjaśnienie.

w skórcie:
- wymiana statyczna: spuszcza się tylko olej, który jest w misce (zazwyczaj ok. 50%)
- wymiana dynamiczna: wymieniasz praktycznie 100% oleju (czyli to co w misce z tym co w konwerterze)

PS ważna informacja: jesli po nagrzaniu skrzyni do normalnej temp. pracy "mechanik" spuści olej (nie ma znaczenia czy wymiana jest stayczna czy dynamiczna) to bezpowrotnie zniszczy skrzynie.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 18:39 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
no a widzisz jednak potrafisz :super:

tylko nie można było tak od razu :dontgetit:

pozdrawiam i dziękuję
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 20:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330CI&335i Coupe
Dzieki za zrozumienie intencji mojej wiadomosci

piotrr51

Tytuł: Re: [E46] Wymiana oleju w skrzyni biegów
PostNapisane: 7 lipca 2010, 12:46 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
ja po ostatniej wycieczce do Poznania zauważyłem że bieg na "P" nie chce mi wskoczyć... czy to może być wina małej ilości oleju ? Zastanawiam się czy go nie wymienić bo chyba uszczelka przepuszcza... wiecie coś o takiej sytuacji ? :niepewny: :niepewny:

PS.
Ile oleju wchodzi do skrzyni ? DOKŁADNIE? bo nie mogę znaleźć :/

Obrazek

PostNapisane: 7 lipca 2010, 16:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ale jak nie chce wejść, fizycznie? czy jest na P a nie zapala się KOntrolka P???

Olej w automacie winno się wymienić wraz z pokrywą z filtrem(aluminiowa jest).

Przy wymianie oleju zawsze jest ryzyko, że auto nie wyjedzie z serwisu... ale to temat rzeka :)

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 8 lipca 2010, 09:38 
Przyjaciel forum

BARNABA, nie stresuj mnie :P
Po przejechaniu ok. 200 km i zatrzymaniu na parkingu nie mogłem przełączyć biegu na P... inne wchodziły bez problemu... po kilku machaniach... wskoczył... Jak silnik ostygnął to było OK.. po powrocie było to samo...
teraz jeżdżę nie więcej niż 100km i nie ma tego problemu... wszystko jest ok. :niepewny: sądzę że może to być brak oleju przy mocno rozgrzanej skrzyni... ale nie mam pewności :niepewny: :niepewny: jak się nie mylę to uszczelka mi przesiąka... ale puki na kanał nie wjadę to nic nie jestem pewien :zakrecony:
kontrolki się nie zapaliły żadne :niepewny:

Obrazek

PostNapisane: 8 lipca 2010, 15:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
czyli wygląda na to że masz za mało oleju.Pokrywę tak jak pisałem wcześniej wymień wraz z filtrem.Chyba że chcesz tylko dolać olej.

Przy wymianie całości oleju istnieje ryzyko że autko nie wyjedzie z serwisu.Dlatego ASO np Poznań się zabezpiecza i uprzedza że owszem wymiana jest zalecana co 100tys km ale na Naszą odpowiedzialność.

Nowy olej może wypłukać jakis tam brud i zatkać kanaliki w skrzyni i zonk.Zadzwoń do jakiegoś ASO i spytaj,powiedzą ci to samo .Ja u siebie wymieniłem olej przy przebiegu 118tys km. Wszystko było oki. w E61.skrzynia ZF.

koszt całości czyli pokrywa, uszczelki, filtr,śruby olej wymiana 1500zł z VAT.

pozdrawiam

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 12 lipca 2010, 07:31 
Przyjaciel forum

dolewać oleju nie będę bo i tak wyleci... trzeba wymienić uszczelkę :looka:

Obrazek

PostNapisane: 15 lipca 2010, 10:50 
Przyjaciel forum

powiedzcie mi jeszcze czy od małej ilości oleju może się lekko blokować przycisk na gałce zmiany biegów ?

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1