BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 21:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Czyszczenie przepływki
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 16:36 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Witam. Może ktoś opisać gdzie znajduje się, jak się do niej dostać i jak powinno wyglądać czyszczenie przepływki w e39 2.5 TDS 99 r?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 16:58 
Zacna persona forum

skoro nawet nie wiesz gdzie jest raczej odradzam ci sie zabierac do tej roboty :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 19:48 
Forumowicz

Sądze, że przepływke znajde, choć nie otwierałem jeszcze maski w celu jej szukania. Jednak nie wiem czy jej demontowanie, czyszczenie jest bezpieczne, czy trzeba posiadac jakas fachowa wiedze zeby nie zepsuc urządzonka za 1000 zł tak wiec pytam o cały przebieg operacji czyszczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 19:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
skoro wymaga przeczyszczenia według Ciebie, to równie dobrze można to oznaczać koniec jej żywotności - ja zrobisz to ostrożnie, nic nie połamiesz/nie urwiesz to gorzej już nie będzie jak jest teraz... tu masz link do schematów dla ułatwienia :) klik

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 19:59 
Zacna persona forum

tylko pamietaj zeby czyscic gdy jest zimna !! :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 22:02 
Pierwsze kroki

witam przepływomierz nie powinien byc czyszczony nie slyszalem ze by przewidywala to jakas instrukcja obslugi bo nie powinien byc zabrudzony gdyz przeplywa przez nie powietrze oczyszczone w filtrze powietrza odradzam dotykanie tego urzadzenia jest bardzo czule i wrazliwe poprawna nazwa czujnik przeplywu mas powietrza moze ta nazwa da wiecej do przemyslenia Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 22:32 
Częsty bywalec

POL666 napisał(a):
witam przepływomierz nie powinien byc czyszczony nie slyszalem ze by przewidywala to jakas instrukcja obslugi bo nie powinien byc zabrudzony gdyz przeplywa przez nie powietrze oczyszczone w filtrze powietrza odradzam dotykanie tego urzadzenia jest bardzo czule i wrazliwe poprawna nazwa czujnik przeplywu mas powietrza moze ta nazwa da wiecej do przemyslenia Pozdrawiam

To ciekawe co piszesz - w ASO jak pytałem kiedyś o koszt przepływomierza usłyszałem, żebym pierw go sobie porządnie przeczyścił, a jak nie pomoże to dopiero wtedy zapraszają na zakupy. Efekt jest taki, że dalej jeżdżę na oryginalnym przepływomierzu.
Masz rację, że powietrze jest przechodzi pierw przez filtr - ale są filtry i filtry, do tego odchodzi jeszcze stopień ich zabrudzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2009, 23:35 
Forumowicz

Nie uważam, że jest do czyszczenia. Po prostu chce zrobic generalny remont silnika, regeneruje turbo, nastawnik pompy wtryskowej, wymienie końcówki wtrysków, chce wyczyścic EGR, elektrozawory sterujące turbem, wymienić filtr odmy (albo wyczyścić), wyczyścić katalizator noi pomyślałem też o przepływce. Jednak wiem, że jest to dość delikatna zabawka dlatego dopytuje o porady na ten temat.

Jak to czyścić i czym? sprężonym powietrzem, benzyną czy jak?

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 09:01 
Częsty bywalec

Skoro Ci działa, to tego akurat nie ruszaj - mimo wszystko może to być ryzykowne. Aceton, patyczki do uszu a na koniec sprężone powietrze, żeby ewentualne paprochy usunąć...

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, 11:27 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Pitt_85, jeżeli ostrożnie wytarłeś zabrudzenie z przepływomierza ściereczką, lub wacikiem, to Ci się udało. Wiele razy widziałem jak delikwent przepływomierz potraktował zmywaczem do przepustnic (bądź innym środkiem tego typy), a potem płacz i szukanie nowego miernika masy powietrza.
Dlatego POL666, po części miał racje. Jak się nie wie jak to zrobić, to lepiej palcy nie wkładać do tego typu urządzeń. Szczególnie jak nic się nie dzieje z autem, tylko profilaktycznie chcemy sobie poprawić jego działanie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1