BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 21:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] i znów o stukaniu w TDSie...
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 00:08 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
witam. Przeczytałem kilka tematów na forum, ogladnalem filmiki. Ciężko mi powiedzieć jak poprawnie brzmi silnik diesla, ale wydaje mi się, że dźwięk pracy mojego nie jest sprawny. Oprócz klekotu slychać regularne stukanie na biegu jałowym. Kiedy podniose obroty do 1000-1100 to dalej słychac stukot, jest szybszy, wzrasta wraz z obrotami. Jednak wciskajac gaz mocniej, kiedy obroty się mocniej podnoszą stukania nie słychać. Słychać za to mój ulubiony "szum" tsa :))

A i jeszcze jedno, wiadome że zimny silnik to głośniejszy silnik. ALE praca silnika cichnie dopiero kiedy silnik osiągnie optymalną temperature, to normalne?

Co może być przyczyną stukania? Pisali o szklankach, rozrządzie, wtryskach... Silnik ma 220 tys przebiegu, rozrząd prawdopodobnie nigdy nie był wymieniany.

Może ktoś opisać inne skutki źle pracujących wtrysków, rozrządu czy popychaczy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 20:02 
Pierwsze kroki

witam!ma bmw e39 530 diesel,u mnie wystepuje dziwne pukanie w silniku,a raczej taki glosniejszy klekot,tak jakbym mial drugi silnik pod maska :P oddalem wtryski do regeneracji(2400 zl) zrobilem popychacze,samoregulatory i pare innych podejzanych rzeczy,laczny koszt naprawy 7000zl i niestety nie ma zadnego efektu w pracy silnika...zrobilem praktycznie cala gure silnika,teraz zostal mi juz tylko dol silnika.niektorzy podpowiadaja mi ze moze to byc pompa wody...generalnie kolego proponuje wydac ci pare zlotych i wybrac sie na komputer,zebys pozniej tak jak ja nie wysypal z portfela 7000 zl i nie mial zadnego efektu...pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 20:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
hosse210283 napisał(a):
witam!ma bmw e39 530 diesel,u mnie wystepuje dziwne pukanie w silniku,a raczej taki glosniejszy klekot,tak jakbym mial drugi silnik pod maska :P oddalem wtryski do regeneracji(2400 zl) zrobilem popychacze,samoregulatory i pare innych podejzanych rzeczy,laczny koszt naprawy 7000zl i niestety nie ma zadnego efektu w pracy silnika...zrobilem praktycznie cala gure silnika,teraz zostal mi juz tylko dol silnika.niektorzy podpowiadaja mi ze moze to byc pompa wody...generalnie kolego proponuje wydac ci pare zlotych i wybrac sie na komputer,zebys pozniej tak jak ja nie wysypal z portfela 7000 zl i nie mial zadnego efektu...pozdrawiam

ja też tak mam ale jak kupowałem to juz tak było i teraz tak cały czzas mam według nie to vacum pompa tak "bulgocze" jak podniesiesz maske to słychać z przodu bardziej prawda?. ja wymieniłem paski napinacze łozyska w alternatorze vacum pompę i cały czas tak mam ale silnik zyleta chodzi :] :]

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 20:40 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2.5 tds
Kod silnika: m51
Wydaje mi się, że bardziej z wtrysków dochodzi ten dźwięk ale pewien nie jestem. Chyba tak zrobie, najpierw komp potem kombinowanie ;P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1