BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drift na parkingu supermarketu a policja ??
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 21:14 
Częsty bywalec

Ciekawi mnie czy policja ma prawo dać mandat za latanie bokiem na parkingu przed supermarketem oczywiście w porze kiedy sklep jest zamknięty a parking cały pusty! Jak to wygląda od strony prawnej?? Fajnie jak by ktoś sie odezwał co sie zna na prawie. Parking niby miejsce prywatne ale jest własnością sklepu :niepewny: a nie naszym.

W tej zimie kręciliśmy bączki z bratem i misiaczki nas złapali. Spisali nas i szukali zaczepki przy aucie,ale nic nie znależli pouczyli i pojechali. A jak bym np. miał łyse opony (po dłuższym lataniu oponki zlecą) to policja może mi dać manadat?? Jak by mnie złapali na parkingu nie na drodze.

Czekam na wasze odpowiedzi.

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 21:16 
Uzależniony od forum :)

Lukezz napisał(a):
A jak bym np. miał łyse opony (po dłuższym lataniu oponki zlecą) to policja może mi dać manadat??

Zabiorą ci dowód rejestracyjny i dostaniesz skierowanie na badanie techniczne :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 21:25 
Forumowicz

Kiedy nie miałem prawka i trenowałem autem na parkingu po centrum handlowym to po kilku minutach przyszedł ochroniarz i powiedział ze nie można jeździć. Pogadałem sobie z nim chwilke i powiedział żeby mi nie przyszło do głowy upalać kapcia bo na parkingu są kamery, centrum handlowe zgłasza to na policje podając numery rejestracyjne i delikwent jest obciążany kosztami czyszczenia kostki na parkingu. Nie wiem ile w tym prawdy, ale tak powiedział. Nie mówiąc już o tym że tablice można zakleic taśmą lub po prostu zdjąć.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Jest to teren prywatny więc nie mogą Cie zatrzymać na samym parkingu bez zgłoszenia właściciela terenu. Ale jak by byli wredni to by zaczaili się zhaltowali Cie przy wyjeździe i np. zabrali dowód za łyse opony.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
bialy napisał(a):
Jest to teren prywatny więc nie mogą Cie zatrzymać na samym parkingu bez zgłoszenia właściciela terenu. Ale jak by byli wredni to by zaczaili się zhaltowali Cie przy wyjeździe i np. zabrali dowód za łyse opony.
jak zauważysz że sie czają to zostawiasz samochód na parkingu i idziesz z buta heheh :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:27 
Przyjaciel forum

wipeer napisał(a):
bialy napisał(a):
jak zauważysz że sie czają to zostawiasz samochód na parkingu i idziesz z buta heheh :P

Jak masz blisko do domu :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:28 
Forumowicz

Mogą Cie zatrzymać na parkingu i wlepić mandat za "stwarzanie zagrożenia poza drogą publiczną" (jakoś tak to brzmi) mieści się to chyba w granicach między 100 a 500 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:32 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
ŁukaszWWL napisał(a):
Mogą Cie zatrzymać na parkingu i wlepić mandat za "stwarzanie zagrożenia poza drogą publiczną" (jakoś tak to brzmi) mieści się to chyba w granicach między 100 a 500 zł.

Nie mogą, tylko na wniosek właściciela terenu są w stanie wystawić jakikolwiek mandat.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:35 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M47D20O2
Art. 2 USTAWY z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym mówi, iż przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

i macie odpowiedź

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:38 

Zabrany dowód rejestracyjny na terenie prywatnym? Wolne żarty... To jakbyś u siebie na działce siedział pijany w aucie, przyjechałaby policja i zabrała Ci prawko :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:46 

KotSylwester napisał(a):
Zabrany dowód rejestracyjny na terenie prywatnym? Wolne żarty... To jakbyś u siebie na działce siedział pijany w aucie, przyjechałaby policja i zabrała Ci prawko :rotfl:

tyle ze pijany pojdziesz do domu a z parkingu po kontroli i nie przyjetym mandacie (zgodnie z prawem, ale "wladzy" sie cwaniaczenie nie spodoba :) ) wyjechac trzeba (chyba ze kolege z laweta wezmiesz) a panowie jak baranki chetnie poczekaja zeby zabrac dowod "mądrali" :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:46 
Częsty bywalec

czyli jeżeli właściciel tzn. sklep/supermarket nic nie zgłosili to policja nic nie może??

mam opony do całkowitego zjeżdzenie i chce wiedziec co i jak gdyby mnie misiaczki przyczaili

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:59 
Przyjaciel forum

Lukezz napisał(a):
czyli jeżeli właściciel tzn. sklep/supermarket nic nie zgłosili to policja nic nie może??

Dokładnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 23:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Panowie pierdzielicie to nie teren prywatny tylko "teren użyteczności publicznej" dostaniesz tam mandat za stwarzanie zagrożenia mogą zabrać dowód za łyse opony i jak będziesz pod wpływem stracisz prawko !! NA 1000%
Teren prywatny to ogrodzone podwórko tu jest teren użyteczności publicznej i obowiązuje prawo ruchu drogowego tak samo na stacjach benzynowych itd. tam może wjechać każdy dlatego prawo reguluje tam zasady ruchu normalnie jak na drogach.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 23:16 
Przyjaciel forum

--==Mały==--, o czym Ty rozmawiasz?! O gaz to sie zgodze ale to nie podpada pod KRD tylko KK, więc to inna bajka. Co by ułatwić zrozumienie tematu zapodam dość głośny nie tak dawno przykład parkowania na miejscach dla nie pełnosprawnych gdzie policjanty nie mogły wlepiać mandatów pod hipermarketami.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 23:30 

Mały, nie masz racji. W takich miejscach obowiązują tylko podstawowe przepisy RD. Możesz jechać bez pasów i świateł i możesz mieć łyse opony itp. Jak wyjedziesz na łysych to inna bajka, rozmawiamy o łysych na miejscu. Domyślam się że masz kolego na zmiane drugie, skoro te chcesz skończyć....

Jakie zagrożenie jak nie ma tam NIKOGO poza upalającym????

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 23:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34
Kod silnika: 520i
Jeżeli parking należy do supermarketu to teren prywatny i trzebą myśleć jak coś odwiniesz np. jest nakaz skrętu w prawo a ty pojedziesz w lewo (i nie jest pod znakiem napisane coś w stylu obowiązują przpisy drogowe) to nie mają prawa cie ukarać. Tak samo od znajomego policjanta wiem że jeśli jesteś pijany wsiądziesz do samochodzu w miejscu publicznym możesz spać w nim nawet ale nie możesz mieć kluczy w stacyjce.... I jeszcze jedno tez slyszalem o takiej historii ze jesli popełnisz wykroczenie ale nie przestępstwo i uciekniesz policji , zdążysz wjechać na podwórko do siebie i zamkniesz brame także nie mogą ci nic zrobić. Jeśli jedziesz sobie lasem nie teren zabudowanym i wyskakuje ci policjant i maha lizakiem ale masz wątpliwości bo samochód jest nieoznakowany i nie jesteś pewien czy sie zatrzymać bo się boisz, naoglądałeś sie filmów nie musisz sie zatrzymać ale od razu musisz sie skontaktować z policją i powiedzieć ze w tym miejscu teraz chciala cie zatrzymać policja i ze nie byles pewien i oni od razu przekazują wiadomość tym co chaili cie zatrzymac.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 00:16 
--==Mały==-- napisał(a):
Panowie pierdzielicie to nie teren prywatny tylko "teren użyteczności publicznej"

:zdziwko: :rotfl:

Dobre, to jak robię grilla, otwieram bramę, zapraszam kolegów, to też moje podwórko to teren użyteczności publicznej? :rotfl:
I policja wlepia mandaty :rotfl:

--==Mały==-- napisał(a):
Teren prywatny to ogrodzone podwórko

Teren prywatny to też tam, gdzie jest tabliczka -->> TEREN PRYWATNY

nie jestem 100% pewny, ale np. koło WP taka tabliczka jest, no i jeździ pan w samochodziku z pola golfowego i mówi, żeby nie upalać, bo to teren prywatny i kamery są :)

Lukezz napisał(a):
Jak to wygląda od strony prawnej??

Zapewne podobnie, jak byś do sąsiada wpadł i mu orał podwórko :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 00:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Parking jest w planie zagospodarowania przestrzennego, tak samo jeśli postanowisz poprowadzić drogę to teren drogi pozostaje twój ale droga jest do użytku publicznego tyle, że tak właściwie to jest twoja, ale nie masz już do niej szczególnych praw.

Moim zdaniem z takim parkingiem jest analogicznie, urząd miasta pozwoli ci zrobić parking jako twój teren ale jest to parking publiczny. Po prostu kwestia konserwacji i utrzymania parkingu spoczywa na właścicielu, a nie na urzędzie miasta.

Więc jeśli policjantowi się spodoba to może wręczyć mandat na takim parkingu.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 01:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Szczerze to jak psiaki się przyczepią (a co raczej nie jest jakoś strasznie prawdopodobne) to wątpię żeby dyskusja z nimi na temat że oni nie mogą ci nic zrobić pomoże. Jak nie za to to za coś innego ci przyłożą.

Moim zdaniem najlepiej zagadać z jakimś cieciem to powie co i jak z kamerami i psów nie będzie wzywał. A jak nawet psiaki przejeżdżając zobaczą takie wygłupy i jak nawet się przyczepią to wystarczy z nimi tylko pogadać i skończy się pewnie na wymianie poglądów.

Oczywiście może się trafić i cieć menda który powie że wszystko ok, a pójdzie i zaraz na psy zadzwoni i psiaki którym nie przetłumaczysz. Najlepiej to na lotnisko pojechać :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1