BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 05:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330i SE Automat.. podejrzane spalanie
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:14 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie,

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem 330i z 2001. Mam pewne obawy czy to auto pali tyle ile powinno. Z tego co testowałem po mieście wszystko w granicach normy. Wymeczylem go do 22MPG czyli z jakies 13l / 100 - spoko. Dzisiaj natomiast odbyl sie prawdziwy test.. pierwsza "trasa". Trasa w cudzyslowiu bo krota droga na lotnisko 73km po autostradzie... i tu szok. Cala droge jechalem spokojnie.. z glupoty nie zrestartowalem licznika spalania i bardzo powoli rusl z 22MPG w gore. Cala droge jechalem spokojnie 100-120km/h i pilnowalem aby wskazowka spalania byla zawsze powyzej 30MPG. Ma sie to jednak nijak do tego co stalo sie ze wskazowka poziomu paliwa. Jak wyjezdzalem byla troszeczke ponizej polowy po 73km zatrzymala sie kilka milimetrow powyzej ostatniej kreski. Wyglada to jakby spalil prawie 1/4 baku na 73km? Moje pytanie jest czy zbiornik w BMW jest az tak niesymetryczny i akurat na tym przedziale tak to wyglada czy jakims cudem wbrew wskazaniom zegara zgubilem to paliwo gdzies hehe?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:28 
Forumowicz

witam
Z tego co piszesz rozumiem ze masz auto przyprowadzone z USA.Tak się skałada że też mam auto z usa tylko e90 nie wiem jak w e46 ale w e90 można zmienić w kompie spalanie z Galonów na litry.Ale wracając do problemu nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój problem ale ja zanim zmieniłem spalanie z galonów na litry to też mi pokazywało bardzo dużo a im oszczedniej jechałem to spalało więcej ,ale w usa pokazuje chyba ile możesz zrobić na galonie czy cuś takiego więc im osczedniej jedziesz to pokazuje więcej.Jeśli ktoś się zna to niech mnie poprawi ale chyba o to chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:32 
Pierwsze kroki

Jezdze w UK tam jest w galonach spalanie. Co do mojego pytania.. wg. mnie na trasie przy oszczednej jezdzie powinien mi spalac z 10l/100km wiec po 73km powinno mi ubyc 7l z baku natomiast wskazowka spadla prawie o 1/4 i pytanie brzmi czy bak jest az tak niesymetryczny? czy ewidetnie cos z autem jest nie tak

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
bercik2008 napisał(a):
ale w usa pokazuje chyba ile możesz zrobić na galonie czy cuś takiego więc im osczedniej jedziesz to pokazuje więcej.Jeśli ktoś się zna to niech mnie poprawi ale chyba o to chodzi.

Bardzo możliwe, ostatnio miałem (wątpliwą) przyjemność jeździć Nissanem Maximą from US i tam właśnie tak było.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 22:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Cytuj:
natomiast wskazówka spadła prawie o 1/4 i pytanie brzmi czy bak jest az tak niesymetryczny? czy ewidetnie cos z autem jest nie tak
a wg mnie wszytko jest tak. co to wogóle za zmierzenie o ile spadła wskazówka :zdziwko: nie wiem jak w e46 ale w wielu samochodach licznik jest tak skonstruowany że jak masz pełen bak to wskazówka spada bardzo powoli i mając pół baku nie jest ona na środku lecz np na kresce pierwszej od pełnego baku wszytko po to by przy mniejszych ilościach paliwa w zbiorniku można było dokładniej zobaczyć że paliwa jest coraz mniej(taki czynnik psychologiczny), wskazówka szybko spada. tak jest przynajmniej w toyocie i volvo ale w moim e36 wskazówka paliwa schodzi równomiernie.

P.S następnym razem jak będziesz chciał zmierzyć ile pali to zalej pod korek skasuj licznik przejdź trasę, znowu zalej pod korek i zobaczysz ile litrów weszło, a potem szybkie obliczenie i masz dokładne dane ile Ci spalił. Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 00:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
ej no im wiecej CI pokaze MPG tym lepiej
Logiczne nie? hehehe
przejezdzasz WIĘCEJ mil na galonie paliwa :)
czyli jeśli miałes 22MPG i wzrósł do np 30MPG to znaczy ze na tej samej ilosci galonów paliwa przjechałes WIĘCEJ mil czyli spaliłeś mniej litrów na 100km :)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 06:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
M -mile
P - per
G- gallon
MPG oznacza ile przejechałeś mil na jednym galonie paliwa

1 mile per gallon = 0.425143707 kilometers per liter

obserwacja wskazówki to nie jest najmądrzejszy sposób pomiaru spalania :zawstydzony: zrób jak ci Damian radzi i będziesz wiedział na czym stoisz :ok:
a i jeszcze jedno zrób ten test kilka razy bo za kazdym razem wynik będzie trochę inny zależnie od twojego dnia, temperatury, trasy, jakości paliwa itp. itd. :ok:

powodzenia
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1