BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] rozrusznik e32 750
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 14:29 
Pierwsze kroki

Witam.mam problem z rozrusznikiem w moim e32 750 z 88r.kreci ale nie wyrzuca wiec to pewnie bendix.sam nie wiem jak sie do tego zabrac no i nie bardzo mam warunki(brak kanału i narzedzi) moze ktos wie jak to zrobic albo zna kogos z okolic poznania kto by mi to mogl wymienic? pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 12:06 
witaj :)
z wymianą rozrusznika w 750 e32 nie jest tak łatwo.W necie prawie nic nie znajdziesz na ten temat a wielu mechaników tak jak było to w moim przypadku nie chce się podjąć tej roboty.Rozrusznik znajduję się od str.pasażera i wyciągałem go od góry w dwóch częściach (rozpoławiałem go w środku)bo cały nie chciał wyjść(kolektor dolotowy przeszkadza).
WAŻNE :jak ktoś ci się podejmie tej roboty i będzie chciał ściągać kolektory dolotowe ,to zabieraj auto(uszczelka pod dolot ok 2tys :( )Będziesz musiał mieć dobre klucze (nie z biedronki)i bez kanału raczej nie obędzie się.
Wyciąganie rozrusznika gdzieś opisywałem na innym forum,niestety nie ma tam zdjęć.
Jak coś to pisz na gg ,chętnie pomogę :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 17:21 
Pierwsze kroki

Hej...wielkie dzięki :)
jesteś jedyna osoba która raczyła pomoc ale znalazłem coś na bmw-klub.pl i po czterech godz. dałem sobie sam rade choć było ciężko..tak jaj wspominałeś rożni pseudo fachowcy właśnie za kolektor się chcieli zabierać.jeden debil nawet silnik ze skrzynia chciał wyjmować i 1000zł za to chciał.ale odrazu mu to wyperswadowałem :) raz jeszcze wielkie dzięki..
a jakbym mógł choć spróbować Ci w czymś pomoc to pisz śmiało..
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 01:23 
Pierwsze kroki

Witam..wiesz moze ile wchodzi plynu we wspomaganiu i ukladzie hamulcowym?

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 08:07 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
robert1108 gdzieś Ty pytał o te uszczelki, w serwisie??
Komplet 4szt. kosztuje 300 zł. jaki sens jest się mączyć i rozbierać ten rozrusznik w powietrzu, jak zasysanie powietrza pod kolektorem to częsta wada tego silnika (M70).
Tak więc robisz bezproblemowo rozrusznik, a przy okazji wymieniasz uszczelki które i tak pewno dogorywają.
O cenę zapytaj stones1.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1