BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 06:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] automatyczna skrzynia biegow
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 07:55 
Pierwsze kroki

Witam
To mój pierwszy post na forum. Ostatnio kupiłem bmw e36 z automatyczną skrzynią biegów..
Mój problem polega na tym, że skrzynia od czasu do czasu troche wariuje i nie zmienia biegu na wyższy niż 1 (wtedy przestawiam dźwignię z D na 3 i wskakuje właściwy bieg) Dodam że auto jest zagazowane i z instalacją gazową chodzi raczej źle przeciąga biegi, znacznie częściej występuje opisana wyżej sytuacja z jazdą na jedynce do 4-5 tys obrotów. Na benzynie auto chodzi pięknie, nawet nie czuje że zmienia biegi i błąd w przełączaniu z 1 na 2 pojawia się bardzo rzadko. od kilku dni szukam w całym internecie podobnego przypadku i nie mogę nic znaleźć, wie ktoś z Was co może być przyczyną takiego zachowania skrzyni? Olej zmieniałem 3 tygodnie temu, przed wymianą ze skrzynią był ten sam problem co teraz.

dane samochodu:
BMW e36
silnik: w43
skrzynia: 4 biegi

pozdrawiam Piotrek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 14:28 
Pierwsze kroki

przy okazji jeszcze jedno pytanie. mam pęknięte osłonki od tarcz hamulcowych z przodu, koszt nowych to 90 zł/ szt ale może da się je pospawać, robił to ktoś u siebie?

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 16:31 
Forumowicz

pcms napisał(a):
przy okazji jeszcze jedno pytanie. mam pęknięte osłonki od tarcz hamulcowych z przodu, koszt nowych to 90 zł/ szt ale może da się je pospawać, robił to ktoś u siebie?

Witamy serdecznie kolejnego druciarza. Pewnie, że da się pospawać ale nie szkoda drutu w automacie ??? Sklej lepiej kropelką !!!

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2009, 18:41 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
witam a robi ci sie tak rowniez na zagrzanym silniku?? podobno problem ze zmiana biegow pojawia sie wtedy gdy jest wlany do skrzyni zly olej... gdzies to bylo na forum musisz poszukac;]

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 00:38 
Pierwsze kroki

lizardking napisał(a):
pcms napisał(a):

Witamy serdecznie kolejnego druciarza. Pewnie, że da się pospawać ale nie szkoda drutu w automacie ??? Sklej lepiej kropelką !!!

Moze dlatego, ze nie jestem z Konincity nie rozumiem co do mnie mowisz. Pytanie jest proste - czy ktos to spawal. Wlozylem w ten samochod juz sporo kasy i nie chce placic za nowe czesci jak mozna dobrze naprawic stare.

Automat ma na 100% dobry olej i problem ze zmiana biegu pojawia sie zarowno na cieplym i zimnym silniku.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1