BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 16:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 14:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Wymień sondę.
To że pracuje w chwili podłaczenia pod kompa, nie znaczy, że się co jakiś czas nie zawiesza i robi bład.
Jak piszesz że 2 dni było ok, to sadza ze jest taka częstotliwośc zawieszeń.
Pewnie jak byś zostawił pod kompem odpaloną na dwa dni to na wykresie pracy byś zobaczył jak wiesza sie na górnych albo dolnych wartosciach.

W e36 miałem ten sam błąd i sonda niby chodziła.
Dopiero fartneło mi sie i jak juz miałem odłanczać kompa zaczeła się wieszać i później znów chodziła.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 15:28 
Pierwsze kroki

Tak wogóle to mam 2 sondy to oby dwie wymienić ???? W środę jade na program Boscha KTS i zobaczę co wyjdzie KTS w programie na sucho bez podłączania jeszcze auta podaje że błąd 171 oznacza dopasowanie składu mieszanki dolna lub górna granica. Sprawdzić napięcie sonda lambda przed katem, sonda lambda za katem , regulacja lambda, przetwarzanie sygnał lambda, multiplikacyjna korekcja mieszanki. Tyle wiem z teorii Esi Tronic bosch 2009 w środę się dowiem.

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 15:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Ja mam 4 :rotfl:
Właśnie o tym pisałem.
Czasem zawiesza się na "górze" ( czyli 0,8-0,9 V) a czasem na "dole" ( 0,1-0,3 V ) i wtedy łapie błąd bo komp widzi że niby działa i nie przechodzi w tryb awaryjny, a ona go oszukuje i cały skład mieszanki jest zły.
Dlatego błędu sondy może nie być a tylko błąd mieszanki, ale wtedy na 98% wina leży w sondzie.

Jakiś czas temu to przerabiałem i tylko cierpliwość w obserwowaniu wykresu pracy lambdy i troche wiedzy, może pokazać jej przekłamania.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 04:57 
Pierwsze kroki

Jak to dobrze, że moja dziewczyna ma identyczną Betke :) Zainwestowałem w interfejs
(fakt ze tani 210zl) niestety tylko z Carsoftem 3.1.4 alee to pozwoliło mi na porównanie wszystkiego w Live Date.
Odczyty z sondy przed CATem u niej od 0,17 do 0,82 V temp sondy 100%
Odczyty z sondy przed CATem u mnie od 0,45 do 0,45 V temp sondy 46%

Wydaje mi sie, że problem sie sam rozwiązał ;)

Tytuł: Re: [E46] kontrolka silnika - nieprawidlowy skład mieszanki pali
PostNapisane: 8 kwietnia 2013, 10:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Cześć. nie wiem czy jesteś jeszcze w temacie ale chodzi mi o mechanika bmw obecnie mieszkam w luton w sumie na wyspach od nie dawna i mam problem z moją e46 a dokładnie kontrolka silnika się zapaliła :/ . jeśli miał byś jakieś namiary na mechaników tobym był bardzo wdzięczny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1