BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] łapie wysoką temperaturę i czuć spadek mocy
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 22:24 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich! Jestem posiadaczem BMW 530d - 2001. Od jakiegos czasu (szczegolnie kiedy jest ciepło) zauważyłem że gdy stoję w korkach auto łapie wyższą temperaturę (3/4 wskaźnika temp wody) . Zmieniłem wiskozę i dalej jest to samo. Nie byłoby nic w tym dziwnego żeby nie fakt, że gdy auto ma podwyższoną temperaturę, czuć wyraźny spadek mocy. Jakby nie miał siły jechać. Stan oleju i płynu w chłodnicy jest ok. Przewody od chłodnicy mają jednakową temperaturę, także nie mam pojęcia co to może być! czy jest to może jakieś zabezpieczenie aby auto się nie przegrzało? Proszę serdecznie o pomoc! Pozdrawiam. Marek

Ostatnio edytowano 14 czerwca 2009, 20:35 przez m4r3cki.pl, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 22:34 
Forumowicz

Termostaty sprawdzałeś???

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 22:41 
Pierwsze kroki

Termostat od AGR czy EGR mam nowy, tego głównego nie zmieniałem. Jak go sprawdzić? kilku mechaników mi powiedziało że gdyby termostat był walnięty to rury od chłodnicy miałyby różne temperatury, a mają te same. Nie mam tylko pojęcia czy to prawda co mi powiedział mechanik...

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 23:04 
Pierwsze kroki

brzmi raczej jak kamień w chłodnicy ew. częściowo przytkana chłodnica...

Węże wlot/wylot z chłodnicy nie powinny mieć tej samej temperatury...

Wszak co to za chłodzenie skoro wylot ma tą samą temperaturę?

Termostat może zbyt późno otwierać duży obieg - najprościej sprawdź kiedy węże do chłodnicy robią się gorące, jeżeli w okolicy pionu to termostat działa poprawnie.

Czy w trasie temperatura trzyma się w pionie?

Tak czy inaczej zainteresował bym się stanem chłodnicy. Wiskoza skoro zmieniona powinna być ok, chociaż objawy wskazują również na problemy z wiskozą.

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 23:11 
Zacna persona forum

wymien termostat
jesli oba weze masz gorace to masz duzy obieg
a w korkach moze sie zagrzac go brak wymiany plynu

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 23:18 
Pierwsze kroki

W trasie jest wszystko ok. Temperatura trzyma się w pionie cały czas.

Jeżeli chodzi o wiskozę to przed wymianą czesto mi łapała temperaturę i automatycznie zaparowywała z przodu szyba. Oprócz tego, przed wymianą kiedy temperatura doszła do pionu, wiskoza huczała raz na jakiś czas, a teraz po wymianie huczy bez przerwy ale tak powinno być (chyba...)

No i zastanawia mnie najbardziej ten spadek mocy kiedy stan temp dochodzi na 3/4, auto jest wyraźnie słabsze..

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2009, 23:20 
Pierwsze kroki

zapomniałem dodać:

Czy może mieć znaczenie płyn chłodniczy? bo nie wiem co było i jest wlane, napewno to nie jest woda.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 07:59 
Zacna persona forum

tym sposobem dorzniesz silnik - plyn raczej nie ma nic do rzeczy - jesli temp na 3/4 i silnik traci moc to nie jest dobrze moga tloki puchnac -po pierwsze sprawdz termosta -wymien -sprawdz pompe wody -czy podaje plyn -i zrob to szybko - bo tak jak opisales ciekawie to ie wyglada

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 08:42 
Pierwsze kroki

harnas621, pompę wody sprawdzałem w taki sposób, że otwierałem korek od płynu chłodniczego i dodawałem gazu i widać że woda zaczyna wirować

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 10:10 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Kod silnika: N57
m4r3cki.pl napisał(a):
harnas621, pompę wody sprawdzałem w taki sposób, że otwierałem korek od płynu chłodniczego i dodawałem gazu i widać że woda zaczyna wirować

Spadek mocy jest reakcja komputera silnika na wzrastającą temperaturę, jest to fabryczne zabezpieczenie.Miałem identycznie w E39 530d i było to spowodowane wadliwym termostatem koszt nowego to coś ok. 150 zł więc wymień.Przyczyna może być tez "zarośnięta " chłodnica od zewnątrz z przodu, podnieś maskę i sprawdź zresztą zawsze warto profilaktycznie na zimno spryskać wszystkie chłodnice płynem do mycia silników i umyć pod ciśnieniem woda z sieci(karcher może pozaginać blaszki)
Pompę sprawdzasz bardzo prosto: wystarczy dokręcić korek zbiornika płynu chłodzącego i jeśli na wolnych obrotach z cienkiego wężyka leci płyn to jest ok. a jeśli nie leci to może byc pompa lub zapchany wężyk lub jego króciec co powoduje brak odpowietrzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 14:03 
Pierwsze kroki

Właśnie zrobiłem około 40km po autostradzie. Po pierwszych 2km zjechałem na pobocze żeby sprawdzić jak gorące są rury od chłodnicy (temp była na 1/4 stanu). Górna była już letnia zaś ta dolna zimna. Teraz po przejechaniu sprawdziłem jaka jest sytuacja i oba gumowe przewody są strasznie gorące. Zatem zmienię jutro termostat no i czas pokaże...
Ale czy w tej sytuacji wiskoza musi huczeć cały czas po dojściu do pionu na stanie temperatury?

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 15:38 
Pierwsze kroki

Ja nadal obstawiam jednak chłodnicę a nie termostat... Jeżeli masz taką możliwość wywal tymczasowo termostat i zobacz jak się auto będzie zachowywało.

Jeżeli temperatura bez termostatu i tak dojdzie do 3/4 to chłodnica nie wyrabia z chłodzeniem wody - zamulona, zakamieniona lub po prostu zatkana brudem i brak przepływu powietrza przez listki.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 20:20 
Pierwsze kroki

speedy-X5, a czy u Ciebie w 530d wiskoza też huczała (i to dosyć głośno) przez cały czas po osiągnieciu pionu na wskaźniku temperatury?

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 20:36 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Kod silnika: N57
m4r3cki.pl napisał(a):
speedy-X5, a czy u Ciebie w 530d wiskoza też huczała (i to dosyć głośno) przez cały czas po osiągnieciu pionu na wskaźniku temperatury?

Nie i w X5 które ma 3.0d też nie huczy.Jak huczy to znaczy że chłodzi więc wymień termostat widać nie do końca się otwiera.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 20:48 
Pierwsze kroki

ok, jutro spróbuję wyrzucić tymczasowo termostat, zobaczę co się bedzie działo.. Bo kuzyn ma podobnie i wymieniał termostat, wiskoze i dalej huczy...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1