BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nieszczelność nadwozia
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 12:37 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie. Jestem tu nowy, choć chyba najstarszy, ale początkujący. To moje pierwsze BMW w życiu, choć jeżdżę 39 lat. Żałuję, że tak późno...Mam prośbę o pomoc... W E46 320i sedan z 11.99 podcieka woda pod okładzinę na dole z mojej strony, nawet wtedy, kiedy nie jeżdżę. Może ktoś mi coś podpowie, gdzie szukać nieszczelności. Z góry dziękuję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 13:19 
Forumowicz

Witam
Może być kilka przyczyn u mnie przyciemniali szyby i nie zakleili folii między tapicerką a drzwiami i właśnie tam sączyła sie woda to jesli masz z tyłu wodę to odkęć tapicerkę i sprawdz czy ta gąbka która powinna zaklejać dziurę od całego mechanizmu szyb jest szczelnie zaklejona bo to moze byc przyczyną mógł ktoś naprawiać szybę i nie zakleił.Lub może jesli nie to sprawdz podlogę moze masz dziurę w podłodze albo czasami leci jak auto bylo stuknięte to zle spasowane drzwi lub tylej szyby uszczelka u mojego wujka w mercedesie była zle osadzona szyba po wypadku i leciało do bagażnika tak ze ryby mozna bylo chodować. Ale mówie sprawdz tą gabke pod tapicerką oczywiście z tej strony co masz mokrą wykładzinę .Przedewszyskim musisz zlokalizowac miejsce w ktorym leci.Napisz co było przyczyną .
ps. jak masz szyberdach tez sprawd

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 14:59 
Pierwsze kroki

Dziękuję bardzo. Szyberdachu nie mam i te sprawy z szybami nie wchodzą w rachubę. Dziury w podłodze też nie znalazłem. Najbardziej prawdopodobne wydaje się to, że musiał być stuknięty i coś niedobrze spasowane pod przednią szybą. Świadczy o tym fakt, że nawet jak stoi tylko na dużym deszczu (a tego ostatnio nie brakuje), to też się leje. Od dziury w podłodze leciałoby tylko podczas jazdy. Będę szukał, ale to bardzo trudna sprawa... W każdym razie bardzo dziękuję. Jak mi się w końcu uda to "zćwiczyć", na pewno napiszę.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 15:04 
Pierwsze kroki

Aha, nie dodałem, że ta woda zbiera się tylko pod nogami kierowcy. Czyli wygląda na to, że leci gdzieś pod dolną krawędzią przedniej szyby z lewej strony.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 15:23 
Forumowicz

Na 100% leci przez drzwi!! Trzeba rozebrać boczek drzwi i pod spodem jest taka mata która jeśli jest odklejona od drzwi i przepuszcza wodę.
Woda dokładnie będzie się zbierać pod nogami pod dywanikiem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 15:38 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M47D20O2
jeżeli przednia szyba była wstawiana to wszystko możliwe że źle chwycił klej między słupkiem a szybą,
dwa tygodnie temu zmieniałem szybę przednią przy wycinaniu wyszło że na słupkach były miejsca w których klej nie trzymał szyby.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 15:53 
Pierwsze kroki

Szyba chyba nie była wklejana. Świadczy o tym fakt, że jest trochę porysowana. Oczywiście mogli wstawić używaną. Nie wiem, mam to autko od 2 i pół miesiąca, a wielkie deszcze zaczęły się ostatnio.
Sprawdzę najpierw to, co sugeruje BARTI, choć nie bardzo rozumiem, jak z wnętrza drzwi woda może się dostać pod dywanik. Ale woda zawsze znajdzie miejsce.... Może pod tymi ozdobnymi nakładkami na próg.
Dzięki wielkie. Wiem już, gdzie szukać. Będę badał do skutku !!! I oczywiście napiszę, choć to może trochę potrwać.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 16:14 
Forumowicz

Już opisuję jak to działa!!
Najpierw musisz zdjąć listwę (ja mam srebrną) następnie powykręcać wszystkie śrubki
dwie pod listwą, dwie w oparciu łokcia, jedna pod sterowaniem lusterek.

Następnie trzeba podwadzić boczek od dołu czymś co nie uszkodzi lakieru ani boczku i szrpiesz z wyczuciem za boczek. W końcu puści.

Obrazek

na zdjęciu widać matę która musi być dobrze przyklejona do drzwi, jeśli nie jest to woda po nij spływa prosto do samochodu.
Prowizorycznie wystarczy włożyć matę za rant drzwi i będzie ok, ale lepiej zrobić jak trzeba.
Kup klej BUTYL jest na allegro. Przyklej matę do drzwi
Woda to takie ustrojstwo że leci gdzie wygodnie, mi przez odlepioną matę ciekło do tyłu, powodem odlepiania się maty jest trzaskanie drzwiami i upały.
Mam nadzieją że pomogłem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 16:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TOURING 2.0D
polewaj ze szlaufa podszybie jeden z powodów wyeliminujesz.Mi też źle wkleili szybę ale tylną boczną w trumniaku i lało się do środka pod tapicerkami aż miło.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 17:16 
Pierwsze kroki

Dzięki Barti. Na pewno pomogłeś, przynajmniej wiem od czego zacząć. Poszycie drzwi wielokrotnie zdejmowałem w innych samochodach, z tym poradzę sobie na pewno. Mam nadzieję, ze pomoże. Dziękuję również innym kolegom za pomoc. Muszę niespodziewanie wyjechać, ale wstawię auto w pracy pod wiatę i po powrocie się tym zajmę.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1