BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] problem z silnikiem e46 316i
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 15:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Na początku uprzejmie dziękuję Labędziowi,Piorunowi3,Fixxxer-owi (fajne cacko)
problem dalej nie rozwiązany chodzi o szarpanie przy zimnym silniku jeden z chłopaków powiedział że to przepływomierz nie wiem jaki nie jestem mech.ja wymieniłem świece filtr paliwa bez zmian potem komp mechanik twierdzi że to jest kłopot z sondą lambda.oto odczyt z urz.diagnostycznego smartbox:
1.check,fuel supply system-sprawdzenie systemu zaopatrzenia w paliwo
2.Oxygen-sensor control,control limit-czujnik kontroli tlenu
3.misfire relevantto exhaust gas total-niewypał,istotnie dla spalin łącznie
4.signal,oxygensensor before catalytic converter-sygnał czujnika tlenu przed katalizatorem
(tłumaczyłem sam może byc małąo niepoprawne)
Terez pytanko :ten przepływomierz chyba odpadł czekam na potwierdzenie czy mechanik trafnie odczytał diagnozę może ktoś z Was zna to urządzenie i może pomóc
a może podobny problem ktoś przerabiał czekam na wskazówki łącząc pozdrowienia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 14:35 
Pierwsze kroki

no witam ponownie :)
u mnie też w serwisie BMW powiedzieli że to sonda lambda... oczywiście wymieniłem, potem że może przewód odmy też wymieniłem przy okazji jakiś zaworek przy odmie nie trzymał szczelności podobno e46 tak mają ( piszę co mówił mi mechanik, który wymienił mi przepływomierz bo już po 2 razach jak w serwisie nie potrafili mi tego zdjagnozować olałem ich i zmieniłem na mechanika poleconego z forum). Ten od razu powiedział co i jak już przez telefon a objawy jakie występują powiedział zanim zacząłem tłumaczyć co się dokładnie dzieje. Dodatkowo przeczyściłem wtryskiwacze, czujnik temperatury silnika (jeśli dobrze pamiętam), pompę wody, kable wysokiego napięcia, świece, jeszcze było że może cewka i chyba tyle.. Ale masz objawy dokładnie jak ja więc ja bym nie bawił się już. Wymień najpierw przepływomierz a potem posprawdzaj sondy. Oczywiście nie mówię że działa Ci jak należy (bo sonda ma to do siebie że nawet jak wjedziesz w wodę a sonda jest rozgrzana to może się rozsypać) ale ja też wymieniałem to wszystko. Jak jesteś z KRK to podam Ci namiar na dobrego mechanika, który zajmuje się tylko BMW.

PS. nie wiem dlaczego zapisało się to aż 3 razy :zdziwko:

Ostatnio edytowano 15 czerwca 2009, 14:39 przez Łabędź, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 14:35 
Pierwsze kroki

u mnie też w serwisie BMW powiedzieli że to sonda lambda... oczywiście wymieniłem, potem że może przewód odmy też wymieniłem przy okazji jakiś zaworek przy odmie nie trzymał szczelności podobno e46 tak mają ( piszę co mówił mi mechanik, który wymienił mi przepływomierz bo już po 2 razach jak w serwisie nie potrafili mi tego zdjagnozować olałem ich i zmieniłem na mechanika poleconego z forum). Ten od razu powiedział co i jak już przez telefon a objawy jakie występują powiedział zanim zacząłem tłumaczyć co się dokładnie dzieje. Dodatkowo przeczyściłem wtryskiwacze, czujnik temperatury silnika (jeśli dobrze pamiętam), pompę wody, kable wysokiego napięcia, świece, jeszcze było że może cewka i chyba tyle.. Ale masz objawy dokładnie jak ja więc ja bym nie bawił się już. Wymień najpierw przepływomierz a potem posprawdzaj sondy. Oczywiście nie mówię że działa Ci jak należy (bo sonda ma to do siebie że nawet jak wjedziesz w wodę a sonda jest rozgrzana to może się rozsypać) ale ja też wymieniałem to wszystko. Jak jesteś z KRK to podam Ci namiar na dobrego mechanika, który zajmuje się tylko BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 14:36 
Pierwsze kroki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1