BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 03:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] poduszki silnika problem E-46 320d 136PS
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:36 
Pierwsze kroki

Witam.Na pocztek ma pytanie.Czym sie roznia od siebie ,poduszki silnika?Bo z tego co ja zauwazyłem,jedynie wizualnie,dwa otwory na jednym z mocowań.Byc moze gestoscia gumy?Sam juz nie wiem!I moj problem.Wymieniłem tydz.temu dwie poduszki poniewaz wystepowały duze drgania podczas,zapalania silnika,gaszenia silnika jak i w trakcie pracy silnika,zdecydowałem sie na wymiane na zwykłym,prostym warsztacie,bo to sprawa typowo mechaniczna,przy czym powiedziałem mehanikowi,zebi zwroił uwage na te otwory jesli tego nigdy nie robił,ze wzgledu na strony.Okazało sie,ze jedna była zerwana,druga minimalnie,wizualnie sie nadrywała.Teraz!Silnik odpala jak i gasnie łagodniej,bo nie słychac az tak tego na budzie ale nadal ja lekko trzesie i na wolnych obrotach sa drgania auta.Nawet inny mechanik znajacy sie po tym jk wsiadł odrazu to zauwazył i po silniku widac patrzac na niego,ze drga w trakcie pracy jak i gaszenia go.Nie wiem!Moze juz wczesniej ktos je wymienial i pomylili strony,moze łapa jest krzywa,albo rama nie rowna i na poduszce krzywo wracuje,bo moze była bita co raczej wykluczam bo na takich sprawach sie troche orientuje,albo Ci mechanicy poprostu cos spiepszyli!Nie mam pojecia!Pomozcie cos,o mam jej powoli dosc!:)A moja bunia ma dopiero 185tys.przejechane a nie lubie kiedy ona szwankuje!:)

Ostatnio edytowano 16 maja 2009, 21:42 przez grisza, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 08:08 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: M47N
Miałem podobną sytuację, poduszki są jednakowe, lewa=prawa, a tylko nieporadny mechanik założy je nieprawidłowo. U mnie po założeniu miałem wrażenie jakby silnik przekazywał jeszcze większe drgania. Mechanicy nie posłużyli radą, wiec dałem sobie spokój, a po kilkuset km drgania ustały. Może nowe poduszki olejowe mają to do siebie.... ze muszą się "ułożyć"

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 11:19 
Pierwsze kroki

ja mam cały czas taki wrazenie,jakby silnik przekazywał jeszcze wiecej drgan,ale dzisiaj wyczytałem jeszcze na forum,ze to moze byc jeszcze kolo pasowe,to sie niby nazywa fachowo "tlumik drgan wału korbowego".Masakra czytałem o tym duzo na forach i wszyscy pisza zeby wymienic poduszki silnika,ale ja juz jestem po wymianie poduszek i to Mayle czy cos takiego i to jest dobra firma.Nie wiem co zrobic!

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 07:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60 535d
Witam miałem podobny problem do twojego po wymianie poduszek na poduszki firmy Mayle bardzo odczówalne były drgania. Wydaje mi sie ze poduszki tej firmy sa za twarde. Bo na zerwanej jednej a drugiej calej autko nie mialo tyle drgan. Tylko "gaszenie" sie poprawilo pozdro :) tyle ze u mnie 320 150D 03r.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 07:44 
Forumowicz

Moje BMW: M3CS G80
jakiej firmy założyłeś poduszki?

Moze tutaj jest przyczyna, ze kupiles slaby jakosciowo produkt?

Ja zamontowałem do 330d poduszki firmy Corteco i jest cisza jak w benzynie :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 09:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
W 320d poduszka prawa i lewa jest inna. Ważne jest jakiej firmy zostały założone, ponieważ tanie zamienniki (np. Hans Pries) nie są poduszkami hydraulicznymi, czyli tylko z zewnątrz wyglądają tak jak oryginalne ( http://www.motofocus.com.pl/index.php?aid=2324 ) .
W 320d jest również różnica w poduszkach między wersją z automatyczną a manualną skrzynią biegów.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 10:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Jesteś na 100% pewny, że poduszki do 320D 136KM nie są identyczne? Ja ostatnio wymieniałem komplet (jedna była zerwana). I teraz mam sytuację identyczną jak kloedzy wyżej - zresztą pisałem o tym w oddzielnym temacie jakiś czas temu. Z tym tylko, że poduszki kupiłem oryginalne w ASO i według mnie był identyczne. Co do tych drgań, mechanicy rozkładają ręce, bylem w ASO na sprawdzeniu to wyłapali kilka innych usterek, które zresztą już zostały naprawione, a problem nie zniknął...

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 11:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60 535d
Poduszki bankowo roznily sie prawa od lewej :) . U mnie sytuacja byla taka ze mialem samochod po wypadku i jedna poduszka sie zerwala bo widzialem ze polecial olej. silnik pracowal idealnie ale odczowalem delikatne wibracje. Diagnoza byla prosta poduszki, zmienilem obie na nowe Mayle zaplacilem ok 110 za sztuke. Wibracje nie zniknely a powiedzialbym ze sie wzmocnily. Wydaje mi sie ze byly zrobione z za twardej gumy albo faktycznie nie byly olejowe :kwasny: ciezko wyczuc

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 11:36 
Poszukaj zanim zapytasz

hej

nie wiem jak w 320d ale w 530d poduchy sa inne - roznia sie mocowaniem

podr

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 13:55 
Forumowicz

Moje BMW: M3CS G80
Tutaj widać, że są dwie różne.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=22&fg=05

od tego jest ETK a nie 'specjaliści' w sklepach :)

--
W 330d są takie same.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 15:01 
Częsty bywalec

W ASO chyba wiedzą co sprzedają jak dobierają części po nr VIN - zastanawia mnie teraz co się stanie jak te poduszki założy się na odwrót - mechanik mimo, że polecony i sprawdzony na rozgarniętego w temacie BMW nie wyglądał...

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 15:09 
Poszukaj zanim zapytasz

W e46 320d poduszki pod silnik na 100% są inne. Nie wiem czym się róznią, bo ich nie rozpakowywałem gdy kupiłem - przekazałem od razu mechanikowi do wymiany. Ale numery miały różne i na fakturze były jako osobne pozycje.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 17:35 

Pitt_85 napisał(a):
Jesteś na 100% pewny, że poduszki do 320D 136KM nie są identyczne?..

Tak. Prawa i lewa jest inna. Kolejna różnica to prawa poduszka - inna w 320d manual i inna w 320d automat.

Wszystkie poduszki występujące w 320d wyglądają tak samo, więc pewnie różnią się twardością, charakterystyką tłumienia.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 17:58 
Częsty bywalec

Czyli jednym słowem możliwe jest ich pomylenie przy montażu? I czy to może właśnie skutkować gorszą pracą niż przed wymianą?

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 18:08 

Pitt_85 napisał(a):
Czyli jednym słowem możliwe jest ich pomylenie przy montażu? I czy to może właśnie skutkować gorszą pracą niż przed wymianą?

Tak, bo wyglądają tak samo. Myślę że to może skutkować gorszą pracą bo czymś się muszą różnić skoro mają inne numery (twardością)

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 18:31 
Częsty bywalec

Dzięki za pomoc :) będę szukał w tym kierunku, bo co inny mechanik to inna chybiona opinia... a to co piszesz ma niestety sens...

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 18:38 
Pierwsze kroki

tak panowie poduszki roznia sie nawet wizualnie.Prawa poduszka od stronymocowania do Lapy silnika ma dwa otwory!Ale te drgania silnika sa najprawdopodobniej od koła dwumasowego

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 20:51 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
Ostatnio właśnie wymieniałem poduszki wszystkie skrzynia i silnik (oryginał z ASO wszystkie 599zł) I oglądaliśmy z mechanikiem są jednakowe lewa prawa, nawet nr mają takie same. Patrzyłem teraz też bo leżą stare oryginały u mnie i zupełnie niczym się nie różnią jak chcecie to jak wrócę z pracy mogę wrzucić jakieś zdjęcia.
Chociaż po tym co tu teraz przeczytałem zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno.

Tytuł: Re: [E46] poduszki silnika problem E-46 320d 136PS
PostNapisane: 8 września 2010, 12:29 
Pierwsze kroki

tu jest katalog bmw http://www.realoem.com/bmw/select.do poszukaj swój model i się dowiesz.
pytałem w serwisie BMW Dingolfing jest różnica miedzy poduszkami dlatego maja inne numery.prawa nie może być z lewej strony ani na odwrót.

Tytuł: Re: [E46] poduszki silnika problem E-46 320d 136PS
PostNapisane: 8 września 2010, 12:54 
Częsty bywalec

Brawo za odgrzanie kotleta po ponad roku czasu :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1