BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Do czego mogła byc ta wiązka ?
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 09:25 
Pierwsze kroki

Od niedawna mam E39, już wiem że jest po dzwonie w prawą przednią lampę,
zastanawiam się co było na 7-przewodowej wiązce w okolicach przedniego reflektora od kierowcy, częśc przewodów ma konektorki takie jak były w Polonezie do kostek ON, częśc jest bez konektorów, widać że zostały zerwane bądź ucięte. Do czego ta wiązka, odchodzi od wiązki świateł już na wysokości nadkola, ma ze 40cm długości, ale kończy się jakieś 15cm przed reflektorem, więc chyba to nie od świateł. Wizualnie niczego nie brakuje, ale mogę się mylić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 11:15 
Pierwsze kroki

hebron, możliwe ze np. od spryskiwaczy reflektorów , po dzwonku mógł ktoś wstawić zderzak od e39 bez spryskiwaczy lamp .

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 11:15 
Pierwsze kroki

przepraszam ale zmuliło neta i wysłało 2 razy ,bardzo prosze o usuniecie tego posta .

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 18:54 
Pierwsze kroki

hmm ale spryskiwacze byłyby symetryczne a wiązka jest tylko od strony pasażera, fakt że w tym miejscu mogło być złącze, ale z drugiej strony w kodach wyposażenia nie mam wymienionych spryskiwaczy reflektorów. Może po kolorach można coś ustalić, są 2 białe, 2 biało-czarne, po jedym biało-niebieski, czerwono-czarny i brązowy. Przekroje zbliżone, 1,0-1,5mm2 więc raczej jakiś odbiornik niż czujniki, tylko jaki ??

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 23:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328xi
Kod silnika: N51B30
Żadne spryskiwacze, w zderzaku sa tylko przewody wodne jedyna ekektryka to ta co dochodzi do pompki spryskiwacza która to mieści sie przy zbiorniku płynu.
Aby sprawdzic do czego mogła być ta kostka sprawdź czy jest na tych stykach jakieś napięcie jeżeli nie to próbuj włączać cos w samochodzie az sie pojawi (mógł to być jakis alarm)

Tytuł:
PostNapisane: 9 czerwca 2009, 07:30 
Pierwsze kroki

No nie wiem, może to i alarm, ale po co aż 7 przewodów ?
jak się okazało to nie kojec tajemnic mojej fury,
jest jeszcze jedna nie wykorzystana wiązka w tej lokalizacji, złącze 4pin, 4 przewody 2,5mmm2, złącze przypięte opaską do jednego z metalowych przewodów cisnieniowych serwa ABS nad prawym kołem. Tym razem jest to oryginalne hermetyczne złącze BMW, ale do czego :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 00:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328xi
Kod silnika: N51B30
To może być od dogrzewaczaqa jeżeli masz diesla lub od recyrkulatora spalin którego tam nie ma który to rocznik i jaki silnik masz e swojej e39? jest napięcie na tych przewodach? To takie trochę wróżenie z fusów jak nie ma ani zdjęć ani opisu samochodu

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 20:57 
Pierwsze kroki

To jest 520i z silnikiem M52B20,
bez instalacji gazowej, z XI/1996.
Ma to śmieszne ogrzewanie 10-minutowe po wyłaczeniu silnika,
z tą pompką recyrkulacji.
Auto ma klimatronik dwustrefowy ale wydaje się być kompletny, klima działa.
Lampy mam na żarówki H7, ale nie znam przeszłości, możliwe że ktoś jeździł na jakiś ksenonkach i zdemontował.
Alarm mam na pilota, wiem stąd że go wyjąłem i rozebrałem, ma odbiornik na 433MHz więc musiał mieć pilota, niestety ja go na oczy nie widziałem i tak naprawdę nie wiem jaką rolę ten alarm pełni, ale boję się go rozłączyć bo teraz jest wszysko ok, a jak wyjmę to mogę nie zapalić bez tego modułu. Sam moduł alarmu nie ma żadnych oznaczeń, nie wygląda na oryginalny, komp z nim się nie łączy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1