BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 17:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] metaliczne stuki z tylu
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 10:20 
Pierwsze kroki

Witam, panowie w mojej BMW od poczatku zakupu stuka cos z tylu, w srodku auta nie slychac ale na zewnatrz bardzo glosno, Zauwazylem ze ma to zwiazek z hamulcami poniewaz jak jade po nierownym terenie z wcisnietym delikatnie hamulcem to stuki ustają. Stuki te slychac tylko na nierownosciach ale gdy tylko wcisne hamulec, choćby delikatnie tak ze prawie nie hamujje to stuki ustaja i pojawiaja sie dopiero po puszczeniu pedalu hamulca
Co to może byc, mam wrazenie jak by to klocki hamulcowe mialy jakis luz i na nerownosciach stukaja o cos?

dziekuje za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 10:30 
Zacna persona forum

lepiej zobacz czy mocowanie od tłumika lub osłonka sie nie poluzowały ( przy hamowaniu sila dziala dociazajac tlumik w dół i stukanie ustaje)

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 10:38 
Pierwsze kroki

Nie to nie od tlmnika, sprawdzałem to, choć co prawda jedno mocowanie mam do wymiany ale ruszałem tlumnikiem w kanale w garażu, jak naprawde mocno nim szarpie to slychać takie delikatne stuki, ale jest to dzwiek zupełnie inny niż ten co slyszę na nierownościach, To nie sa stuki tlumnika

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 10:41 
Zacna persona forum

wedlug mnie powinnienes wyeliminowac te stuki poneiwaz moze stukac to i co jeszcze i bedzie ci ciezko ocenic co to stuka ... zrob ten tlumik naprawa grosze cie pochlonie zawsze to juz zrobione i jeden problem z głowy (a moze jednak to bedzie to ) machac reka a jezdzic po nie równo ściach to 2 rózne rzeczy

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 10:58 
Pierwsze kroki

mocowanie tlumnika juz mam kupione i to nie problem, ale w czasie jazdy tlumni nie stuka, tylko jak go szarpałem na kanale to delikatnie stuknal kilka razy - ale uzyłem do tego bardzo duzej siły. Poza tym w czasie jazdy on nie stuka, nie slychac go, Slysze tylko zupelnie inny dzwiek, ktorego na kanale nie udalo mi sie uzyskac w zaden sposob. No i jeszcze to że stuki ustaja w momencie wciskania hamulca i wracaja dopiero po odpuszczeniu hamulca swiadczy o czyms inym niz mocowanie tlumika.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 11:31 
Pierwsze kroki

A czy w tylnich hamulcach sa jakies elementy które moga sie poruszac i wydawac metaliczne stuki?

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 11:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
kotoloten napisał(a):
A czy w tylnich hamulcach sa jakies elementy które moga sie poruszac i wydawac metaliczne stuki?

pewnie że tak za luźne klocki będą stukać a czasami się takie kupi

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 12:01 
Pierwsze kroki

ooo, juz cos blizej w moim kierunku myslenia, czyli za luzne klocki w swoich mocowaniach bedą o coś stukac? A nie ma tam jakichs spręzynek ktore by trzymały je na miejscu, a może cos takiego było, tylko poprzedni własciciel przy wymianie coś nie tak zrobił?

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 12:27 
Pierwsze kroki

A teraz jesli ide w dobrym kierunku to czy stuki pochodzą od klockow hamolcowych, czy może od okładzin hamulca recznego, jakie w koncu sa tam hamulce, tarcza? beben?

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 12:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 E30 E34
Kod silnika: M40B16 M40B18 M50B20
ręczny masz na bębnie a nożny tarcza

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 13:18 
Pierwsze kroki

Rozumiem, czyli tak jak by byly dwa hamulce. Hmn a w ktorym istnieje wieksze prawdopodbienstwo powstawania stokow np od klockow hamulcowych?

Tytuł: e-34
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 13:24 
Pierwsze kroki

sprawdź zapinki od klocków oraz tak jak pisali same klocki.ja mam to samo i dzwoni tylko z jednej strony i też muszę sprawdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 13:51 
Pierwsze kroki

W takim razie razem moze do czeoś dojdziemy, mysle ze kupie nowe klocki tył, rozbiore to, moze cos znajde, mam jakies rysunki tego i widac na nich jakies zapinki cos jakby spreżynki. Moze ktoras pekła? U mnie także stuka tylko z jednej strony

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 13:52 
Pierwsze kroki

W takim razie razem moze do czeoś dojdziemy, mysle ze kupie nowe klocki tył, rozbiore to, moze cos znajde, mam jakies rysunki tego i widac na nich jakies zapinki cos jakby spreżynki. Moze ktoras pekła? U mnie także stuka tylko z jednej strony

Tytuł: namierzyłem stuki
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 09:19 
Pierwsze kroki

Panowie znalazłem w czym problem. W garazu zwaliłem koło, popatrzyłem i poruszałem wszystkim. No i znalazłem miejsce gdzie pojawiaja sie te metaliczne stuki. Przyczyną jest drugi (wewnętrzny ) klocek hamulcowy, ktory ma za duży luz i cały sobie lata obijajac sie o zacisk hamulca na nierownosciach, zaraz poszukam na rysunkach czy to po prostu zle dobrany klocek, czy moze zgubiłem jakąś sprezynke itp, ktora ma za zadanie dociskanie klocka.
ps. jak wstawic zdjecie na tym forum?

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 09:24 
Zacna persona forum

klikasz img i wklejasz link z hostingu obrazu ktorego musisz uploadowac na stronce np imageshock

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1