BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 17:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Szarpie 320d M47N
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 16:14 
Pierwsze kroki

Mam nietypowy problem z silnikiem j.w. a wiec zaczyna szarpac przy bardzo lekkim przyspieszaniu szarpie w granicach 1800 do 2100 obrotow. Jezeli przyspieszam bardzo szybko szarpanie to nie wystepuje. Zauwazylem ze szarpanie znika jesli zbiornik paliwa jest pelny i zaczyna dopiero delikatnie szarpac od polowy zeby sie nasilic bardzo przy koncu zbiornika. Komputer oczywiscie nie pokazuje zadnych bledow wszystkie parametry w normie.Wymienilem przeplywomierz poniewaz jesli go odpialem to szarpanie ustepowalo po wymianie na nowy bosch szarpanie na podpietym dalej wystepuje nic sie nie zmienilo.Filterek przy egr wyczyszczony, Egr tez, przy turbo nie ma podcisnienia bo sterowane elektrycznie.MA ktos jakis pomysl bo mi juz rece opadaja

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 18:52 
Pierwsze kroki

Nikt nie wie nic w tym temacie

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2009, 23:25 
Pierwsze kroki

moze odepni erg i zobacz jak bedzie chodzil. ERG dziala chyba do 3000tys obrotow wiec jeszcze w zakresie szarpania.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, 11:39 
Pierwsze kroki

odpialem egr ale to nie to

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Miałem ten sam problem w 3 litrowym dislu 346. komputer wykazał czujnik położenia wałka rozrzadu w piatek go wymienie to napisze czy szarpanie przeszlo. Mialem dokladnie te same objawy.

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, 21:39 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Jasiu 1979 napisał(a):
Miałem ten sam problem w 3 litrowym dislu 346. komputer wykazał czujnik położenia wałka rozrzadu w piatek go wymienie to napisze czy szarpanie przeszlo. Mialem dokladnie te same objawy.

A ja mam coś podobnego (chyba) w E90 320d ok. 1200-1300 obrotów lekko wachluje, ale tylko jak nie dodaję gazu. Jak dodaję gazu (przyspieszam) to nic się nie dzieje.

Myślę, że komp coś przełącza w tym zakresie i stąd ten efekt. Nawet mnie to na razie nie bardzo niepokoi.

pozdro,

henix

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 21:32 
Pierwsze kroki

I jak wymiana Jasiu1979 przestalo szarpac?? daj znac czy pomoglo

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 20:27 
Forumowicz

To nie to... dalej holera szarpie...mam doklednie takie same objawy i musze wyczyscic ten egr w sobote ale nie wiem jak sie do tego zabrac..pomoglo tylko tyle ze pali na dotyk czy zimna czy ciepla.Ale dzis zauważylem lekko przetarty przewod od jakiegos podcisnienia tez go w sobote wymienie bo normalnie nie daje rady z tem szerpaniem..przez to jade albo z gazem w podlodze albo bez...

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 21:42 
Forumowicz

syjam23 napisał(a):
Wymienilem przeplywomierz poniewaz jesli go odpialem to szarpanie ustepowalo po wymianie na nowy bosch szarpanie na podpietym dalej wystepuje nic sie nie zmienilo.F

A robiłeś adaptacje przepływki??? Jeżeli kupiłeś o końcówce numeru ....468 to powinieneś zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 05:57 
Pierwsze kroki

Adaptacja robiona przeplywki i jestem na 90% pewien ze czyszczenie egr tez nic nie pomoze ja wszystko juz sprawdzilem wyczyscilem i dalej szarpie.zostala tylko pompka wstepnego cisnienia i rail pressure control valve jest to z tylu silnika wkrecane w listwe comonn raily.Najprawdopodobniej to ten zawor cisnienia sprawdz styki a jak masz mozliwosc to go podmien.Ja nie mam narazie skad go pozyczyc zeby podstawic. A i ile sekund dziala ci pompka wstepnego cisnienia jak przekrecisz kluczyk bo mi okolo 5 sek

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 09:06 
Pierwsze kroki

Witam. Miałem kiedyś takie szarpanie ale w innym aucie. Powodem był zapchany filtr paliwa, ten za zbiornikiem. Jak pompa dawała niskie ciśnienie (lekki gaz) to szarpał jak cholera, pomagało wciśnięcie pedału w podłogę. Nie wiem czy to jest przyczyna problemu ale taka jest moja sugestia. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 11:37 
Pierwsze kroki

Filtr paliwa wymienilem 200km temu i dalej nic trzeba sprobowac podstawic ten zawor o ktorym pisalem wyzej ale niestety ja nie mam takiej mozliwosci

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 11:38 
Pierwsze kroki

Filtr paliwa wymienilem 200km temu i dalej nic trzeba sprobowac podstawic ten zawor o ktorym pisalem wyzej ale niestety ja nie mam takiej mozliwosci

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 18:36 
Forumowicz

Skoro robiłeś adaptacje przepływki to musiałeś go podpiąć pod kompa to by pokazało że czujnik ciśnienia na listwie jest walnięty ale zawsze można spróbować podstawić.

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 21:43 
Forumowicz

Siemka..dzis podjolem mobilizacje na maksa przeczyscilem EGR byl zawalony ze glowa mala a przy okazji odkrecania przypadkiem dotknolem przewod od jakiegos podcisnienia i byl tak zparcialy ze pekl sobie ot tak. Uderzylem z buta do sklepu noto(bo beja rozebrana i kapa) kupilem 1m wezyka(dokladnie taki sam jak do przelewu wtryskow)i wymienilem ten uszkodzony na nowy roboty troche bylo bo idzie on od turbiny(dokladnie takiej gruchy na dole obok turba ale zakladalem go z kanalu bo lepsze dojscie przez gore silnika obok czujnika polozenia walka rozrzadu i wchodzi do takiej listwy z wieloma podcisniemi bardzo ciezkie dojscie tam a inaczej nie opisze bo z mechaniki zielony jestem) i powiem wam ze EUREKA!!! Nie wiem co pomoglo ale po dzisiejszym dniu prob silniczek mi gada jak nigdy do tad...mruczy ze az chce sie jezdzic predkoscia potrolowa...w koncu slysze mruk 6 garkow kurczee...

Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2009, 22:04 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M47D20O2
Jasiu 1979 napisał(a):
Siemka..dzis podjolem mobilizacje na maksa przeczyscilem EGR byl zawalony ze glowa mala a przy okazji odkrecania przypadkiem dotknolem przewod od jakiegos podcisnienia i byl tak zparcialy ze pekl sobie ot tak. .....

czyściłeś jeden czy oba EGR??

powiedz do czego dokładnie podpięty jest ten przewód podciśnienia
przy zbiorniczku podciśnienia go widać, tyko nie widać do czego on jest podłączony..

muszę go też wymienić i chyba bez zdejmowania kolektora się nie obejdzie :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 07:15 
Forumowicz

szaman7878 napisał(a):

Zawór EGR jest tylko jeden.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 08:18 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Skoro robiłeś adaptacje przepływki to musiałeś go podpiąć pod kompa to by pokazało że czujnik ciśnienia na listwie jest walnięty ale zawsze można spróbować podstawić.
Tak jak pisalem na poczatku komp nie pokazuje zadnych bledow nic sie nie zmenilo.to co opisuje jasiu1979 ja tego wezyka nie mam bo turbine mam sterowana elektrycznie nie podcisnieniowo

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 19:19 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M47D20O2
Biały_79 napisał(a):
szaman7878 napisał(a):

Zawór EGR jest tylko jeden.

miałem na myśli elekrozawory

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 18:49 
Pierwsze kroki

W silnikach common rail sprawa wygląda tak: po dodaniu gazu zapala się kontrolka DDE z symbolem spiralki. Najlepiej pojechać na test komputerowy - błąd powinien pamiętać główny komputer, ale nie zawsze. Przyczyną gaśnięcia może być:
1. pompa w zbiorniku
2. pompa podprogowa
3. filtr paliwa (raczej rzadko chyba że leje sie opał)
4. pompa wysokiego ciśnienia
5. zawór regulacji wysokiego ciśnienia (siedzi w pompie CR)
6. czujnik wysokiego ciśnienia na końcu listwy

W moim przypadku był to właśnie czujnik, a miałem fajnie bo wymieniełem kolejno pkt: 2, 3, 5 i na końcu 6. Po pomiarach i analizie doszedłem do wniosku że najbardziej prawdopodobne jest uwalenie jak w p-cie 6. Ale niestety nie "chodzi" w podróbach a kosztuje nieźle.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1