BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 00:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Pokrętła od nawiewu , filtr przeciwpyłkowy ?
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 20:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M40B18
Witam.
Mam takie pytanie czy pokrętła od nawiewu w e36 z 91r są podświetlane ?? ostatnio jechałem w nocy i się nie świeciły nie wiem czy tak ma być ?
A drugie pytanie moje dotyczy tego czy jest jakiś filtr przeciwpyłkowy od nawiewu ? Czy wstępuje ten filtr tylko w autach z klimatyzacją ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 20:45 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
pierwsze pytanie. nie nie swieca
drugie powinien byc

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 20:56 
Forumowicz

ok dzięki za 1 pytanie ;] , a co do 2 to gdzie by był w podszybiu czy pod schowkiem ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 20:58 
Forumowicz

Moje BMW: E36 E90 f10
Kod silnika: m50b20 m47n2 N47d20c
filtr jest w obudowie pod schowkiem z lewej strony ale nie wystepuje on we wszystkich modelach.ja u siebie niemam bo sprawdzalem

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 21:01 
Forumowicz

Moje BMW: E36 E90 f10
Kod silnika: m50b20 m47n2 N47d20c
poprawie sie bo moze to niebyc zbyt zrozumiałe.filtr jest pod schowkiem po stronie pasarzera.z lewej strony w obudowie nagrzewnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 11:13 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Touring
Kod silnika: m52b28 :)
Garaż: http://www.thebestof.com.pl/zgloszenia_ ... php?id=162
eagle, głupoty piszesz aż ręce opadają :wsciekly: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=31251

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 12:34 
Forumowicz

bardzo dziękuje ;] a czy filtr jest w tym miejscu co pisał mationo

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 15:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328CI
Kod silnika: M52B28TU
Jeśli masz klime to jest pod schowkiem jeśli nie to powinien się znajdować w podszybiu "o ile ktos go już nie wymontowal" jak coś mogę ci wkleić zdjecia poglądowe heh :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 17:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Jak ktoś nie wie to może niech nie pisze bzdur?!

Pokrętła w E36 są PODŚWIETLANE a filtry znajdują się w podszybiu pod maską (jeśli nie ma klimy) lub w aucie z klimą z PRAWEJ (pasażera) strony i dostęp jest przez schowek!

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 17:17 
Forumowicz

kurde ;] dobrze że sie upewniłem , bo tak bym był wprowadzony w błąd . Teraz bym poprosił o instrukcje(link do tematu(jeśli jest) jak to wyciągnąć by niczego nie uszkodzić ( przepraszam za takie pytania ale jest to moje pierwsze auto i w dodatku jestem laikiem samochodowym )

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 10:15 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
pemogo napisał(a):
eagle, głupoty piszesz aż ręce opadają :wsciekly: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=31251

szkoda że Ci opada... Ja się zasugerowałem swoim autem oraz autem znajomego być może oboje mamy przepalone żarówki...Więc byłem pewien że nie są podświetlane. Pomyłka ot co... Ale żeby od razu coś opadało to chyba przesada...

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 18:30 
Forumowicz

Panowie a czy kazde E36 bez klimy posiada filtr przeciwpylkowy?? czy moze wystepowaly tez bez niego? Mam E36 316i 92r bez klimy.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 18:46 
Zacna persona forum

Wszystkie modele E-36 z klimatyzacja od poczatku produkcji (1990) posiadaja filtr przeciwpylkowy. Niektorzy wlasciciele po wyciagnieciu zabrudzonego filtra nie wkladaja juz nowego, bo tak jest taniej. bez klimy wystepowal filtr dmuchawy owalny i tyle w tym temacie

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 18:57 
Pierwsze kroki

variant napisał(a):
bez klimy wystepowal filtr dmuchawy owalny i tyle w tym temacie

Dla niepoinformowanych i dla ścisłości 2 filtry :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 19:57 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
Kolego MaDRideR ja mam 316 compat i gdzie jest taki oto filterek jak na Twoim zdjeciu bo szukajac w katalogu wychodzi ze mam taki wlasnie okragly.Napisz mi prosze gdzie sie znajduje i czy sa 2?!Z gory dziekuje ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 20:02 
Zacna persona forum

Sorki ze sie wpycham moze ja ci wytlumacze dokladnie jak to u mnie bylo... podnosisz maskę , naciskasz na 3 zatrzaski które znajdują się na plastikowym wlocie powietrza przy samej szybie,wyciągasz całą kratkę wraz z uszczelką do góry. Metal na którym siedzi kratka to blacha która jest przymocowana na 3 blachowkrętach nr 7 . Musisz je odkręcić najlepiej nasadką gdyż dostęp do nich to na płaski klucz katastrofa,2 od strony pasażera 1 od strony kierowcy.Przed uczynieniem tego niezapomnij od górnej strony blachy odkręcić dwóch wkrętów które trzymają linkę(niepamiętam od czego). Cała próba odłączenia tej blachy w celu dostania się do dmuchawy może wydać się niemożliwa a jednak (jest możliwa ),trzeba mocno szarpnąć raz prawą raz lewą stronę,następnie znowu prawą ,powoli zacznie się oddzielać i wychodzić z listwy na dole .Wyjmuj ją prawą stroną ,ciągnąc w bok(w górę niewyjdzie) Jak wyciągniesz już to masz dmuchawe w środku jak na dłoni. Są dwa plastiki połówki półokrągłe ,są na zatrzask naciśnij i wyciągnij .W moim przypadku nieznalazłem filtrów ,to wyjaśnia brudne boczki w środu samochodu bez tych filtrów ciągnie co chce.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 23:32 
Pierwsze kroki

variant napisał(a):
Sorki ze sie wpycham moze ja ci wytlumacze dokladnie jak to u mnie bylo... podnosisz maskę , naciskasz na 3 zatrzaski które znajdują się na plastikowym wlocie powietrza przy samej szybie,wyciągasz całą kratkę wraz z uszczelką do góry. Metal na którym siedzi kratka to blacha która jest przymocowana na 3 blachowkrętach nr 7 . Musisz je odkręcić najlepiej nasadką gdyż dostęp do nich to na płaski klucz katastrofa,2 od strony pasażera 1 od strony kierowcy.Przed uczynieniem tego niezapomnij od górnej strony blachy odkręcić dwóch wkrętów które trzymają linkę(niepamiętam od czego). Cała próba odłączenia tej blachy w celu dostania się do dmuchawy może wydać się niemożliwa a jednak (jest możliwa ),trzeba mocno szarpnąć raz prawą raz lewą stronę,następnie znowu prawą ,powoli zacznie się oddzielać i wychodzić z listwy na dole .Wyjmuj ją prawą stroną ,ciągnąc w bok(w górę niewyjdzie) Jak wyciągniesz już to masz dmuchawe w środku jak na dłoni. Są dwa plastiki połówki półokrągłe ,są na zatrzask naciśnij i wyciągnij .W moim przypadku nieznalazłem filtrów ,to wyjaśnia brudne boczki w środu samochodu bez tych filtrów ciągnie co chce.

To jeszcze ode mnie w gratisie fotka poglądowa :D niech mi ktoś tylko powie że sobie nie poradził :zdziwko: :D

Obrazek

mr.rock napisał(a):
Napisz mi prosze gdzie sie znajduje i czy sa 2

Gdzie się znajduje masz napisane wyżej i zalączone na obrazku, filtry "powinny" być 2 bo dmuchawa zasysa powietrze po obu stronach :) z reszta rozbierzcie i zobaczcie to jest góra 10 min roboty z przerwa na piwo :D

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:39 
Forumowicz

dzięki za fotkę poglądową jak zrobi się lepsza pogoda będę wymieniał te filtry , wymieniłem żarówki w podświetleniu od pokrętła świateł (tak jak pisało na forum) ,a do podświetlenia pokręteł nawiewu weszła żarówka bez oprawki , z oprawką nie chciała wejść

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 22:14 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Touring
Kod silnika: m52b28 :)
Garaż: http://www.thebestof.com.pl/zgloszenia_ ... php?id=162
eagle napisał(a):
pierwsze pytanie. nie nie swieca
A powinienes napisać, tak świecą ale ja mam przepalone. :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 07:20 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
Wczoraj bylem kupic filterki i olej.Pan w sklepie motoryzacyjnym po sprawdzeniu w katalogu powiedzial mi ze te 2 filtry owalne byly w wersji z klima,a ja zglupialem bo przeciez MaDRideR wyraznie pokazal i napisal ze to jest w wersji bez klimy.Wiec wstrzymalem sie z kupnem.Wiec jak jest naprawde?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1