BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 13:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] czy założyć felgi 17''?
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 09:25 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B25
Witam wszystkich
Posiadam w swoim 523 alufelgi 15 z oponami 205/65 i wygląda to przeciętnie ;)
Chciałbym spróbować założyc 17, tylko jak bedzie po zmianie, czy znacznie pogorszy sie komfort, jak bedzie na to oddziaływać zawieszenie, czy skróci sie żywotność?
Interesował by mnie rozmiar 235 szerokości, nie wiekszy, czy z przodu i z tyłu wejdą 235?
Pytanie szczególnie kieruje do osób które dokonały takiej zmiany, nie sztuka kupic 17" i póżniej żeby lezały w garażu bo źle sie mi na nich jęździ.
Proszę o pomoc pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 09:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
17' to idealny kompromis wygląd/komfort. Jeździ się normalnie.

Dopuszczone rozmiary:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 09:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
wejść to wchodzi i nawet nie taka szerokość opony.

ja przeszedłem z 16 na 18. opony 245.
owszem, zaczęła mi na dziurach przerywać fabryczna zmieniarka, może troche ciągnie w koleinach.
a na codzien jezdzi tym moja żona, więc jeśli ty nie dasz rady to byłby poprostu wstyd

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 10:02 
Zacna persona forum

jezdze na 235-45-17 juz dlugo nic sie nie wybija ani nie tanczy po drodze -oczywiscie jak trafisz na mocne koleiny po tirach i szybko gonisz trza hamowac i uwazac -zakladaj

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 10:04 
Pierwsze kroki

ja smigam na BBS 17 235\45 i jest cacy

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 10:35 
Forumowicz

Kiedy kupowałem moją ślicznotkę, miała założone 18 (ori BMW). To była masakra zarówno dla auta, jak i kierowcy (m.in. przednie zawieszenie do wymiany). Nie na nasze ulice.
Poprosiłem sprzedającego o wymianę na 16, też ori, i jest, powiedzmy, dobrze. Dlaczego dobrze? A bo i tak nie ma tego komfortu jaki miałem w mercu W124. Oczywiście, bmw to auto o sportowym profilu, więc twardość zawieszenia jest nieunikniona. Wydaje mi się jednak, że przy 17 wygoda byłaby znacznie mniejsza, a zużycie zawieszenia szybsze. Jednak 10 mm grubości balonów robi swoje.

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 11:48 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B25
Jeszcze mam takie pytanie, po założeniu tych 17" jak bedzie wyglądać kwestia przyśpieszenia i podwyższonego spalania? Chodz i tak mam oszczędność bo w gazie.
Aha, a ile powinno wynosić ET?

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 12:20 
Zacna persona forum

wiesz jak juz tak pytasz to wcale tych opon nie zakladaj -zawsze jest cos za cos - a i tak porsche czy ferrari przyspiesza szybciej

Tytuł:
PostNapisane: 21 czerwca 2009, 14:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
woyteck napisał(a):
Jeszcze mam takie pytanie, po założeniu tych 17" jak bedzie wyglądać kwestia przyśpieszenia i podwyższonego spalania? Chodz i tak mam oszczędność bo w gazie.
Aha, a ile powinno wynosić ET?

Prawidlowo powinno byc ET 20 ja w swoich ROD mam ET-13 i przy zawieszeniu MT nic nie odciera kola 235/45/17.Jakos nie odczuwam wiekszego spalania czy gorszego przyspieszenia,a i komfort jazdy jest oki.Jednym slowem polecam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 20:36 
Pierwsze kroki

Moja ma założone 235/45R17 Good Year Eagle felgi RONDEL więc powiem Ci tak:
1. Wygląd ---- Super. ;)
2. Trzymanie na zakrętach przy suchej nawierzchni ---- Super. ;)
3. Jazda w koleinach po TIR-ach ---- Nie próbuj jechać z zimnym łokciem. :kwasny:
4. Jazda przy silnym deszczu ---- Przy 100 km/h cały czas mruga ASC. :kwasny:
5. Jazda po dziurawych drogach ---- niczym się nie różni od jazdy na innych kołach. :hyhy:
6. UWAGA NA KRAWĘŻNIKI!!!!! :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 21:39 
Pierwsze kroki

kazdy mowi cacy na 17/45 a tak naprawde ten rozmiar felg i wysokosc NA NASZYCH polskich autostradach hahaha to troche nie bardzo zawieszenie siada szybciej przez te doly w ulicach konfort jazdy sie zmienia na gorszy a co najwazniejsze krzywia sie felgi jak sie wpadnie w dolek kolega ma w golfie 17na/45 i tez bylo cacy dopuki mu auto nie zaczelo jezdzic jak chcialo okazalo sie ze ma krzywe felgi jak hu..... szczerze 16na/55 mysle ze sa wystarczajace jest juz troche balona na amortyzowanie tych polskich dolow ale jak uwazasz zakladaj 17na /45 potem nie klnij sam na siebie ze ci sie zawieszenie sypie i felgi krzywe :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 21:49 
Pierwsze kroki

Piotrek -- napewno sie z toba nie zgodze ze jazda na 17/45 nie rozni sie od 16/na55 pewnie ze sie rozni im wiekszy balon to konfort lepszy i wszystko pozatym tak jak napisales na zakretach trzyma sie lepiej zgodze sie z tym ale powiedz mi gdzie w polsce masz ulice zeby jezdzic po zakretach z predkoscia na ktorej felga 16na55 sobie nie poradzi chyba ze ty jestes szalniec i w zakret wchodzisz po 150km wyglad wiadomo super ale czy warto niszczyc swoj samochod dla felg 17 skoro da sie jezdzic na 16 stkach i dla auta o wiele wiele lepiej a nie zawsze sie jezdzi po znanych ulicach gdzie sie wie gdzie znajduja sie dziury :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 21:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
17 to nie 19 czy 20 żeby tracić komfort.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2009, 22:15 
Pierwsze kroki

szczerze na te polskie drogi to szkoda wogole jezdzic autem bo to nie jazda ciagla walka z dziurami nawet nie mozna nazwac tego przyjemnoscia wszedzie lux drogi a u nas masakra mnie to zaczyna wku... te urzedasy co biora kase za to a szmat...y nic z tym nie robia a co do tematu to 17/45sie krzywia na tych dziurach wiem bo najczesciej takie chca ludzie prostowac stary znajomy ma wulkanizacje i tez sie zajmuje prostowaniem felg i jak od niego bralem fele tylko ze wziolem 16stki bo mi takie doradzil a odradzil 17stki i narazie jest ok a jezdze juz na nich ponad rok ale kazdy ma wybor jakie chce takie kupi a pisze to bo mam wiedze na ten temat od czlowieka ktory to robi nie od dzis pozdrawiam :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 08:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
ja juz prawie trzeci rok jezdze na 18 calach ... wczesniej w sedanie teraz w touringu

jak dla mnie jest ok ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 10:07 
Forumowicz

Moje BMW: E39
fajne koła, dobry wybór w stosunku wygląd/cena/komfort. tylko uważaj w koleinach, zwłaszcza z wodą!

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 18:20 
Pierwsze kroki

komfort jazdy napewno Ci nie spadnie , tu nie jeden kolega jezdzi pewnie na 19 albo i 20 ;) ja osobiscie mam 16 225 i jezdzi sie rewelacja ;) Mysle ze 17 beda idealne i wyglad bumci odrazu inny ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 19:20 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530i
czesc, ja mam przód 225/40 ZR18 a tył mam 245/40 ZR18 i powiem ci ze trzeba troche uwarzac, na dziury i takie tam, ale nie nazekam i nie zamienie na mniejsze..no chyba ze zimówki..:D ale to i tak ni mniej jak 16 cali.///

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 21:01 
Zacna persona forum

wrzuc 17 -nie krzywia sie na naszych drogach -trza uwazac - ale jak sie da to grzac- 3 lata smigam i nic sie nie dzieje

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 21:30 
Pierwsze kroki

wrzucaj 17 omijaj dziury i ciesz sie wygoda i prezentacja bmw !!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1