BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 11:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Swap z 325 do 525 chodzi o M50b25
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 04:59 
Pierwsze kroki

Witam
Mam pytanko bo słyszałem że są to identyczne silniki i bez problemu można je przekładać z tym że widze już jedną różnic a mianowicie miske olejowe się różnią ale z zamianą misek raczej nie będzie problemów ale czy inne rzeczy związane z podłączeniem silnika są kompaktybilne?? dodam że w mojej 525 mam automat a 325 było w manualu ale mechanik powiedział że z tym też nie będzie problemu. Pytam się bo chciałbym się upewnić jak to w praktyce wygląda bo mechanicy często i gęsto mówią różne rzeczy które odbiegają od prawdy.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 05:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Siema! Miałem podobną sytuacje kupiłem silnik z e34 (m50b25 Vanos) w automacie i wsadziłem go do e36 (taki sam padł). Misa olejowa pasowała. Musiałem tylko zmienić tarczę sprzęgła i docisk bo ponieważ ja mam skrzynie manualna, a i trzeba wymienić 2 czujniki, o ile pamiętam to położenia wału i wałka rozrządu (ale nie jestem pewien w 100% za to te)

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 06:55 
Pierwsze kroki

czyli jak mam automat e34 i kupuje z manuala e36 to też musze te czujniki wymieniać??

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 08:50 
Forumowicz

podepnę się.
Wyjasnij kolego proszę czemu zamiana tych czujników jest konieczna?

Z góry dzięki,

pzdr
LETki

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 12:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
letki nie mam zielonego nie mam zielonego czemu trzeba je zmieniać. Ja sobie sam wsadziłem silnik tylko nie mogłem sobie dać rady z podpięciem elektryki bo jak wyjmowałem stary silnik nie pooznaczałem sobie jaka kostka do jakiego czujnika. Elektryk kazał mi przywieść 2 czujniki ze starego motoru chyba były to te dwa co pisałem wyżej ale na 100% nie jestem pewien czy to akurat te.

kosiara tak musisz je zmienić

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 00:40 
Pierwsze kroki

mój mechanik ma problem gdyż jest włożony silnik i niby wszystko powinno być ok ale nie ma ponoć iskry czy to może być spowodowane tymi czujnikami?? bo jeszcze nie zamienił ich?

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 09:47 
Pierwsze kroki

dobra silnik jest zamontowany odpala i niby jest wszystko ok ale no właśnie jest ale silnik nie chodzi na wolnych obrotach tak mega równo, mechanicy tłumaczą to tym iż gazownik coś spieprzył itd. pozatym nie mam filtra powietrza oraz guma przepływomierza łącząca kolektor jest do wymiany. po wyjechaniu z warsztatu troszkę się dusił jak chciałem depnąć ale zanim dojechałem do domu to zauważyłem że np na postoju na światłach itd samochód poprostu gaśnie to wina tych części??

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 10:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
kosiara napisał(a):
dobra silnik jest zamontowany odpala i niby jest wszystko ok ale no właśnie jest ale silnik nie chodzi na wolnych obrotach tak mega równo, mechanicy tłumaczą to tym iż gazownik coś spieprzył itd. pozatym nie mam filtra powietrza oraz guma przepływomierza łącząca kolektor jest do wymiany. po wyjechaniu z warsztatu troszkę się dusił jak chciałem depnąć ale zanim dojechałem do domu to zauważyłem że np na postoju na światłach itd samochód poprostu gaśnie to wina tych części??

Jeżeli jest nieszczelność między przepływomierzem a kolektorem dolotowym (gumowa rura)
to jasne że tak będzie. Nie będzie wolnych obrotów, auto będzie gasło i nie będzie się tym dawało jeździć ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1