BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Telewizory dzisiaj - LCD, plazma, CRT ???
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 11:42 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Hej

Jak wiadomo telewizor zmienia się trzy razy rzadziej niż samochód :) dlatego można się nieco zdziwić chcąc kupić coś nowego hehehe

Mam pytanie - jak byście opisali jakoś to co sie dzieje obecnie na rynku telewizorów ?
Jakie firmy i co produkują ?
Co jest godne zainteresowania ? co ciekawgo ?

Jak wygląda sprawa z produkcją matryc - co, gdzie ? dlaczego ?
Jakieś nowinki techniczne ?

Jakie macie doświadczenia, co polecilibyście ?

O odpowiedzi prosilbym jednak wyrobione nieco osoby, raczej chcialbym więcej przeczytać niż "XXXXX jest coool mój swagier używa i nie narzeka" :))

JoŁ!!

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Telewizory dzisiaj - LCD, plazma, CRT ???
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Boogie napisał(a):
Hej

Jak wiadomo telewizor zmienia się trzy razy rzadziej niż samochód :) dlatego można się nieco zdziwić chcąc kupić coś nowego hehehe

Mam pytanie - jak byście opisali jakoś to co sie dzieje obecnie na rynku telewizorów ?
Jakie firmy i co produkują ?
Co jest godne zainteresowania ? co ciekawgo ?

Jak wygląda sprawa z produkcją matryc - co, gdzie ? dlaczego ?
Jakieś nowinki techniczne ?

Jakie macie doświadczenia, co polecilibyście ?

O odpowiedzi prosilbym jednak wyrobione nieco osoby, raczej chcialbym więcej przeczytać niż "XXXXX jest coool mój swagier używa i nie narzeka" :))

JoŁ!!

Jeżeli chodzi o LCD`ki i Plasmy to obraz jest gorszy niż na CRT, LEDowych jeszcze nie oglądałem. Mam w domu 21" Sony CRT i 37" LCD Panasonic i Soniak ma na pewno ładniejszy obraz i taka jest przewaga CRT nad innymi minusami jest chyba tylko wielkość bo kineskop trochę miejsca zajmuje. Ostatnio moi znajomi urządzali chaty i kupowali sobie nowe wypasione LCD`ki i zauważyłem że im większy rozmiar TV tym gorszy obraz - u jednego kolegi na 46" Toshibie i cyfrowej TV obraz jest fatalny jeżeli chodzi o ostrość a rozmycie twarzy to już w ogóle porażka :kwasny: U drugiego na Samsungu 42" obraz jest już lepszy. Ogólnie musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego będziesz więcej oglądał na tym telewizorze - normalną TV czy dużo DVD. Jeżeli chodzi o obraz DVD to różnice w jakości obrazu pomiędzy różnymi markami są naprawdę trudno zauważalne a jeżeli chodzi o tunery TV to różnice są kolosalne na jednym obraz jest świetny a na drugim totalna kaszana i rozmycie.

Ja bym podsumował tak: chcesz super jakości obrazu kup sobie CRT.

Im większy TV LCD tym gorsza jakość obrazu.

Przeznaczenie: TV czy DVD ?

Nie kupuj też TV tylko w oparciu o dane papierowe i porównanie że ten ma kontrast 1:20000 a drugi do 30000 to jest lepszy bo na żywo może się okazać że jednak ten który na papierze jest słabszy ma obraz który bardziej odpowiada twojemu oku.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:32 
Specjalista

e34 540i '94
Ten telewizor to ma byc taki zwykly domowy - czyli pewnie 85% używania to TV.

Z tymi telewizorami CRT to niestety tak jest.... wiem że te kontrasty co w LCD sie teraz tam pokazuje, że 50 000:1 to w kineskopach po prostu byly na poziomie niedostepnym dla LCD i sobie po prostu byly :)
Ciekawe czy w studiach telewizyjnych wciąż używa się CRT ..?

Z tunerem TV to wlasnie to samo zauwazylem u ojca ! ( Panasonic , tani)
Normalnie porażka, jakoś jak w Electronie radzieckim, aż ojciec zaczal używać zewnętrznego tunera taka lipa byla, smugi jakiś pasy...

Jakaś firma ogarnia porządnie ta elekektronikę typu tuner TV ? czy to sprawa ceny po prostu..

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Touring M-Pac
Kod silnika: M52B25
Tiaaa CRT :wstyd: :wstyd: :wstyd:
Wszystko zalezy od kilku czynnikow, do czego ma sluzyc (TV,DVD,GRY), od odleglosci z jakiej bedziesz ogladal, czy bedzie to kablowka, czy jakas platforma cyfrowa, warto byloby tez zaunwestowac w lepszy tuner sat. no i kabelki, bo Bobby_Valentino pewnie jedzie na "Euro"
Ogolnie to temat jest dosc szeroki, najlepiej byloby odwiedzic odpowiednie forum :hyhy:
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=9630&page=341
Poczytaj powyzszy watek, a napewno znajdziesz cos dla siebie.

A zwolennikom CRT mowimy stanowcze NIE. (przeciez tego juz sie nawet nie da kupic za bardzo)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Boogie,
okresl budzet
i srednia odleglosc od tv
a cos sie pomysli:)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:53 
Forumowicz

Bobby_Valentino napisał(a):
Jeżeli chodzi o LCD`ki i Plasmy to obraz jest gorszy niż na CRT, LEDowych jeszcze nie oglądałem

Na dobrych telewizorach LCD i plazmach obraz jest porównywalny do CRT, LED to technologia podświetlania matrycy a nie wyświetlania bezpośrednio obrazu na matrycy. tanie telewizory LCD mają podświetlanie lampowe, dlatego obraz przy krawędziach jest jaśniejszy a na środku ciemniejszy, LED'y rozświetlają matryce równomiernie. Plazmy nie posiadają ani tego ani tegowyświetlanie odbywa się za pomocą gazów.

u jednego kolegi na 46" Toshibie i cyfrowej TV obraz jest fatalny jeżeli chodzi o ostrość a rozmycie twarzy to już w ogóle porażka U drugiego na Samsungu 42" obraz jest już lepszy

Zależne jest to od wielu czynników np. czasu reakcji matrycy, kontrastu, częstotliwości odświerzania. Toshiba nie robi za mocnych telewizorów dlatego jakość jest słaba.

Im większy TV LCD tym gorsza jakość obrazu.

To akurat zrozumiałe bo im więsza matryca tym większy rozmiar plamki wyświetlanej.

Boogie, Kupując telewizor nie należy zwracać uwagi na dane podawane przez sprzedawców bo np. oni podają kontrast 30000:1 tylko nie dodają że jest to kontrast dynamiczny mierzony wedle uznania producenta na własne potrzeby marketingowe, ważna jest wartość typowa (mierzona jednym ogólno światowym standardem czyli np podaja że ma kontrast dynamiczny 300000:1 a typowy będzie miał 1000:1, info co do kontrastów możesz wyczytać na stronie producenta danej marki.
Tak samo jest z czesem reakcji matrycy najczęsciej podają czas przejścia niepełny czyli szary-biały-szary, a prawidłowy to czarny-szary-biały-szary-czarny. to co oni wypisują w sklepach to porażka i żadko trafia się sprzedawca który potrafi profesjonalnie doradzić.

Pytanie ile chcesz przeznaczyć na telewizor bo jeśli chcesz kupić dobry 46" do 3000 to możesz zapomnieć. W tym jest jak z samochodem za dobry samochód musisz dobrze zapłacić. Wiadomo że jednym z lepszych producentów jest SONY optymalnym rozwiązaniem jest SHARP (produkowane przez nich obecnie telewizory są na prawde dobrej jakości) telewizory z wyższej półki z super wykonaniem i jakością obrazu to np LOEWE.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:56 
Specjalista

e34 540i '94
Budżet budżetem :)
odleglosc ok. 4 m od telewizora. - ok. 40 cali w zamyśle.

Nie chodzi tu o budowanie zestawu, dodatkowy tuner, dekoder, wszytsko spięte kablami od HDTV itp.
W razie czego i tak będzie dodatkowe pudelko - dekoder, konwerter etc.

Mialem sie zapytac o telewizje cyfrową, ale odpuszcze ;) (w USA od tygodnia nie ma nadawania sygnalu w systemie analogowym W OGÓLE )

Generalnie to potrzebuję paru wskazówek w którą strone sie poruszać :) coś jak LukaszWWL pisze.
Matryce, tak jak kiedyś kineskopy - dalej są takie ważne ?
Wiem np. że matryce do 90% telewizorów są robione pod Wroclawiem i pod Toruniem :) Dzikus potwierdzi to z calą mocą.

Loewe znam :) chociaż nie wiem co oni teraz robią, za czasów CRT siekali niesamowite telewizory.... (ciekawe kto im robi matryce...)

Fosa: sądze ze bylbys zdziwiony widząc jakośc obrazu (i dźwięku) na 8 letnim Grundigu (made in DE) 100HZ panoramicznym :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:21 
Zacna persona forum

ŁukaszWWL napisał(a):
żadko trafia się sprzedawca który potrafi profesjonalnie doradzić

jak 4 lata temu kupowalem swoj pierwszy plaski tv
zapytalem w MM co jest lepsza Plasma czy LCD
dostalem odpowiedz:
- a to one sie roznia???
:wstyd:

ja osobiscie jestem zakochany w plazmach szczegolnie ostatniej generacji. prawdziwa czern. wkoncu to technologia bez polsrodkow. tylko cena...
jesli chodzi o lcd to dobrym rozwiazaniem sa sharpy. nie wiem jak teraz ale rok temu mozna jeszcze bylo dorwac te produkowane w japonii.
dla mnie sony skonczylo sie na walkmanie i playstation.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Touring M-Pac
Kod silnika: M52B25
Chodzilo mi o zastapienie tunera np. Polsatu (takiego co jest w promocji za 1PLN) czyms normalnym wcale nie jakims wyszukanym.
A czym to chcesz polaczyc kabelkiem "EURO"? Jesli tak to pozostan przy CRT, bo bedzie tylko gorzej. To nie jest tak ze postawisz obok siebie CRT i LCD dasz im sygnal z analogowej anteny siatkowej, a pozniej powiesz... eee lepsze CRT
Moim zdaniem LCD czy tam inne LEDy, bija na glowe stare CRT tyle tylko, ze musza pracowac w odpowiednich warunkach.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:33 
Forumowicz

Boogie napisał(a):
Matryce, tak jak kiedyś kineskopy - dalej są takie ważne ?
Wiem np. że matryce do 90% telewizorów są robione pod Wroclawiem i pod Toruniem Dzikus potwierdzi to z calą mocą.

Loewe znam chociaż nie wiem co oni teraz robią, za czasów CRT siekali niesamowite telewizory.... (ciekawe kto im robi matryce...)

Matryce są generalnie najważniejsze bo to one odstawiają praktycznie cała robotę, jest tylko kilku producentów które je produkują a reszta tylko je skupuje i wsadza do swoich telewizorów.

BIGPUN, sporo osób do dziś dzień myśli że LCD i plazma to to samo :hyhy:

Boogie, LOEWE bodajże kupuje matryce od SHARPA.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Bla bla bla bla bla...

pierdoły, pierdoły, pierdoły.

CRT - przeżytek, brak odpowiednich złączy, niskie rozdzielczości, zapomnij.

Plazma czy lcd? plazma, kazdy specjalista AV Ci to powie. technologia lcd nie jest w stanie wyprodukować czerni, kolory sa nienaturalnie przesycone, wieksza skłonność do mrowienia, mniejszy kat oglądalności. jedyny plus to mniejsze zużycie energii. no i mozliwość mniejszych rozmiarów.

4m to juz odległość dla projektora. oglądanie filmów na plazmie czy lcd to wg mnie lipa. w przypadku projekcji filmowych optymalny stosunek wielkosci obrazu do odległości ogladania (tzn wypełnione pole widzenia) to 1:1,5 czyli z 4 metrów wielkość obrazu (kinowa) to 2,3-2,6m. Ja ogladam z 4m obraz 235cm i jest akurat. żadna plazma, lcd nie ma nic do gadania przy dobrym projektorze i ekranie.

jeżeli wyswietlacza bedziesz uzywał głównie do TV - to plazma. nie bój sie wielkości - z 4m 40" bedzie wygladało jak lusterko do golenia. bierz.50".

ja generalnie na codzień ogladam na plazmie, która wisi za ekranem, a filmy, mecze, koncerty wrzucam na projektor. i Tobie tez polecam takie rozwiazanie.

jezeli plazma to wg mnie najlepszym konsensusem pomiedzy jakoscia i ceną jest Panasonic. i bierz Full-hd. jak bedziesz chciał projektor - to cos doradzę.

co do loewe - w tej cenie to kupisz i plazme panasonica i projektor i ekran. generalnie nie warto.

BiPi - dobrze gada.

Ostatnio edytowano 23 czerwca 2009, 13:41 przez bierute, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:39 
Specjalista

e34 540i '94
Fosa, ale nie mowimy o sygnale z jakiegoś generatora HD czy czegoś tam innego, zwykle oglądanie.
Nie wiem czym sie podlącza np. dekoder Sat do telewizora, mniejsza o to bo calą robote wykonuje puszka dekodera, telewizor to tylko monitor.

fosa napisał(a):
Moim zdaniem LCD czy tam inne LEDy, bija na glowe stare CRT tyle tylko, ze musza pracowac w odpowiednich warunkach.

Znaczy wyświetlać nieruchomy obraz żeby nie bylo smug ?:) z generatora HD?
1990 byly juz telewizory HD 1250 linii 16:9 50 cali, kosztowaly dużo, ale programy HD odbieraly (Astra i Eutelsat mialy pare w ofercie :)) i tamte telewizory wyprzedzaly swoją epoke o 20 lat albo i lepiej, ale w odpowiednich warunkach hehehe

Na pewno nie ma odwrótu od LCD, LED, OLED itp. ale nie szukam odpowiednika M5 w telewizorze :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:42 
Zacna persona forum

a propo uzycia energi przez plazmy
wracajac do domu, zerkam sobie na licznik energii
zawsze wiem kiedy plazma chodzi :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
BIGPUN napisał(a):
a propo uzycia energi przez plazmy
wracajac do domu, zerkam sobie na licznik energii
zawsze wiem kiedy plazma chodzi

az tak mocno chapia pradu?

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 13:59 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Boogie, podchodząc zdrowo rozsądkowo.
Obecnie konkretnego modelu nie polęce, bo nie jestem na czasie.
Jakbym kupował teraz, szukałbym czegoś FullHD i 50" LCD z kilkoma HDMI.

Samsung ma dobre matryce, ładne żywe kolory, cena tych TV również nie odstrasza.
Jeżeli nie szukasz M5 wśród TV, powinienieś być zadowolony.

Na 40-50", zwykłe TV, nawet nadawane przez kablówkę, to rzeźnia, nie da się oglądać, bardzo słabo wygląda, tak więc polecam do tego jakieś n-tv czy coś podbijanego cyfrowo.
W ogóle, TV nie da się oglądac przez kiepską jakość merytoryczną nadawanych programów czy ogromnej ilości reklam, wyłączając Discovery, na którym zawsze jest coś ciekawego.

Podobał mi się również obraz i miałem okazję potestować jakąś nową plazmę 50" Sony, może nie u szwagra, ale coś w tym stylu ;), też dokładnego modelu nie pamiętam. Przy zakupie, możesz zwrócić na to uwagę.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 14:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
A ja polecam dwa modele:

SONY 40W5500
SAMSUNG seria 7

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 14:05 

fosa napisał(a):
bo Bobby_Valentino pewnie jedzie na "Euro"

Nie jadę na ojro bo nie używam kompletnie DVD na filmy idę do kina.

Jutro będę miał już cyfrową TV to zobaczę czy jest jakaś różnica.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 14:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
sony nie robi i nie robiło plazm :znudzony:

Kyo, jak sie nie zabardzo znasz, to nie polecaj - szczególnie lcd-ków.

poza tym nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie podłączał anteny dachowej do plazmy. od tego sa platformy cyfrowe. ja uzywam n i aster i wystarczy. jakośc jest super szczególnie kanałoów hd

peterrr napisał(a):
SONY 40W5500
SAMSUNG seria 7

jedno i drugie lcd.

Boogie, widywałem Cie na Ochocie parkujacego za BP. daleko nie masz - wpadnij kiedyś do firmy na włodarzewską to troche Ci się rozjasni :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 14:10 

fosa napisał(a):
bo Bobby_Valentino pewnie jedzie na "Euro"

Nie jadę na ojro bo nie używam kompletnie DVD na filmy chodzę do kina.

Boogie napisał(a):
Mialem sie zapytac o telewizje cyfrową, ale odpuszcze ;) (w USA od tygodnia nie ma nadawania sygnalu w systemie analogowym W OGÓLE )

Jutro będę miał już cyfrową to się wypowiem jak to wygląda.

Boogie napisał(a):
Ciekawe czy w studiach telewizyjnych wciąż używa się CRT ..?

W TVN`ie montaż jest robiony na LCD`kach ale przez puszczeniem programu do emisji materiał jest sprawdzany na CRT`kach.

Ostatnio edytowano 23 czerwca 2009, 14:13 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 14:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
a ja bym Ci polecił sharpa lub samsunga( jeszcze lg- dobra cena) lcd do 3500zł- to całe zachwalanie rozdzielczością to jak narazie chwyt marketingowy - bo np playstation 3 obsługuje do 1080p , platformy cyfrowe tak samo. A telewizory bardzo szybko tanieją bo co miesiąc jakaś firma wprowadza o 100hz więcej .
U siebie mam lg 42 cale (made in Poland :) ) za jakies 2300 zł , u rodziców sharpa aquosa 46 - cena razy 6 , i naprawde nie żałuję - lg sprawuje sie bardzo dobrze i nie widze aż tak dużej różnicy żeby wywalać tyle kasy na tv- wolalem kupić pożadny amplituner i głośniki.
Co do tv led- mega ostrość i kolory ale cena jeszcze zabójcza.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1