BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 16:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Automat problem z ruszaniem
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 08:07 
Pierwsze kroki

Witam. Mam e34 525 93' automat. Rzecz która mnie niepokoi to problem ze złapaniem przez skrzynie biegu podczas ruszania. Najczęściej pojawia się gdy skrzynia jest zimna, gdy zatrzymam się przed skrzyżowaniem i chcę ruszyć czasami obroty idą do góry ale auto nie rusza, po dosłownie sekundzie złapię bieg i jest dalej ok. Jak wspomniałem często objawia się to na zimnej skrzyni, rzadko po rozgrzaniu. Na razie gdy czuje że auto nie startuje gdy odpuszczam hamulec to delikatnie naciskam i za chwile odpuszczam gaz, ten zabieg zazwyczaj pomaga. Co do oleju to zmieniałem go zaraz po zakupie (tydzień temu). Skrzynia nie przechodzi w tryb awaryjny, a ze zmianą wyższych biegów nie ma żadnego problemu (robi to idealnie). Problem pokazał się kilka dni po zakupie. W tym czasie trochę go przycisnąłem i przyzwyczajając sie do automatu 2 razy wyłączyłem silnik na pozycji D :wstyd: Może ktoś wie co może być nie tak lub zna jakiegoś speca od automatów w okolicy Wołomina, lub z prawej strony wisły. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:27 
Pierwsze kroki

Przyczyną takiego działania skrzyni może być stary lub za gęsty olej, jak się rozgrzeje to jest żadszy i wszystko działa jak należy. Proponuję wymiane oleju i filtra, skrzynię masz chyba 5hp18 i jak dobrze pamiętam zalewa się ją dexronem 3g, ale mogę się mylić, więc przed wymianą upewnij się jaki olej jest zalecany przez producenta do twojej skrzyni i nie lej innego !
A i jeszcze dobrze by było zjać cały olej łącznie z tym ze sprzęgła i dopiero wlewać nowy.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 17:37 
Pierwsze kroki

Wyjaśnione. Faktycznie kolega miał rację. Powodem problemów ze skrzynią był ubywający z niej olej.. Teraz pozostaje znaleźć gdzie cieknie, poprawić, i zalać nowy :) Dziękuję i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 17:37 
Pierwsze kroki

Przepraszam za post pod postem problem z przeglądarką...

Tytuł: ............
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 16:05 
Forumowicz

AbLogic napisał(a):
Wyjaśnione. Faktycznie kolega miał rację. Powodem problemów ze skrzynią był ubywający z niej olej.. Teraz pozostaje znaleźć gdzie cieknie, poprawić, i zalać nowy :) Dziękuję i pozdrawiam

Daj znac jak juz wymienisz ten olej czy problem znikl , ja mam ten sam problem i olej bede wymienial.Maly wyciek spod miski plus wyciek z czesci ktora sie zwie ang "selector seal" podejrzewam ze to jakis oring , no i zobaczymy czy sie poprawi.

PostNapisane: 24 czerwca 2009, 16:05 
Forumowicz

AbLogic napisał(a):

Daj znac jak juz wymienisz ten olej czy problem znikl , ja mam ten sam problem i olej bede wymienial.Maly wyciek spod miski plus wyciek z czesci ktora sie zwie ang "selector seal" podejrzewam ze to jakis oring , no i zobaczymy czy sie poprawi.

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 20:14 
Pierwsze kroki

Zanim wymienisz olej usuń wycieki, bo nawet jeśli poprawi się praca skrzyni to zaraz olej wycieknie i masz znowu to samo.

PostNapisane: 24 czerwca 2009, 22:02 
Forumowicz

kapitan_bomba napisał(a):
Zanim wymienisz olej usuń wycieki, bo nawet jeśli poprawi się praca skrzyni to zaraz olej wycieknie i masz znowu to samo.

toz to oczywista oczywistosc ;) ze trzeba wycieki usunac . Przy wymianie oleju w skrzyni powinno sie zakladac nowa uszczelke pod miske.Ja w Anglii jestem a tu przyjemnosc wymiany oleju :filtr,uszczelka,olej i robota w nieautoryzowanym serwisie BMW to wydatek 200 funtow , cena w serwisie BMW to 350 funtow a w Polsce mozna sie zamknac kosztem 400-500zl :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2009, 13:23 
Pierwsze kroki

Auto wróciło od mechanika, nieszczelna była chłodnica skrzyni, plus przewody chłodnicze. Dlatego wyciekał olej. Wymieniono chłodnice oraz przewody i dolano oleju. Auto zmienia biegi perfekcyjnie w tej chwili :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 19:02 
Pierwsze kroki

nie chce zaśmiecać forum i zakładać nowego posta bo mam podobny problem, a mianowicie strasznie szarpie podczas ruszania i po jakimś czasie ok 10 minutach jazdy przechodzi w awaryjny tryb skrzyni biegów (Getriebenotprogramm) wiem że raczej napewno musze z 1l oleju dolać bo wyciekł podczas wymiany silnika czy to załatwi problem??

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 19:04 
Pierwsze kroki

a i jak wyłączę silnik i włączę to problem znika....

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 01:23 
Pierwsze kroki

miał ktoś coś takiego??

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 20:36 
Pierwsze kroki

Witam!
Ja miałem podobny problem w mojej "buni" z automatem...działo się dokładnie tak jak opisujesz.Prawdopodobnie pada ci pompa oleju ze skrzyni biegów!Ja wymieniłem pompę oraz olej i filtr skrzyni i wszystko wróciło do normy.aha podjedz jeszcze na kompa i sprawdź bo na pewno będziesz miał błąd na skrzyni biegów,nie zapomnij go skasować.najpierw podjedz na kompa i niech ci sprawdzą błędy i wstrzymaj się z oddawaniem skrzyni do naprawy lub jej ewentualną wymianą.Pozdrawiam i odezwij się czy udało się rozwiązać problem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1