BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 12:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Dziwny odglos przedniego zawieszenia
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 20:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e93 330d
Witam;

opisze pokrotce problem z ktorym sie borykam od jakis 2 tygodni.

Mianowice podczas jazdy po kostce (glownie po kostce; zwykle dziury praktycznie w 95% przypadkach nieslychac nic) z przedniego zawieszenia dochodza dziwne dzwieki; cos pomiedzy skrzypieniem a ocieraniem vel stukaniem. Sa one slabo syszalne; w srodku przy zamknietej szybie nie slychac nic.

Auto bylo u mechanika; byly sprawdzane wszystkie wachacze; amortyzatory; autko bylo na "trzepakach" - zadnych luzow. Oczywiscie zawieszenie bylo smarowane - zero poprawy.

Przyznam szczerze ze sam fakt ze wiem ze ten odglos jest drazni mnie niesamowicie..

Macie moze jakis pomysl na mozliwe przyczyny? Co sprawdzic? Jakis pkt zaczepienia?

Z gory dziekuje za pomoc;

pozdrawiam

ps. Podczas kolysania autem na postoju we wszystkich kierunkach rowniez zadnych popiskiwan...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 20:49 
Zacna persona forum

poduszki amortyzatorów i osłonki nie urwane przypadkiem?

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 20:51 
Pierwsze kroki

Z tego co mi powiedziano wszystko jest w jak najlepszym stanie...

Ciekawostka jest fakt ze pomimo 230 tysiecy przebiegu (w tym ponad 100 po polskich dziurach) cale zawieszenie jest sztywne i w idealnym stanie potwierdza to kazdy mechanik...

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 20:55 
Zacna persona forum

to skoro na mechanik stwierdzil ze wszystko gra wiec na forum niczego nowego sie nie dowiesz.... moze cos pod maska ci lata,moze chlapacze, błotniki(wnęka koła) ...

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 20:59 
Pierwsze kroki

Wiesz mechanik specjalizuje sie w Audi.. :wstyd:

wcale bym sie nie zdziwil ze moze w Bmw jest cos co moze odpowiadac za takie cuda...

Tak jak z czujnikiem walka rozrzadu - powiedzieli mi w dwoch warsztatach ze pompa siada :)))

No nic pozostaje mi liczyc ze ktos mial cos takiego u siebie w sumie charakterystyczna sytuacja - tylko po kostce słychac "glosy" ...

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 08:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Sprawdz osłonkę tarczy hamulcowej ( półokrągła blaszka za tarczą ) pewnie się naderwała.

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 13:25 
Pierwsze kroki

Dodam coś od siebie. Miałem podobny przypadek. Coś pukało - na szarpakach stwierdzili że nie ma żadnych luzów i jest wszystko ok. Nie dawało mi to spokoju i pojechałem do innego mechanika na sprawdzenie zawieszenia, tym razem nie było szarpaków lecz pan wziął metalową łychę powpychał pomiędzy wahacze i pare innych miejsc i okazało się że luz jest i to w kilku miejscach.
Z mojego doświadczenia a nie raz się już o tym przekonałem wynika, że szarpaki nie są najlepsze do sprawdzenia zawieszenia w BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 13:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Na szarpakach nie sprawdzisz zawieszenia w E39...znaczy sie sprawdzisz, ale nie dokladnie :] Jak kolega nademna pisze, do mechanika i niech sprawdzi wszystko recznie...brecha w lapska i pojednczo kazdy wachacz musi sprawdzic...

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 14:13 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Opis tego dźwięku jest tak jednoznaczny że nie potrafię go sobie wyobrazić. Trudno jest opisać taki dźwięk.
Sprawdzałeś klocki hamulcowe. Jeżeli nie siedzą ścisło w tłoczku, to możesz mieć podobny objaw do opisywanego.
Chodzi mi o klocek od strony tłoczka, często te uszy/sprężyny/ blaszki z boku klocka mają luz w tłoczku co powoduje drżenie klocka podczas jazdy po nierównościach takich jak kostka, bruk itp.

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 12:30 
Pierwsze kroki

Panowie wielkie wielkie dzieki;
pospisuje sobie wszystkie mozliwe przyczyny; poszukam sensownego mechanika i moze wreszcie zaznam spokoju :)

Jeszcze raz dziekuje za wszelkie sugestie; na cos takiego mialem nadzieje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1