BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 09:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z szyba pasazera
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 16:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam
mam problem z szyba pasazera w mojej e36 coupe, naciskam przycisk i szyba opuszcza sie lub zamyka lecz tylko o jakies 2 cm, wiec zeby otworzyc lub zamknac szybe musze kilka razy nacisnac przycisk, gdy drzwi sa otwarte sprawa wyglada troche inaczej, wtedy szyba da sie jedynie otworzyc, oczywiscie poprzez kilkukrotne naciesniecie przycisku, przy otwartych drzwiach wogole nie reaguje na porbe podnoszenia szyby, gdzie moze byc przycyzna?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Dresowóz coupe
Kod silnika: M50B20
Witam,
podpinam się pod temat z identycznym problemem tylko po stronie kierowcy ( co tym bardziej jest nieziemsko irytujące) ponadto przycisk działa mi odwrotnie ale to nie jest filozofią zmienic. pytanie co z tym zamykaniem? zeby bylo plynne?

po stronie pasażera działa cacy w dodatku jak sie wcisnie glebiej to automatycznie zamyka otwiera się do konca.

pozdrawiam i licze na szybkie rozwiązanie problemu ;p
beavis

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 17:34 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57D30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... as+touring
U mnie są jeszcze inne objawy , sprawa dotyczy szyby kierowcy.
Działanie szyby jest zalezne od tego czy przy otwieraniu dzrwi szyba zareaguje i się opusci , tak jak to powinno byc w coupe .
Jak zadziała po zamknieciu drzwi moge normalnie opuscic , ale przy podnoszeniu potrafi odrazu odskoczyc spowrotem , a potem zeby całkiem podnieśc musze pare razy nacisnąć zeby sie zamknęła.
Najgorsze jest to ,że szyba nie schodzi czasem przy otwieraniu drzwi .
Tak czy siak bedzie trzeba zdjąć boczek i zobaczyć .

viewtopic.php?p=621777#621777
Była e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136623

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 18:11 
Zacna persona forum

szyba nie zamyka sie ani nie otwiera przy otwartch drzwiach

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 19:18 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Tomek_ff, Jak odskakuje w dół przy samej górze tzn że coś ją blokuje więc posprawdzaj czy się jakaś uszczelka nie podwinęła a jeśli jest wszystko ok to pozostaję ją wyregulować ale to już wyższa szkoła jazdy :super: tak na forum nie da się tego wytłumaczyć co i jak z tym zrobić.

millerus, Podobnie się robi w autach francuskich po odłączeniu akumulatora bo się coś tam resetuje ale po jakimś czasie wraca do normy. Spróbuj odpiąć aku na jakiś czas może wróci do normy bo to napewno coś z elektryką.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 21:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Dresowóz coupe
Kod silnika: M50B20
a mi ktoś pomoże?

co by wykluczyć pewne przypadki. rozbierałem dziś boczek i przekaźnik. przekaźnik cały działa 5 kabelków. tyleż samo wchodzi do silniczka przy szybie. Dodatkowo wchodzi w silniczek w miejsce gdzie są 3 bolce pojedynczy kabelek na jeden z nich.

sprawdziłbym jeszcze wpięcia kostki pod kierownicą. Przede wszystkim z tego względu że w którą stronę nie wpiąłem przekaźnika szyba i tak chodzi na odwrót wiec podejrzewam że może zostało coś schrzanione tamże. ale musiałby mi ktoś nakreślić która to, jak wygląda bo generalnie jest tego tam od cholery.

generalnie wykluczam raczej rzeczy typu uszczelki, jakieś zblokowania bo bo impulsywnie co 2 cm szyba chodzi bez problemu zawsze o równą odległość, ale nieco większą przy schodzeniu w dół.

Jest możliwe żeby to był to zepsuty silniczek? mimo że impulsywnie pracuje?

P.S. ma ktoś schemat, rysunek, info od czego są wszystkie pozostałe wtyczki luzem wiszące w drzwiach? trochę ich jest a chciałbym poznać ukryte możliwości mojej coupety ;) szczególnie że głośnik jest a nie podłączony i coś bym chciał z tym zrobić ;)

pozdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1