BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Felgi 17-18 cali
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 21:36 
Pierwsze kroki

Otóż zastanawiam się nad kupnem felg do mojej e46. Nie chciał bym na to przeznaczać jakiś wielkich sum pieniędzy i myślę, że 2.5 tys starczy na zakup kompletu z oponami (mogą być też używane, aby nie w opłakanym stanie). Osobiście myślałem o felgach typu:

http://moto.allegro.pl/item664191919_no ... rover.html

albo

http://moto.allegro.pl/item670936255_k1 ... _nowe.html

Coś z tego typu najbardziej mi się podoba. Możecie też dać swoje propozycje albo powiedzieć coś o tych felgach, czy warto, czy się nie rozsypią po roku jazdy (w zimie oczywiście nie będę ich używać ;p).

I jeszcze jedno pytanie, ile by kosztowało obniżenie samochodu aby ładnie wyglądał na 18' w okolicy warszawy/białegostoku

Pozdrawiam
Predi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 22:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
do e46 musisz szukać czegoś z dużym ET. I nie kupuj włoszczyzny tylko coś z używanego górnej półki. No i oczywiście do bmw tylko z parapetem. np. jakieś bbs-y

Tytuł: Re: Felgi 17-18 cali
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 22:54 
Przyjaciel forum

Predi napisał(a):
Coś z tego typu najbardziej mi się podoba. Możecie też dać swoje propozycje albo powiedzieć coś o tych felgach, czy warto, czy się nie rozsypią po roku jazdy (w zimie oczywiście nie będę ich używać ;p).

Pierwsze to chinskie podroby OZ Canova, drugie to chinskie podroby Etabeta Tettsut. Spodziewasz sie dobrej jakosci po felgach, ktore w rozmiarze 18x8.0 kosztuja 375 zl za szt? Dobrej jakosci aluminium do produkcji dobrej felgi w takim rozmiarze, kosztuje blisko cenny netto tych felg.

Tytuł: Re: Felgi 17-18 cali
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 23:09 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):
Pierwsze to chinskie podroby OZ Canova, drugie to chinskie podroby Etabeta Tettsut. Spodziewasz sie dobrej jakosci po felgach, ktore w rozmiarze 18x8.0 kosztuja 375 zl za szt? Dobrej jakosci aluminium do produkcji dobrej felgi w takim rozmiarze, kosztuje blisko cenny netto tych felg.

Sam nie wiem czego się miałem spodziewać ponieważ się na tym zbyt nie znam, ale skoro mówisz, że to mają być jakieś chińskie podróby to chyba jednak się nie skuszę , poszukam jeszcze czegoś wśród używanych ;p

czesiio napisał(a):
do e46 musisz szukać czegoś z dużym ET. I nie kupuj włoszczyzny tylko coś z używanego górnej półki. No i oczywiście do bmw tylko z parapetem. np. jakieś bbs-y

A nie znasz może jakiejś giełdy internetowej poza allegro ;>? Tam nie mogę znaleźć nic ciekawego co by pasowało ;/

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 23:13 
Zacna persona forum

Na allegro można znaleźć ciekawe felgi za te pieniądze co chcesz. Np. ASA na licencji bbs-a.

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 08:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Ludzie opamiętajcie się! Za 1500zł chcecie kupić produkt wysokiej jakości?! :zdziwko: Myślałem, że już wszystko zostało powiedziane na temat tego szmelcu ale jednak nie.. :zdegustowany: Litości..

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 09:15 
Moderator

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65
Garaż: Było:
420iA+ LCI
E91 318dA+ LCI
E39 520iA LCI
Mercedes CL600 V12TT
Mercedes C 180 lift
Mercedes E 350 lift
Mini JCW
Audi A6 3.0TDI
Mercedes CLS 350
Yaris d4d
E90 335iA+
E39 530i LCI
E61 535d+
E91 325d
E46 330i
E46 330dA LCI
E46 330i LCI
E39 540iA NV
E46 330i
E34 520i
dokładnie, szukaj czegoś używanego z bbs lub oem :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 09:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: VW
Kod silnika: tsi
A co myslisz o tych http://moto.allegro.pl/item670041856_pi ... d_bbs.html rozmiar idealny,wejdzie bez problemu,polerka sliczna,sam je chcialem brac ;) .poszukaj jak wygladaja na e46.Sprzedajacego tez moge polecic,bo bralem od niego swoje felgi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 10:01 
Zacna persona forum

widać po jakości wykonania że to jakaś włoszczyzna. Ogólnie wzór bradzo ładny. Ale do e46 to felgi powinny być conajmniej w 18''

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 18:34 
Częsty bywalec

Garaż: było e46 320d <>

jest e92 335 <>
co wy wszyscy macie z tymi bbsam???jak cvhlopak chce takiei tpo niech sobie kupi jak mu sie podobaja to niech na takich jezdzi .to jemuy maja sie podobac a nie wam.a co do orginalnosci felg to co innego to tak jak chodzic w butach nike lub nice :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :szok: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 18:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: coupe
Kod silnika: m52b28
skoro piszecie o felgach to mam takie pytanie czy moze ktos z was zna felgi firmy CDW? nr oryginału bmw to 6752089 może ktos na takich śmiga i się wypowie czy dobrze się prezentują bo nie moge znaleźć nigdzie fotki takich felg na samochodzie

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: f20 118i
Kod silnika: n13b16
kup cos z palety ASA. Robia na licencji BBS a ceny maja naprawde atrakcyjne. Sprawdz sobie ich stronke i upatrz jakis model. Na alledrogo tez mozna trafic jakies uzywki w super cenach. Ja jeszcze w swietej pamieci golfie IV mialem 18" chniskie felgi i do tego opony wanli (tez chinol) Caly zestaw po jednym letnim sezonie nadawal sie do wyrzucenia. Felgi sie pojajowaly a opony porozchodzily. Gdyby to byly jakies balony to moze by to wyrzymalo ale 18" plus nasze drogi... to wymaga najwyzszej jakosci.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 13:39 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
PDW to raczej amerykańska firma a nie chińskie podróby!!!
A to że koles ma je po 1800zł to nic nie znaczy!!! bo tego typu fele tej firmy inni sprzedają po 2500zł ...
Więc proszę nie gadajcie głupot ze to tandeta jak nawet ich na ochy nie widzieliście!!

http://www.f1wheelandtyre.com.au/servic ... e_pdw.html

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 14:14 
Przyjaciel forum

Morfii napisał(a):
PDW to raczej amerykańska firma a nie chińskie podróby!!!
A to że koles ma je po 1800zł to nic nie znaczy!!! bo tego typu fele tej firmy inni sprzedają po 2500zł ...
Więc proszę nie gadajcie głupot ze to tandeta jak nawet ich na ochy nie widzieliście!!

http://www.f1wheelandtyre.com.au/servic ... e_pdw.html

Tak, bardzo amerykanska jest ta firma :hyhy:

http://www.dawningwheels.com/en/Indexz.aspx

Obejrzyj sobie tez te modele, ktore wymienilem i porownaj je z oryginalami - nawet na zdjeciu widac olbrzymia roznice w jakosci. Moge Ci ich cala linie opisac, model po modelu, co jest podroba czego jezeli chcesz :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 17:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
luk3er napisał(a):
A co myslisz o tych http://moto.allegro.pl/it...wyglad_bbs.html rozmiar idealny

tez mi sie podobaja :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 15:11 
Pierwsze kroki

Sory, że nie odpisywałem ale dosyć mocno zajęty byłem ostatniego czasu i jakoś nie miałem czasu się tym zainteresować. Postanowiłem, że dołożę jeszcze 1 tys a więc powiedzmy, że mam do przeznaczenia 2.5 tys na same felgi bez opon. Patrzyłem coś z używanych bbs jednak na allegro nic co by mnie mogło zainteresować nie widzę, a jak już są to za ~3 tys używane ;/ Może ktoś zna jeszcze strony gdzie można poszukać jakichś ciekawych felg albo gdzieś koło warszawy gdzie może być jakaś większa giełda lub chociaż sklep z felgami gdzie by można było na żywo zobaczyć, może wtedy by ładniej się prezentowało niż na zdjęciach ;p

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 22:05 
Pierwsze kroki

Ja poszedłem po rozum do głowy i znalazłem to
http://www.felgi.pl/felga/250,1744,82/f ... 0x15.htmlx

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 08:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
MELISA napisał(a):
Ja poszedłem po rozum do głowy i znalazłem to
http://www.felgi.pl/felga/250,1744,82/f ... 0x15.htmlx

wzor ladny ..tylko troszke malutkie... jak do e46 ... ja na chwile obecna mam 16" i wygladaja jak malenstwa w tych nadkolach ... no ale widze ze poszedles w konfort bardzie i w realia polskich drog :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 11:57 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Te OZ nijak pasują do tego E46 i dodatkowo 16" nie pasuje!!!
Vermilion, jak by nie było to wygląda na to że wszystko jest robione w chinach... tylko nie zdajemy sobie sprawy!!!
PS.
PDW nie powinny być takie tragiczne bo stoją od 1800zł do 4000zł... a więc puki się ktoś na nich nie przejedzie to nie będzie wiadomo co są warte!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 14:19 
Przyjaciel forum

Morfii napisał(a):
Vermilion, jak by nie było to wygląda na to że wszystko jest robione w chinach... tylko nie zdajemy sobie sprawy!!!
PS.
PDW nie powinny być takie tragiczne bo stoją od 1800zł do 4000zł... a więc puki się ktoś na nich nie przejedzie to nie będzie wiadomo co są warte!

Odpowiem Ci w ten sposob, moze to troche zmieni Twoje podejscie:

Dlaczego jezdzisz BMW, a nie jego chinska kopia? - to moje pierwsze pytanie. Przeciez jedno i drugie ma 4 kola.

Nie jest tak, ze wszystko produkowane jest w Chinach, produkty niskiej jakosci rzeczywiscie sa tam produkowane, ale nic z wyzszej polki juz nieuswiadczysz. Wracajac do felg: BBS nie produkuje w Chinach, Hamann nie produkuje w Chinach, AC Schnitzer nie produkuje w Chinach, my nie produkujemy w Chinach, BMW oryginalnych felg nie produkuje w Chinach, Mercedes tak samo.

Wiesz dlaczego?

Bo proces produkcji felg potrzebuje bardzo niewielka ilosc sily roboczej (a tylko to jest tanie w Chinach), naprawde duza fabryka to jest max. 10-20 osob pracujacych przy produkcji (wliczam tutaj szeregowym pracownikow, technologow i inzynierow-projektantow), wysokiej jakosci aluminium kosztuje tyle samo na calym swiecie (najlepsze uzywane jako wylaczny material do produkcji felg, czyli A356.2 pochodzi wydobycia, nie przetopu, z Rosji - i to jest material, ktorego my uzywamy, poprostu taki standard na rynku japonskim, chociaz BBS tez z niego korzysta, OZ nie), maszyny do produkcji felg i obrobki tez kosztuja tyle samo na calym swiecie - sa to tak wyspecjalizowane produkty, ze tylko najwieksi gracze na rynku maszyn CNC produkuja maszyny do obrobki felg, piece do utwardzania to tez wysoki koszt, to samo dotyczy robotow malujacych.

Jak to wyglada z chinskiego punktu widzenia:
- chinczycy korzystaja z aluminium z przetopu zlomu (z zasady "brudnego" i o znacznie mniejszej wytrzymalosci)
- proces odlewu felg jest najprostszy, czytaj najtanszy
- oszczedza sie na dlugotrwalym procesie utwardzania felg, bo tak taniej
- felgi sa malowane recznie, pracownik jest duzo tanszy od maszyny, a jaka jest jego dokladnosc to nie ma znaczenia.
- brak porzadnej kontroli jakosci, nikogo nie interesuje czy felgi spelniaja jakiekolwiek normy bezpieczenstwa (zreszta dokladnie tak jak chinskie samochody).

Popieranie takich firm jak PDW to juz Twoj wybor, powiem Ci tylko, ze popierajac je wykonczysz dobrych producentow felg i z czasem na rynku nie kupisz juz nic oprocz dziadostwa. BBS byl juz na skraju bankructwa wlasnie przez chinskie kopie. Zreszta tak jak Ci pisalem wczesniej, PDW nie ma ani jednego zaprojektowanego przez siebie wzoru - wszystko jest kradzione... a to juz Twoj wybor czy chcesz kupic sobie cos takiego, ja patrze na takie produkty jak na podrobione buty Nike'a - niby podobne, a jakosc beznadziejna gdy porownasz z oryginalem.

Zastanow sie tez co zrobisz jak taka felga za 450 zl/szt Ci kiedys peknie przy predkosci powyzej 100 km/h.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1