BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] wymiana pompy oleju
PostNapisane: 1 lipca 2009, 11:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535d
witam bede wymienial pompe oleju bo na rozgrzanym silniku w upalny dzien mam zbyt niskie cisnienie. Moje pytanie to czy aby ja wymienic to trzeba silnik wyciagnac na zewnatrz ? czy po odkreceniu miski bedzie jakis dostep do niej ?? moze ktos juz robil cos takiego i podzieli sie spostrzezeniami na ten temat ?? czy po wyciagnieciu pompy warto tez przyjrzec sie panewka ? auto to e36 coupe a silnik M52B20 pracuje rowno, nic nie cyka, nie stuka, prosze o pomoc ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 14:59 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
ile masz kilometrów nabite? i na jakim oleju jezdzisz?
Azeby ja wytargac bedziesz musiał ulzyc silnik zeby miske zdjac.i pompe bedziesz widzial.
ale jesli na zimnm jest dobre cisnienie a na goracym niskie to raczej zmienilbym olej

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 15:09 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
septi, twoja rada może i nie jest głupia, ale takie działanie to leczenie skutków, a nie przyczyny.

Trancemorpher, przyczyną niewłaściwego ciśnienia oleju wcale nie musi być pompa. Możesz mieć problem z panewkami. Tak czy tak trzeba zdjąć miskę olejową i wtedy masz dostęp do jednego i drugiego.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=47790
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=24990

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 15:53 
Forumowicz

jasne ze moze sprawdzic panewki. moze i kturas jest luzna i cienienie ucieka.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 16:25 
Pierwsze kroki

septi napisał(a):
ile masz kilometrów nabite? i na jakim oleju jezdzisz?

180tys przebiegu , a olej to castrol magnatec polsyntetyk... Nie jestem wlasnie do konca przekonany czy to pompa bo jak temp jest nizsza niz 25 stopni to problem nigdy sie nie pojawia dopiero jak temp przekroczy te ok 25 to takie cos sie dzieje, wiec moze to byc problem z ktoras panewka, co myslicie ?? Czy zalanie innym olejem pomoze ??

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 17:20 
Forumowicz

stawiam na olej skoro temperatura jest wyzsza to olej jest jak woda i traci swa lepkosc.
A z takim przebiegiem panewki zeby sie wyspywac zaczynaly to silniczek musia lby byc karany.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 17:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
A silnik sam w sobie Ci się nie grzeje? Ciśnienie było mierzone czy opierasz się na czerwonej lampce?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 18:45 
Pierwsze kroki

TomekB napisał(a):
A silnik sam w sobie Ci się nie grzeje? Ciśnienie było mierzone czy opierasz się na czerwonej lampce?

Jezeli chodzi o grzanie silnika to opieram sie tylko na pogladach na wskazowke od temp wody, osiaga ona pion i nie wychyla sie z niego nawet przy duzym upale i jezdzie w korku wiec chyba sie nie grzeje. Cisnienie mierzylem 3 miesiace temu jak 1 raz mi migla lampka i bylo dobre i teraz znowu mi migla, wiec w piatek sie umowilem na kolejny pomiar. Moze kolega wyzej ma racje ze lipny olej...

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 19:04 

No to najpierw pomiar a potem dalsze kroki. Może tylko czujnik siada a może panewki przytarte.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 19:11 
Pierwsze kroki

TomekB napisał(a):
No to najpierw pomiar a potem dalsze kroki. Może tylko czujnik siada a może panewki przytarte.

a czujnik moglby tak wariowac ze tylko w upaly i tylko przy staniu na wolnych obrotach ?? bo w czasie jazdy lub w chlodniejsze dni nie mialem nigdy problemu z ta lampka.. a jak przytarte panewki to tylko wymiana ich pomoze ??

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 07:44 
Zacna persona forum

panewka luzna -pwoduje stuki -panewki przytarte tez bo wystapia za duze luzy -ale moga byc zuzyte naturalnie i wtedy spada cisnienie - sprawdz cisnienie w ukaldzie - sprobuj wymienic owa pompe - panewke mozesz obejrzec ale do tego muszisz miec nowe sruby i klucz dynamometryczny - ja bym nie ruszal -lub zrob remont dolu - ale ja mam 260000 i jest spoko i cicho -moze jestes przeczulony - pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 13:16 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Czujnik może się wywalać.
Moja rada na początek.
Zmienić olej na jakiś 10W40 lub 10W50 (Castrol, Valvoline, Motul)
Zmierzyć właściwe ciśnienie oleju (z wykorzystaniem manometru)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 13:04 
Pierwsze kroki

no wiec panowie bylem na pomiarze cisnienia w piatek no i
na oleju tym co mialem wlany czyli castrol cisnienie na wolnych obrotach na rozgrzanym motorze bylo 0,09 MPa po zalaczeniu klimy 0,08 MPa
postanowilem wymienic olej na Valvoline i po wymianie cisnienie na rozgrzanym bylo rzedu 0,12 MPa, po zalaczeniu klimy tak spadlo do 0,1-0,11 MPa, natomiast przy obrotach ponad 4000 cisnienie wynosilo tak w przedziale 0,4 do 0,5 MPa

co sadzicie o tych wynikach ?? bo narazie sie nie zabaralem za rozbieranie dolu, zobacze czy po pokonaniu wiekszej trasy w upalny dzien cos sie bedzie dzialo z ta kontrolka...
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 13:34 

Dobre wyniki. Na wolnych dopuszczalne minimum to 0.5 bara a potem wraz ze wzrostem obrotów powinno rosnąć około 1bar na 1000obr/min czyli jak masz te 4-5bar przy 4000 to jest ok.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1