BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] CABRIO. Elektryczny dach padł
PostNapisane: 2 lipca 2009, 20:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
Witam.
Szukałem na szukajce, ale nic nie znalazłem na interesujący mnie temat. Otóż wczoraj opuściłem dach i zabrałem sie za robote, wymiana filtra pyłkowego i takie tam pierdoły. W międzyczasie zmieniałem akumulator. Po skończonej robocie okazało się, że szyba od kierowcy nie chce się opuścić, ani przy zamykaniu drzwi, ani przyciskiem. Sprawdziłem dokładnie czy nie "wzruszyłem" czegoś wkładając filtr. Wszystko było ok i okazało się potem, że jednak blokowało ją mechanicznie w drzwiach (wystarczyło poluzować jedną śrubkę). Zadowolony chiałem więc zamknąć dach, a tu dach ani zipnie. Nie słychać zadnych przekaźników, żaden silnik się nie kręci, ani odpięty awaryjnie, ani z mechanizmem. Spróbowałem go zainicjalizować (przytrzymać guzik zamykania/otiwerania dachu i przekrecić kluczyk na 1 pozycję) Po 10 sekundach uwaga uwaga, zamiast ruszyć się dach opuszczają mi się wszystkie szyby "skokami" ?! Pomocy, bo już zgłupiałem. Czy szybami i dachem steruje wspólny moduł? Czy może ten moduł się uszkodził podczas zmiany aku? Byłem dzis na kompie, ale komp nic nie pokazuje za bardzo, tyle tylko czy dach jest zamknięty czy nie. Może znacie jakiegoś fachmistrza na podkarpaciu, albo miał ktoś taki przypadek? Miernik mam to może jakiś schemat by mi pomógł, z góry dzięki za pomoc.

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 21:41 
Częsty bywalec

Proponuje popytac na tym forum http://www.cabrio-club.pl/dachy-vf51.htm
Jest tam pare posiadaczy e36 wiec moze pomogą :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 17:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
Dach juz działa więc temat można zamknąć. Pomogło odpiecie aku na kilka godzin i dach ożył. Potem tylko inicjacja i śmiga jak należy. Pozdrawiam.

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1