BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Tłumik sportowy SEBRING - dlaczego tak cicho?
PostNapisane: 2 lipca 2009, 23:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 523i
Witam, niedawno zakupiłem na Allegro tłumik Sebring. Naklejki na tłumiku były zniszczone ale sprzedający twierdził że najprawdopodobniej był to tłumik do E39 Touring o pojemności 2,5 litra.
Moje auto to E39 sedan 523i tak więc postanowiłem zaryzykować i dokonałem zakupu. W najgorszym dla mnie przypadku tłumik mógłby być dedykowany dla wersji 2.0, wszystkie pozostałe byłyby do przyjęcia.
Kilka dni temu udałem się do jednej z lubelskich firm w celu zamontowania. Sugerowałem wycięcie rezonatora ale fachowiec odradził mi twierdząc że będzie bardzo głośno. Nie zależy mi na robieniu hałasu tak więc posłuchałem go i zdecydowałem się na wymianę samego tłumika końcowego.
Po zamontowaniu i odpaleniu auta byłem w lekkim szoku gdyż było bardzo cicho. Szczerze mówiąc nie widzę absolutnie żadnej różnicy pomiędzy tym co było (czyli oryginałem) a tym co jest teraz :zdziwko:
1. Czy ta "cisza" może być spowodowana tym że tłumik dedykowany był dla silnika o mniejszej pojemności? Najmniejszy możliwy motor w E39 to 2.0, czyli o 20% mniejsza pojemność od mojego.
2. Czy barwa oraz natężenie dźwięku może się zmienić na plus po pewnym czasie eksploatacji? Aktualnie przejechałem jakieś 100km od wymiany.
Już wiem że niestety nie obejdzie się bez wycięcia tego rezonatora (zaznaczyłem go czerwonym kołem). Co wstawić zamiast niego? Zwykłą rurę czy strumienicę?

Tak wygląda mój tłumik:

Obrazek

Zdjęcie znalezione w internecie. Na czerwono zaznaczyłem ten rezonator który planuję wyciąć.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 06:05 
Częsty bywalec

krzysiek90210 napisał(a):
1. Czy ta "cisza" może być spowodowana tym że tłumik dedykowany był dla silnika o mniejszej pojemności?

Nawet gdyby, to bez znaczenia, producenci raczej robią jeden tłumik na różne pojemności (np. 2.0 - 4.4, różnią się tylkio montażówką)

krzysiek90210 napisał(a):
2. Czy barwa oraz natężenie dźwięku może się zmienić na plus po pewnym czasie eksploatacji?

Napewno tłumika z czasem się wypala, ma to znaczenie raczej przy nowych tłumikach.

Ja dodam tylko od siebie, że jak zakładałem SuperSprinta do siebie to wogóle prawie nie gadał, wyciąłem tłumik środkowy (zaznaczony na zdjęciu), tzw. "V'ke" i pomogło, więc polecam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 07:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
wydechy dedykowane renomowanych firm nie zmieniaj prawie wogle dzwieku.najwyżej zmieniaja go w mały stopniu.poprostu musza spełniac takie same normy jak tłumiki seryjne wiec nie moga byc zagłosne.to ze tłumik jest sportowy to nie znaczy ze musi byc strasznie głosny :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 07:30 
Uzależniony od forum :)

Cytuj:
Tłumik sportowy SEBRING - dlaczego tak cicho?

to nie mugen z allegro lub inny wydzior za 200 zł, nie ma ryczeć jak krowa, tylko mruczeć i wyglądać

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 07:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 M3 + E60
Kod silnika: S54 + M54
Pudo ma Sebringa. U niego chodzi przepięknie :) Nie za głośno i nie za cicho moim zdaniem. Inne firmowe tłumiki też nie są za głośne. Zachodnie marki muszą spełniać dużo więcej norm niż nasze polskie firmy krzaki.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 16:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 523i
MaRio-sKaTe napisał(a):
Ja dodam tylko od siebie, że jak zakładałem SuperSprinta do siebie to wogóle prawie nie gadał, wyciąłem tłumik środkowy (zaznaczony na zdjęciu), tzw. "V'ke" i pomogło, więc polecam ;)

MaRio-sKaTe czym zastąpiłeś tą V-kę? Zwykłą rurą czy strumienicą?
Czy w Twoim odczuciu nie spadła moc silnika po tej "amputacji"? Niektórzy twierdzą że może spaść...

Mój tłumik był nowy tak więc może w miarę eksploatacji jego walory dźwiękowe ulegną poprawie...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 23:22 
Częsty bywalec

Tłumiki dedykowane renomowanych producentów zmieniają dzwięk w bardzo niewielkim stopniu - muszą mieć homologację.
Nic nie wycinaj! Układ wydechowy to bardzo skomplikowane urządzenie i nie można zmieniać niczego ot tak na wyczucie! Zmiany w ukł wydechowym wymagają wielu obliczeń, testów - przecież w fabryce nie umieszczono tego dla ozdoby!

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 23:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
krzysiek90210, Mario, zrobił tak jak ja miałem w 540, tłumik przelotowy AWG zamiast środkowego

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1