BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 13:00 
Forumowicz

reza napisał(a):
a tak wygladaja lampy zrobione zołta folią u woytek13 w e36 316i:

super by było jak Wojtek by pokazał aukcje gdzie kupił folie,poniewaz folia folii nie równa a tu u niego juz widzimy jak to wygląda :hyhy:
o tych tanich z allegro nie słyszalem nic dobrego :niepewny: podobno nie warto ale....
Wojtek help :) :) :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 13:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Cytuj:
o tych tanich z allegro nie słyszalem nic dobrego

no to bede pierwszym od ktorego usłyszysz coś dobrego :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 13:28 
Forumowicz

qrax napisał(a):
no to bede pierwszym od ktorego usłyszysz coś dobrego

to miło :ok: a masz moze fotki jak takie folie wygladają na samochodzie???? bo to co jest w aukcji a w realu to dwie różnie rzeczy :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 13:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
jacek28 napisał(a):
to co jest w aukcji a w realu to dwie różnie rzeczy

dokladnie mi na zdjeciach tez wychodzi inaczej niz w realu jest

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 15:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
moje haluny były robione folią z aukcji którą ci podałem :P wiec wyszło bardzo dobrze,jak orginał :hyhy: w mojej galeri na 3 stronie jest pare fotek z zółtymi halunkami.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 17:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 535d 2005r
Ooo zostałem wywołany do tablicy i nie zauważyłem :P

http://allegro.pl/item662626342_folia_d ... dzona.html

Ja kupiłem tą folię tylko dlatego, że była tania :rotfl:

Jeszcze nawet nie tych lampach nie latałem. Ogólnie mało jeżdżę, w nocy także sporadycznie więc o ich moc się nie interesuję. W razie co chwilka i folia oderwana. Oby się tylko nie grzała ani nie odklejała sama.

Zdjęć z każdym typem świateł zrobiłem sporo, są u mnie w galerii, reza podał link. Imo wyszło podobnie jak u Jańczaka i tak też chciałem. Tylko gryzie mi się to z kierunkami więc też pójdą na restyling. I też powtórzę: na zdjęciach wygląda to inaczej nie w rzeczywistości. Nie wiem czemu ale aparat nie potrafi ukazać prawdziwej barwy. Na zdjęciach wychodzi gorzej :P

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 06:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
widzialem woytka13 bunie i nawet fajnie to wyglada. ja tak samo jak on mam pomaranczowe kierunki a na aukcji widzialem pomaranczowe folie jak myslicie jak by to razem wygladalo? pomaranczowe kierunki lampy i halogeny?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 14:34 
Forumowicz

Kod silnika: M43B18
Pomarancz w halogenach chyba nie :zdziwko:

Moja ukochana :) viewtopic.php?p=392599#392599

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 07:25 
Częsty bywalec

powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz, a mianowicie czy oswietlenie w lampie musi byc jednego koloru?chodzi mi o cos takiego: długie i krótkie zółte a ringi białe.chyba tak byc nie moze,chyba cała lampa powinna dawac swiatło o zółtej barwie?pytam z ciekawosci.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 12:10 
Forumowicz

Kod silnika: M43B18
Nie wiem czy musi ale na pewno bedzie to lepiej wygladalo jak bedzie wszystko w jednym kolorze. Biale ringi zepsuja caly efekt zóltych swiatelek. Moze wywal ringi calkiem ;)

Moja ukochana :) viewtopic.php?p=392599#392599

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 13:32 
Częsty bywalec

no własnie miałem wywalic ale jak zobaczyłem jak slicznie wygladaja z zółtkami to nie mogłem uwierzyc.niby powinno to wygladac strasznie a efekt jest ekstra :zdziwko: i tak bede je wywalał bo auto ma byc typowo do sportu.tylko pytam sie jak to wyglada w swietle prawa.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 13:43 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Od 1.01.2010 r. nie będzie dopuszczalne wyposażenie auta w lampy drogowe i mijania o barwie żółtej selektywnej.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 13:46 
Naczelny bimbrovnik

Widzę,że ktoś mnie ubiegł, więc niech admin/mod usunie mój poprzedni post ;)
moteq napisał(a):
Jest dokladnie tak jak piszesz. Tyczy sie to nowych aut. Zreszta nawet jak mnie zlapia to jedyne co moga zrobic to zabrac dowod i zmusic mnie do ponownego przegladu. Przeglad sie zalatwi i dalej na ulice

No wlaśnie wszystko wskazuje, że nie. Żółte lampy mają zniknąć. I w nowych, i w używanych autach.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 15:04 
Częsty bywalec

raczej takie rozporzadzenia nie działaja wstecz.jako przykład podałem juz xenony.jesli auto wyszło na zółtkach,ma homologacje itd. to nie moga mu kazac zmienic na białe bo tak im sie podoba,auto wtedy uzyskało homologacje i to sie liczy a ze mineło juz np. 20 lat to inna bajka,podobnie rzecz miała sie kiedys do jednego lusterka bocznego.a co do zółtków wyraznie pisze: Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r a nie uzywanie lub poruszanie sie. To jest dyrektywa UE wiec moze to rzadzui sie innymi prawami?

Ostatnio edytowano 3 lipca 2009, 15:11 przez reza, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:18 
Naczelny bimbrovnik

Do tej pory w załącziku nr 6 do rozporządzenia Min. Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów przewidziane było, że światła przednie mijania i drogowe mogą mieć barwę białą albo żółtą selektywną. Rozporządzeniem, o którym mowa, wykreślono "żółty selektywny". Oznacza to, że auta poruszające się po drogach winny mieć światła białe. I to już od chwili wejścia w życie rozporządzenia. Ale na mocy przepisu przejściowego, dopuszczono, aby auta z żółtymi światłami miały takie światła do końca tego roku.
W odniesieniu do żółtych reflektorów drogowych i mijania nie ma żadnego przepisu, który np. wyłączałby nakaz stosowania świateł barwy białej w odniesieniu do aut zarejestrowanych po raz pierwszy przed konkretną datą, tak jak to jest w odniesieniu do niektórych innych elementów wyposażenia pojazdu. Czyli każde auto, począwszy od 1.1.2010 r. musi mieć białe światła z przodu.

A tak na marginesie - rozporządzenie dostosowuje polskie prawo do umów międzynarodowych, których Polska jest sygnatariuszem. Chodzi konkretnie o Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej (Dziennik Urzędowy L 137 , 30/05/2007 P. 0001 - 0067). Nie chodzi więc o żadną dyrektywę unijną.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:40 
Częsty bywalec

pieknie to opisałes.wiec pozostaja tylko zółte halogeny :) wiec np. własciciel musi na swój koszt zmienic zółte lampy na białe,troche to nieuczciwe bo jego wina w tym ze ma zółte?

Ostatnio edytowano 3 lipca 2009, 18:43 przez reza, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2009, 18:42 
Naczelny bimbrovnik

Rozporządzenie dotyczy WSZYSTKICH pojazdów, bez względu na datę uzyskania homologacji, bez względu na datę pierwszej rejestracji.
reza napisał(a):
nie moga mu kazac zmienic na białe bo tak im sie podoba

Oczywiście, że mogą.
reza napisał(a):
auto wtedy uzyskało homologacje i to sie liczy

Liczy się to, czy auto odpowiada obowiązującym warunkom technicznym.
reza napisał(a):
a co do zółtków wyraznie pisze: Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r

No dokładnie - do 31 grudnia 2009 r. auto może być wyposażone w światła długie i mijania o barwie białej albo żółtej selektywnej. Po tej dacie - wyłącznie w światła długie i mijania o barwie białej.
reza napisał(a):
a nie uzywanie lub poruszanie sie.

Yyy.. A jak Kolega sobie to wyobraża? :D Gdyby napisali "używanie" albo "poruszanie" się to mógłbyś mieć żółte reflektory drogowe/mijania/pozycyjne, ale nie mógłbyś ich używać :D Nie ma na wyposażeniu=nie używa się (używa się za to białych, które na wyposażeniu są).
reza napisał(a):
To jest dyrektywa UE wiec moze to rzadzui sie innymi prawami?

Nie dyrektywa unijna tylko umowa międzynarodowa - Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej (Dziennik Urzędowy L 137 , 30/05/2007 P. 0001 - 0067). Chociaż w tym przypadku jest to akurat ściśle powiązane z dyrektywami UE.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 07:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 535d 2005r
maaaad, kim ty jesteś ? jakimś ministrem? Twoja wiedza mnie przeraża :szok:

A co do tematu to nie róbmy draki bo będą robaki! Przecież z wystającymi kołami też nie można latać, z głośnych wydechem także, ile aut tu obecnych ma xeonony z allegro, które oślepiają pół miasta jka wyjedzie się z garażu. Już z rezą gadałem o tym. Jak mi powiedzą, że nie mogę mieć żółtych to przy nich odkleję folię i tyle :P W porównaniu z tysiącami niesprawnych aut na łysych oponach top jest pikuś i o to się nie boję choć przyznaje, że legalne to nie będzie ( po takim wytłumaczeniu tematu przez kolegę to każdy mongoł by zrozumiał ;) )

pzdr i żółćcie swe lampy panowie :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1