BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 19:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem rozrusznika albo akumulator
PostNapisane: 4 lipca 2009, 15:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
1.Witam mój pojazd to bmw e46 320D . Moja problem zaczął się gdy wyjechałem z garażu zgasiłem go po jakimś czasie ok. 1 godzinie chce ją odpalić. Wyglądało to jakby nie miała siły odpalić. Rozrusznik przekręcał się ale jakby nie miał siły. Kręciłem ja aż wo gole już rozrusznik się nie ruszał tylko było słychać takie stukniecie. Myślałem ze to akumulator wyjąłem i zostawiłem na noc na prostowniku. Rano próbowałem go odpali i było słychać tylko takie stukniecie jakby chciał ruszyć rozrusznik ale nie mógł. Proszę o pomoc

2. Drugi problem to lampka od poduszek. Wyjechałem na miasto na zakupy i przy dosyć dużej prędkości wjechałem w dosyć sporą kałuże wody i od tamtej pory zapalił mi się czujnik poduszek teraz gdy tylko przekręcę kluczyk w stacyjce na zapłon wszystkie kontrolki gasną prócz tej jednej. Nie wiem może jakoś ta woda spowodowała jakieś spięci w czujniku

proszę o pomoc pilne

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 17:38 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
to że akumulator ładował się całą noc nie świadczu że jest dobry
załóż coś pewnego
drugi wariant to nie przenosi styk prądowy w automacie
a ta lampka to nie jest czasem ABS?
jeżeli poduszka to skasowanie tylko kompem

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 17:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Ryszard55 to co napisał o aku to prawda najlepeij załóz nowy a co do kontrolki to komputer i reset błedu i tyle :hyhy: :]

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 18:14 
Pierwsze kroki

Dziś właśnie poszedłem zobaczyć czy może ten rozrusznik jest gdzieś na wierzchu chciałem go rurką trochę postukać. Z rozrusznikiem kiedyś miał mój szwagier w fiacie bravo stukał i odpalał . Ja w swoim nie moglem go znaleźć prawdo podobnie jest gdzieś u dołu silnika. Myślicie że to może być akumulator?? ale wszystko dobrze dział klima szyby bez problemu tylko jak przekręcam kluczyk i słyszę tik.. to tak jakby szczotki w rozruszniku się zacięły może popchnąć z żeby przeskoczyły szczotki? Nie na pewno się pali lampka czerwona od poduszek. Nie wiem ale chyba będę musiał kompa zresetować bo teraz jak załączam zapłon zapalają się kontroli wszystkie po chwili gasną włączam radio i klimę na maxa to zapalają mi się 2 lampki ASR i ABS nie wiem co jest jak zimniejsze nawiew to wyłączają się 2 lampki kurcze nie wiem co jest może to jest za duży pobór prądu?. Jeszcze jedno akumulator ma czujnik tzn lampka powinna świecić na zielono a świeci na czarno wiem wiem ze czarny to akumulator jest zepsuty nawet gdy go zostawiłem go na kilka godzin jakieś 2h. Ogólnie od zakupu auta ona mi tak dziwnie pali tak jak by nie miał siły.Już raz mi się to zdarzyło ze nie chciał mi odpalić. wyjąłem akumulator klemy były słabo przymocowane i za śnieżałe pomyślałem sobie ze pewnie podmienili akumulator na jakiś stary i dalszy ciąg historii ładowałem go cały dzień i noc i na akumulatorze paliła się lampka czarna. Szwagier pojechał na stację diagnostyczną i sprawdzili napięcie i czy akumulator jest dobry powiedzieli mu ze akumulator jest dobry trzyma napięcie i ładuje. I teraz sam już nie wiem

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 21:30 
Pierwsze kroki

Witam
myślę, że należałoby zacząć od wymiany akumulatora na pewny/sprawny w 100%, ewentualnie sprawdzenia przyrządem czy ten który masz jest oki. Potem na sprawnym akumulatorze mozna badać problem dalej.
Zapalające sie kontrolki ABS/ASC przy zapalaniu świadcza jak najbardziej o zbyt małym prądzie. Mialem tak samo jak dogorywal 6 letni akumulator i slabl po ktoryms dniu to objawialo sie tym, ze slabo zaczynal kręcic rozrusznik i zapalaly sie te kontrolki.

Po wymianie akumulatora, sprawa sie rozwiazala. Wymien aku lub sprawdz na pewnym i wtedy badaj jak zachowuje sie rozrusznik. Na nowym aku tez rozrusznik jesli nie konczy sie cos w nim(tuleje, szczotki, zbyt maly prad) bedzie sie inaczej zachowywal.

Zawsze BMW... i wszystko na temat

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2009, 21:32 
Pierwsze kroki

Jeszcze do akumulatora, moj teoretycznie stary aku tez wskazywal oki prad trzymany ok 12,4-12,5V , ale byl zasiarczony w srodku, latem dawal rade a tak naprawde zeszla zima pokazala jego stan jak temperatura spadla.

Zawsze BMW... i wszystko na temat

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 07:59 
Zacna persona forum

Jeżeli chodzi o akumulator to pamietać należy że od tego się zaczyna w trochę inne marce która posiadam od zasłabego akumulatora a czasie próby rozruchu padł imobilajazer i koszt synchronizacji kluczyka a imob i kompem był bardzo słony :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 10:30 
Pierwsze kroki

Weź go zwyczajnie na popych i nie słuchaj bzdur że nie wolno albo coś zepsujesz.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 10:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
w mojej e36 mialem podobny problem tylko tyle ze swieciła mi sie kontrola ABS (ASR nie mam) :] :] i rowniez bylo spowodowane to wjechaniem w ulewny deszcz w kaluze, pasek najwidoczniej lekko slizgał i nie doładowywyał aku, a druga sprawa była taka ze akumulatorek moj tez nie byl juz nowy :| :| po wymianie na nowy (KAGER) wszystko hula jak powinno :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 12:49 
Pierwsze kroki

Witam Dzięki wielkie. Zostawiłem akumulator pod prostownik na 12 H wsadziłem do auta odpalam i za pierwszym razem zero jakiegoś problemu i kontrolki pogasły wszystkie już wiem ze na pewno akumulator do wymiany. Może jakiś dobry akumulator z allegro polecicie? coś pożądanego żeby trzymał moc Moje auto to Bmw E46 320D TDI 136 kucy rok 2000?? Obecnie mam akumulator moc A850

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 13:00 
Zacna persona forum

u siebie mam 3.0d wsadziłem Kager 83ah 720 amper pród rozruchu i chula :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1