BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 lipca 2025, 04:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] czy przeswietlac blok??
PostNapisane: 7 lipca 2009, 13:35 
Pierwsze kroki

witam mam problem. jakis czas temu wywalilo mi plyn z chlodnicy pomiedzy nia a zbiornikiem wyrownawczym (podobno juz jest do wymiany) kiedy dojechalem do domu odczekalem jakas godzinke spuscilem caly plyn i zalalem nowym. ale przed wlaniem nowego chcialem wyplukac uklad i prosto z weza lalem wodew waz odchodzacy z chlodnicy do termostatu. teraz mechanik mowi mi ze napewno mam do wymiany uszczelke pod glowica oraz co gorsze, ze moze byc pekniety blok(lub glowica). czy da rade wrazie czegos naprawic te pekniecia i czy wie ktos czy w kuj pom znajduje sie warsztat dokonujacy sprawdzenia szczelnosci??

Ostatnio edytowano 8 lipca 2009, 07:32 przez cinek78, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e 39 czy przeswietlac blok
PostNapisane: 7 lipca 2009, 13:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
cinek78 napisał(a):
witam mam problem. jakis czas temu wywalilo mi plyn z chlodnicy pomiedzy nia a zbiornikiem wyrownawczym (podobno juz jest do wymiany) kiedy dojechalem do domu odczekalem jakas godzinke spuscilem caly plyn i zalalem nowym. ale przed wlaniem nowego chcialem wyplukac uklad i prosto z weza lalem wodew waz odchodzacy z chlodnicy do termostatu. teraz mechanik mowi mi ze napewno mam do wymiany uszczelke pod glowica oraz co gorsze, ze moze byc pekniety blok(lub glowica). czy da rade wrazie czegos naprawic te pekniecia i czy wie ktos czy w kuj pom znajduje sie warsztat dokonujacy sprawdzenia szczelnosci??

No ale dzieje się coś teraz ? Jak zalałeś wodę po godzinnym postoju to raczej silnikowi nic nie będzie.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 13:41 
Pierwsze kroki

teraz to stoi w warsztacie.czeka na nowa chlodnice.
a ogolnie to ubywa plynu i grzeje sie jak diabli tylko ze w oleju nie ma sladu po plynie. weze twarde sie robia jak skala

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 13:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
cinek78 napisał(a):
teraz to stoi w warsztacie.czeka na nowa chlodnice.
a ogolnie to ubywa plynu i grzeje sie jak diabli tylko ze w oleju nie ma sladu po plynie. weze twarde sie robia jak skala

Zmień chłodnicę, dobrze odpowietrz układ i zrób test spalin w płynie chłodniczym to rozwieje wątpliwości.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 13:49 
Pierwsze kroki

to z uszczelka tez poczekac?? a moze jak wszystko bedzie rozebrane to moze zrobic to przeswietlenie, bo jak sie pozniej okaze ze trzeba bedzie rozbierac na nowo

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 14:02 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Chłodnicę masz na 100% do wymiany, bo miałem to samo. Jak będziesz miał nową chłodnicę to patrz na wskazówkę od temp. Jak będzie stała na baczność, autko nie będzie zamulało, płyn nie będzie uciekał i auto nie będzie kopciło na biało tzn. że uszczelka pod głowicą jest OK.
Najważniejsze żebyś temp kontrolował.
No i tak jak Bobby_Valentino napisał, zrób test spalin :) A będziesz wiedział wszystko :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 20:15 
Pierwsze kroki

Panowie, odgrzebuje temat... mam takie same objawy z tym, że E34 M5, silnik 3.6L . Chłodnice oddałem do czyszczenia. Została rozebrana i przeczyszczona, auto poskładane i efekt ten sam, zrzuca wąż między chłodnicą, a zbiorniczkiem wyrównawczym. Brak wody w oleju i odwrotnie, silnik nie dymi, węże twardnieją. Jakieś podpowiedzi? Boje się rozbierać silnik bo wpakuje się w koszta po uszy. Czy ktoś mógłby powiedzieć o co chodzi z mierzeniem spalin w płynie i coś na temat prześwietlania bloków żeby zerknąć czy powstało jakiekolwiek pęknięcie unikając rozbierania silnika?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1