BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 08:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Zapalaja sie kontrolki Abs , Trakcji ,Reczny(czerwona)
PostNapisane: 14 lipca 2009, 22:13 
Forumowicz

Moje BMW: E90 335d
Kod silnika: M57N2
Witam. Jestem nowy na forum :) ale juz raz pomogliscie mi z poduszkami na amorkach ;) tym razem nie potrafilem znalesc odpowiedniego tematu do mojego problemu...
Auto to E46 330d 2001grudzien nowy model... I zapalaja sie mi takie kontrolki jak na zdjeciu.. lecz po zgaszeniu silnika gasna i zapalaja sie ponownie po chwili... problem jest od 2 dni.. zauwazylem ze jak auto postoi to troche moge pojedzic bez zadnego problemu dopiero po jakis dluzszym czasie sie zapalaja... (tak jak by sie cos przykladowo zagrzalo i zaczynalo glupiec.....)
Nie robilem nic z samochodem nie naprawialem nic.. jedynie bylem na przegladzie i po tym przegladzie zaczelo szalec.. wczesniej nie mialem zadnego problemu z autem a posiadam go juz od 10miesiecy...
Prosze o pomoc..
aha i prosilbym o mozliwosci przyczyn.. i nie mam zbytnio mozliwosci podlaczenia pod kompa niestety... :(

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 22:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
sprawdz poziom plynu hamulcowego to pierwsza sprawa

i teraz tak ... rozumiem ze ASC ( kontrola trakcji ) nie reaguje na wlaczenie reczne-przyciskiem ? pali sie caly czas ?

sprawdz tarcze hamulcowe i zaciski czy wszystko jest ok ?

co do ABS ciezko cos mi powiedziec... czujnik chyba jest w piascie .. moze szwankuje ..sprawdzic.

ps- wiem ze nie bardzo masz mozliwosci ale proponuje wydac 30 zl i podlaczyc pod kompa .. niech rzuca okiem co za bledy pokaze.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 22:56 
Pierwsze kroki

Alternator/ładnowanie/akumulator padają, to zwykle pierwsze objawy za niskiego napiecia.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 23:08 
Forumowicz

marver napisał(a):
sprawdz poziom plynu hamulcowego to pierwsza sprawa

i teraz tak ... rozumiem ze ASC ( kontrola trakcji ) nie reaguje na wlaczenie reczne-przyciskiem ? pali sie caly czas ?

sprawdz tarcze hamulcowe i zaciski czy wszystko jest ok ?

co do ABS ciezko cos mi powiedziec... czujnik chyba jest w piascie .. moze szwankuje ..sprawdzic.

ps- wiem ze nie bardzo masz mozliwosci ale proponuje wydac 30 zl i podlaczyc pod kompa .. niech rzuca okiem co za bledy pokaze.

Hejka. :)

mam system DSC i nie reaguje na przyciski.. te kontrolki zapalaja sie jednosczesnie.. z tylu tarcze i klocki sa juz slabawe.. niedlugo czeka je wymiana lecz nie zapalila sie jeszcze kontrolka klockow..
Problem mam ze podlaczenie nie bedzie kosztowac 30zl tylko pewnie sporo sporo wiecej... bo jestem w Londynie.. i chyba wole za ta kase wymieniac czesci ;)

aha i po wylaczeniu silnika jest chwile spokoju.. z rana lub po dluzszym postoju mam dluzsza chwile spokoju ;) jak juz raz zapala sie to nawet po odpaleniu na nowo i przejechaniu moze kilometra zapalaja sie ponownie...

Ostatnio edytowano 14 lipca 2009, 23:11 przez FIDO, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 23:09 
Forumowicz

CRC napisał(a):
Alternator/ładnowanie/akumulator padają, to zwykle pierwsze objawy za niskiego napiecia.

:zdziwko: nie mam problemu z ladowaniem ani z akusiem.......... :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 23:13 
Forumowicz

Moje BMW: BMWe39 523
Kod silnika: M52B25
Wydaje mi się że alternator,ladowanie i akumulator koledze Fido nie pada bo może bunie po dłuższym postoju odpalic inaczej by jej chyba nie odpalił :| .Według mnie to zrób tak jak pisał marver.pzdr :D

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 23:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530d
fido napisz jak sie czegos dowiesz mam to samo a mieszkam w swindon:)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 08:19 
Częsty bywalec

Kod silnika: M43TU
powiem tak .. pisalem wyzej ...

czujnika ABS nie jestes praktycznie wstanie sprawdzic bez podlaczenia do kompa .. jedyne co sam mozesz zrobic to sprawdzic uklady hamulcowe ... DSC i ABS to typowa elektronika ... bez tego nie dowiesz sie nic ... moze jakis czujnik padł , moze jakas pierdółka to jest ale bez kompa nie dojdziesz... a jak podlaczysz pokaze dokadnie co jest nie tak ..czy czujnik czy co ... i wtedy mozesz bawic sie w wymiany .. no skoro jestes w Londynie .. to niewiem jakie ceny tam maja ... ale zakladam ze niższe niż w Polsce :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 11:19 
Forumowicz

Kod silnika: M52B28
Podłacz kompa i sprawdz w którym kole jest czujnik od ABS-u do wymiany,koszt kompa 30zl czujnik okolo 100zl
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 14:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
objawy wskazuja ze ktorys czujnik ABS szwankuje. mozesz sprobowac popsikac jakims WD40 bo moze byc zabrudzony, jesli to nic nie da to trzeba podjechac na kompa i sprawdzic ktory czujnik jest walniety. jezdzac tak jak teraz nie dziala Ci ani ABS ani DSC

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 14:38 
Częsty bywalec

jak czujnik jest niesprawny nie działa ABS ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 15:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Cytuj:
jak czujnik jest niesprawny nie działa ABS ?

nie dziala. a mozna to zauwazyc wlasnie po kontrolce ktora sie zaswieci :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 17:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530d
bylem na kompie pokazalo 2 czujniki lewa strona zalozylem siemensy i dalej to samo

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 18:45 
Częsty bywalec

Santino napisał(a):
nie dziala. a mozna to zauwazyc wlasnie po kontrolce ktora sie zaswieci :)

to trzeba wymienić :D
a jaki jest koszt zakupu przedniego prawego ?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 20:29 
Forumowicz

marver napisał(a):
powiem tak .. pisalem wyzej ...

czujnika ABS nie jestes praktycznie wstanie sprawdzic bez podlaczenia do kompa .. jedyne co sam mozesz zrobic to sprawdzic uklady hamulcowe ... DSC i ABS to typowa elektronika ... bez tego nie dowiesz sie nic ... moze jakis czujnik padł , moze jakas pierdółka to jest ale bez kompa nie dojdziesz... a jak podlaczysz pokaze dokadnie co jest nie tak ..czy czujnik czy co ... i wtedy mozesz bawic sie w wymiany .. no skoro jestes w Londynie .. to niewiem jakie ceny tam maja ... ale zakladam ze niższe niż w Polsce :)

hejka wlasnie woriclem z garazu.. niestety nie dalem rady poczytac co piszecie panowie ale przynajmniej utwerdzilo mnie to w przekonaniu ze abs czujnik padl.. Dzis jeden odpialem zeby zobaczyc co sie wyswietli na liczniku i zeczywiscie bylo to samo :)..... ;) wiec mnie to ucieszylo...
Poogladalem wszystkie te kola zebate od abs i jedno z nich bylo bardziej rdzawe niz reszta.. tyl lewy... wiec psikalem wd40 i innymi specyfikami.. po wyjechaniu z garazu zapalily sie te same kontrolki lecz tym razem kontrolka recznego byla pomaranczowa... po chwili doslownie pare sekund zaswiecila sie na czerwono i tak stalo do mementu az sie zdenerwowalem i zaczalem jarac kapcia ;) zeby sprawdzic czy systemy sie odlaczyly.. po szybkim spaleniu gumy... doslownie 1 sek czy dwie dla testu wszystko wrocilo do normy....

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 20:31 
Forumowicz

Santino napisał(a):
objawy wskazuja ze ktorys czujnik ABS szwankuje. mozesz sprobowac popsikac jakims WD40 bo moze byc zabrudzony, jesli to nic nie da to trzeba podjechac na kompa i sprawdzic ktory czujnik jest walniety. jezdzac tak jak teraz nie dziala Ci ani ABS ani DSC

wyzej napisalem co robilem ;)
Myslisz ze to bedzie czujnik ktory latal na najbardziej zardzewialym kole zebatym?? czy raczej nie ma to znaczenia??

Moze wiesz co oznacza jak zapalaja sie te same lapki lecz sa one pomaranczowe wszystkie a nie tak jak powyzej czerwony reczny??

Dzieki za pomoc ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1