BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] wariujące zegary
PostNapisane: 14 lipca 2009, 16:40 
Pierwsze kroki

Witam,
Problem jest tego typu: wymieniłem wczoraj zegary w e34. Mam takie z elektronicznym wyświetlaczem w prędkościomierzu. Wymieniłem bo w moich starych był rozlany wyświetlacz. W obecnych dzieje się coś takiego: po przekręceniu kluczyka w poz 1 nic sie nie dzieje (w starych się podświetlał wyświetlacz) w poz 2 wszystko ładnie świeci tzn widać przebieg inspekcję itd ale po uruchomieniu silnika po 5-6 sek wyświetlacz gaśnie. Czasem zapala się na chwilke w czasie jazdy i znowu gaśnie, czasem jak zgaśnie wyświetlacz to opadają też wszystkie wskazówki ale kotrolki takie jak kierunki czy ręczny działają. Jest jeszcze tak, że przełożyłem tę zieloną kostkę ze swojego starego licznika (zakładam, że to kostka z przebiegiem) i ww objawy są właśnie na niej, na oryginalnej kostce licznik w ogóle się nie podświetla. Kostki zasilające do licznika raczej stykają bo robiłem rózne próby i jak któraś jest odłączona to nie działają poszczególne kontrolki. Nie wiem gdzie szukać przyczyny i czy w ogóle da sie to naprawić. Acha test zegarów odpala się cześciowo tzn po wciśnięciu guzika i przekręceniu kluczyka długo nie dzieje się nic aż w końcu zapala się na chwilke wyświetlacz i wskazówki lecą na max czyli tak jakby uruchamiał sie tylko test zegarów. I jeszcze w starych nawet bez kluczyka po wciśnięciu guzika podświetlał się przeieg, w tym nic się nie dziej.
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem co się dzieje.
Pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 16:56 
Częsty bywalec

też to miałem
1. podłacz do komputera
2. jak nic nie wykaże to licznik do wymiany

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 18:05 
Pierwsze kroki

a może ktos wie gdzie w okolicy Otwocka można to sprawdzić? Jkaiś dobry fachman albo ktoś z komputerem?

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 19:31 
Częsty bywalec

tego nie wiem ale poszukaj na forum coś się znajdzie :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 11:15 
Pierwsze kroki

a może byc tak, że zegary są od wersji 12v a ja mam 24 i dla tego nie chodza prawidłowo?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 12:32 
Częsty bywalec

wszystko może dlatego jak się wyminie to na te same :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 13:14 
Pierwsze kroki

te wyglądają tak samo i na niektórych naklejkach są te same kody dla tego sądziłe, że to to samo. Domyślam się, że nie wszystkie kody muszą być takie same bo pr. zecież fizycznie to dwie różne rzeczy. Niestety data produkcji jest inna, moje z 94 nowe z 93 :(

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 13:26 
Częsty bywalec

licznik ma być ten sam z tego samego roku modelu i wersji :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1