BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] co lepsze 2.0 D czy 2.0 i
PostNapisane: 16 lipca 2009, 15:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54 B52
W niedługiej przyszłości planuje zakup Bmw e46 w sedanie i prosiłbym o wasze opinie co waszym zdaniem lepiej wybrać. Chodzi mi o kosztu utrzymania ekonomiczność (przede wszystkim który tańszy jeśli chodzi o paliwo) i awaryjność.
I tak nie wiem czy wybrać silnik benzynowy 1900cm3 (118KM) lub 2.0 (150 KM) w zależności który się trafi w lepszym stanie czy też lepiej brać samochód na olej napędowy 2.0 D (136KM)

jak wiadomo to póki co koszt litra gazu 1,80 a ropy 3,79 to o 2 złote drożej a ceny jak i jednego tak drugiego pewne nie są i mogą rosnąć więc gwarancji ceny nie ma ale wiadomo też że diesel dużo mniej spali niż benzyniak na gazie.
Co wy radzicie doświadczeni forumowicze co waszym zdaniem lepiej wybrać ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 15:36 
Częsty bywalec

BENZYNA, moim zdaniem jak już, to 2.0, nie ma to jak 6-garów. Spalanie? Pewnie z 10-12l/100, ale biorąc pod uwagę, że nie ma za bardzo co się zepsuć, to dobre rozwiązanie. Benzyniak będzie tańszy w zakupie.

DIESEL, napewno będzie droższy w zakupie i z większym przebiegiem. Demon prędkości to nie jest, ale powinien mniej spalić (do tego ON jest tańszy). Natomiast jeżeli coś się zepsuje, to koszta naprawy będą kilkukrotnie wyższe niż w przypadku benzyny.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 16:06 
Częsty bywalec

benzyna 2.0 najlepszy komfort jazdy z tych trzech :D

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 16:16 
Forumowy terrorysta

Tylko benzyna i tylko 318i. Uzytkownicy R6 320i powiedza, ze masz wybrac 320i, co zrozumiale, bo kazdy swoje auto chwali.
Natomiast patrzac bez emocji, R6 320i osiagi ma niewiele lepsze niż R4 318i. Roznica w mocy przeklada sie na predkosc max, ale nie bedziesz przeciez jezdzil na codzien ponad 200 kmh. Wazniejszy od mocy jest moment obrotowy, bo to on wplywa na elastycznosc.
320i/2000/150KM/190Nm, 0-100 w 9,9s, 218 kmh
318i/1900/118KM/180Nm, 0-100 w 10,4s, 206kmh
6 cyl. spali wiecej niz 4 cyl., nie wierz w cuda, ze jest inaczej i nie ma sensu przeplacac za dzwiek i tylko o 10 Nm wiecej.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 16:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
renoraines napisał(a):
Tylko benzyna i tylko 318i. Uzytkownicy R6 320i powiedza, ze masz wybrac 320i, co zrozumiale, bo kazdy swoje auto chwali.
Natomiast patrzac bez emocji, R6 320i osiagi ma niewiele lepsze niż R4 318i. Roznica w mocy przeklada sie na predkosc max, ale nie bedziesz przeciez jezdzil na codzien ponad 200 kmh. Wazniejszy od mocy jest moment obrotowy, bo to on wplywa na elastycznosc.
320i/2000/150KM/190Nm, 0-100 w 9,9s, 218 kmh
318i/1900/118KM/180Nm, 0-100 w 10,4s, 206kmh
6 cyl. spali wiecej niz 4 cyl., nie wierz w cuda, ze jest inaczej i nie ma sensu przeplacac za dzwiek i tylko o 10 Nm wiecej.
zgadzam sie w1000% a mam 320 r6 tylko w e36 i na twoim miejscu wybralbym 318 choc jak trafisz zadbane 320 to tez bierz :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 18:43 
Pierwsze kroki

to tak jak na samym początku chciałem czyli benzyniak. Chciałem tylko zaczerpnąć waszej opinii i jak wy na to patrzycie.W końcu Diesel ma te minusy że łatwiej żeby się w nim coś zepsuło a koszty naprawy są kosmiczne.
No to benzyniak to już postanowione i będę polował na 1900cm3 118 Km i tu pytanie. Mianowicie jaką instalacje gazową byście polecali do tego silnika oczywiście w grę wchodzi tylko sekwencja i jaki byłby koszt jej montażu jeśli ktoś robił i wie?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 20:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
koziolmsw napisał(a):
No to benzyniak to już postanowione i będę polował na 1900cm3 118 Km i tu pytanie. Mianowicie jaką instalacje gazową byście polecali do tego silnika oczywiście w grę wchodzi tylko sekwencja i jaki byłby koszt jej montażu jeśli ktoś robił i wie?

tez zastanawiam sie nad sekwencja i raczej zaloze staga300 z tego co slyszalem jes dobra i nie droga koszt do R4 to okolo 1700zl.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 08:56 
Pierwsze kroki

Drogi kolego forumowiczu. Zawsze benzyna będzie lepsza od disla!
Mam nadzieje że pomogłem możesz kliknąć "pomógł" ;)

zobacz moj¹ by³¹ : http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=38415

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 09:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
jak masz i tak wkładać tam instalacje gazową to ja bym brał 320i. różnica w mocy niewielka ale brzmienie silnika różne do większości samochodów poruszających się po polskich drogach. kto miał auto 6 cylindrowe ten wie o czym mówie. ale jak kto woli.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 10:33 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
To i ja wtrace swoje dwa grosze :)

Mialem ten sam dylemat - benzyna 2.0 czy diesel 2.0, postawilem na ekonomike i zakupilem 2 litrowego dieselka (wczesniej mialem 316i e36)

postawilem na diesla bo kilka razy w roku przejzdzam prawie cala europe w zdluz i nie zaluje swojego wyboru. ostatnio z kolega on swoja e36 318i i ja e46 320d jechalismy do brukseli ( wiecie jakie to uciazliwe - zjezdzanie razem z nim na stacje bo co chwile musial dotankowac a ja zrobilem te trase na zbiorniku i cwiartce z podlasia :)

Co prawda demonem predkosci 320d nie jest ale mozna nia jechac smialo 150km/h i wcale duzo nie pali wtedy a jesli potrzebujesz wcisnac gaz do podlogi to i na zegarze pojawi sie 200km/h

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 10:35 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
To i ja wtrace swoje dwa grosze :)

Mialem ten sam dylemat - benzyna 2.0 czy diesel 2.0, postawilem na ekonomike i zakupilem 2 litrowego dieselka (wczesniej mialem 316i e36)

postawilem na diesla bo kilka razy w roku przejzdzam prawie cala europe w zdluz i nie zaluje swojego wyboru. ostatnio z kolega on swoja e36 318i i ja e46 320d jechalismy do brukseli ( wiecie jakie to uciazliwe - zjezdzanie razem z nim na stacje bo co chwile musial dotankowac a ja zrobilem te trase z podlasia do brukseli na zbiorniku i cwiartce z podlasia :)

Co prawda demonem predkosci 320d nie jest ale mozna nia jechac smialo 150km/h i wcale duzo nie pali wtedy a jesli potrzebujesz wcisnac gaz do podlogi to i na zegarze pojawi sie 200km/h lecz nalezy pamietac ze mamy doczynienia z silnikiem wysokopreznym ktory nie przepada za wysokimi obrotami

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 15:04 
Pierwsze kroki

barteke36 napisał(a):
jak masz i tak wkładać tam instalacje gazową to ja bym brał 320i. różnica w mocy niewielka ale brzmienie silnika różne do większości samochodów poruszających się po polskich drogach. kto miał auto 6 cylindrowe ten wie o czym mówie. ale jak kto woli.

To w sumie zależy jaki mi się trafi jak będę miał okazje to kupię 2.0 i tyle że to rzadsze silniki i dużo więcej jest 1,9 do kupienia i jak trafię że będzie w idealnym stanie itp to wtedy wezmę go. To zależy jaki mi się trafi w lepszym stanie.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 16:16 
Forumowicz

Moje BMW: F31 + e93
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 33&start=0
moim zdaniem jak chcesz ekonomiczne auto to diesel !!
kupować takie autko w bezynie i przerabiac go na gaz to grzech ;) !! nie stać Cie na jazde na benzynie ? kup diesla ;) dorobisz sie to kupisz coupe.

mnie nie stać na benzyniaka (mialem poprzednio i 13l/100km po miescie mnie przerosło, duzo jezdze > bo lubie :] )
dlatego kupuje diesla.
:rotfl:

2. sa ludzie którzy bedą sie smiać z Twojego gazu w bmw (tak było jest i bedzie)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2009, 16:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
:rotfl: Są też ludzie którzy śmieją się z czcicieli czarnej chmury :rotfl: Tez mi argument :wstyd:

Bierz benzyniaka albo 3.0D jak już musi być diesel.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 14:52 
Pierwsze kroki

arolst napisał(a):

2. sa ludzie którzy bedą sie smiać z Twojego gazu w bmw (tak było jest i bedzie)

TomekB napisał(a):

:rotfl: Są też ludzie którzy śmieją się z czcicieli czarnej chmury :rotfl: Tez mi argument :wstyd:

Dokładnie też mi argument :wstyd:
Użytkownicy tego samochodu:
Kod:
http://www.autocentrum.pl/go/338__Najszybsze_auto_na_gaz__1745310341.html

też powinni się wstydzić bo "tak było jest i będzie" że z gazu w bmw się śmieją?

Jak bym chciał coupe to teraz bym kupował obecnie mam e36 w coupe ale szykuje się zakładanie rodziny a nie ma co się oszukiwać że samochód 3 drzwiowy do rodzinnych nie należy.
Teraz zależy mi na sedanie a czy ktoś będzie się śmiał że w bmw mam gaz to jakoś mi to leci. Stać mnie na jeżdżenie na benzynie ale po co przepłacać a przy obecnych wahaniach cen tym bardziej a przecież w aucie na gaz mogę jednocześnie przełączyć i jeździć tylko na benzynie jak mi będzie zależało, a jak będę chciał to włączę gaz który jest przyjaźniejszy dla środowiska więc i ten ma swoje zalety. Utraty mocy za dużo już nie ma w przypadku nowoczesnych instalacji gazowych a skoro mogę zaoszczędzić to czemu nie. Każdy wybiera co woli to jego sprawa a śmianie się że ktoś ma inne zdanie niż ty jest troszkę na niskim poziomie.
Jeszcze jakbyś powiedział że wstyd może być komuś kto kupuje M3 albo Porsche najnowsze i to gazuje to może i racja to by było troszkę dziwne.
No i pośmiać się można też z tych co do diesla kupują olej z biedronki i na nim jeżdżą .

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 19:56 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
jesli o diesla ci chodzi to wtedy myśl nad vw/audi , jeśli benzyna to jasne ze bmw ... mowa o jednostkach do 2.0 , chociaz 3.0D bmw to również ciekawe rozwiązanie :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 22:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
a moze znajdz ze 2-3 autka ,ktore Ci sie podobaja i wybierz ten ktory wyda sie w najlepszym stanie....nie wazne z jakim motorem

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 22:42 
Częsty bywalec

autko może być piekne co z tego jak ktoś tylko chce benzynę :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 22:46 
Forumowicz

Moje BMW: e30 328i
venom118 napisał(a):
chociaz 3.0D bmw to również ciekawe rozwiązanie :)

że what ?? Przeciez to rozwiązanie jedno z lepszych :D . Za ten silnik BMW powinno byc czczone i wielbione nie tylko przez maniaków bawarek :rotfl: :rotfl: :rotfl: :hurra:

A tak na serio - 2.0d w e46 to naprawdę przyjemny silnik . Nie jest zawalidrogą i mało pali ... fajny dupowozik ;) . Miałem okazję już nie raz takim pojeździc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2009, 22:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jeśli miałbym wybierać z tych dwóch to klekota, ewentualnie większą beznynę (2.5 - 2.8 - 3.0)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1