BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] jaki blos.?
PostNapisane: 12 lipca 2009, 14:09 
Pierwsze kroki

witam wszystkich.szukalem w starych postach ale nie znalazlem..jaki blos bedzie najlepszy dla mojej 525 24v?mam jakas denna instalacje brc(koszmar)pozostaje mi tylko blos...albo sekwencja ale na te drugie mnie nie stac...czy moze ktos pomoc??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 07:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 535iA
Kod silnika: M62B35
Jeśli masz plastikowy kolektor blos odpada.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lipca 2009, 21:05 
Jako że ostatnimi czasy sam przerabiałem temat blosa powiem tak:
1. Nie ma porównania chodzi lepiej niż na mikserze (oczywiście nie ma się co łudzić że będzie jeździć tak jak Bmk-a bez gazu ale jest tylko niewielki spadek przynajmniej takie moje osobiste odczucie.
2. Nie mam najmniejszych problemów z gazem typu gaśniecie strzelanie itp numery choć muszę uczciwie powiedzieć że na mikserze też nie miałem. Jedyne co zauważyłem to po zmianie znikł problem falujących obrotów na biegu jałowym.
3. Blos wymaga "dużego" parownika, który jest w stanie dostarczyć mu odpowiednią ilość gazu także trzeba myśleć o czymś powyżej 200km. W moim przypadku zmieniłem na BRC ECO Super choć widzę że ty nie jesteś z tej firmy zadowolony, ale mi został on polecony przez kilku gaziarzy.
4. Co do blosa to też z tej firmy. (blosy różnią się między sobą gwizdkami a dokładniej wycięciami na nich(jak to ładnie nazwali geometrią otworu ale z tego co wiem to teraz 90% stanowią typy o zwiększonym przepływie zaspokajające pojazdy o dużych pojemnościach)
5. Trochę się trzeba namęczyć żeby blosa upchnąć w oryginalny przewód ale do zrobienia choć puszka z filtrem do przesunięcia! Wszystko wchodzi na milimetry ale można.
6. Aha jeśli instalacja II generacji to wywalasz silniczek krokowy (albo wybebeszasz go żeby był przelot. Nie może być żadnej przeszkody po między reduktorem a blosem.
7. I na koniec znajdź dobry tzn polecany i sprawdzony warsztat który ci zamontuje parownik i wyreguluje instalację na nowo. Pamiętaj tylko dobry warsztat który ma renomę i będzie się chciał bawić w blosa (bo nie wszyscy chcą).
No i na koniec tylko dodam że koszt całej zabawy to 725 zł ( blos 315 zł, parownik 230 zł tzw antystrzały na kolektor plastikowy 80 zł - jeśli nie masz "podobno blos likwiduje problem strzałów w kolektorze ale ja wole dmuchać na zimne choć to i tak nie jest 100% zabezpieczenie" montaż parownika + regulacja + wymiana filtra gazu 100 zł.
Z montażem blosa radze pobawić się samemu bo w warsztatach zrobią to lipnie (do tego trzeba cierpliwości i paru przymiarek a oni czasu nie mają)
Czy warto na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć ale jak dla mnie warto.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 21:36 
Częsty bywalec

maatuch napisał(a):
Blos wymaga "dużego" parownika

blos chyba nie wymaga dużego parownika.
mam blos BRC i parownik do 100 HP.
dlaczego??
ponieważ parownik zostaje rozkręcony prawie na maxa ma za zadanie TYLKO pogrzać gaz.
reszta tzn dawkowaniem zajmować ma się sam blos.
ps. nie chroni on przed strzałem w kolektro.
używam, jestem zadowolony, mam BRC zaa jakieś 450zł i naprawdę jak narazie polecam i kłopotow nie miałem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1