BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 12:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem czujnik temperatury; komunikat; kontrolka
PostNapisane: 21 lipca 2009, 17:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i; 328i; 530d
tak jak w temacie komputer pokazuje -37 stopni czytalem ze najprawdopodobniej mam odciety czujnik szukalem i nie wiem gdzie on jest doszedlem do dwoch kabli jeden od halogenow (bo sprawdzilem) a drugi nie wiem od czego? sa tam dwa kable brazowo-pomaranczowy i brazowo-bialy czy mozliwe ze to wlasnie kable od czujnika? chcialem sprawdzic czy jest na nich jakis prad za pomoca malej zarowki laczac z masa ale sie nie zapalila. szukalem czujnika w nadkolu, przy tarczach, na zderzaku nie moglem tego znalezc pomozcie
Obrazek

drugi problem to taki po funkcji "check" wyskakuja trzy razy komunikaty betriebsanleitung sprawdzilem oznacza to aby spojrzec do ksiazki serwisowej i tyle jak to sprawdzic o co mu chodzi?

trzeci problem to taki ze od kupna pala mi sie kontrolki zuzytych okladzin hamulcowych podczas zmiany klockow okazalo sie ze nie ma wlozonych czujnikow! klocki nowe a kontrolka dalej sie pali czy wystarczy tylko wlozyc jakies czujniki ile ich jest zmienialem klocki z przodu nie wiem czy sa czujniki z tylu? z przodu w nadkolu mam dwa wejscia co to za wejscia bialy i czary?
Obrazek
ze strony pasazera zas jedno
Obrazek
czy wystarczy wlozyc tylko z przodu czy sa tez czujniki z tylu

po czwarte to to za funkcja na komputerze "code"

z gory dziekuje za pomoc i sory jesli cos zrobilem nie tak na forum. piszcie bo jestem nowy to poprawie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 00:49 
Pierwsze kroki

Jeśli chodzi o Twój trzeci problem to czujnik zużycia klocków jest jeden na oś. Z przodu po lewej a z tyłu po prawej stronie. Czarne wejście jest od tego czujnika, a białe jest od czujnika ABS. Kup kolego nowe czujniki (koszt ok.80 zł/szt) zainstaluj je a lampka zgaśnie. Dodam jeszcze że przy każdej wymianie klocków gdy zapali się lampka należy wymienić równierz czujnik zużycia.
A co do pierwszego problemu:) U mnie to były przewody koloru brązowo-pomarańczowego właśnie w tym miejscu jak na foto. Czujnik powinien być umieszczony we wlocie powietrza chłodzącego tarczę hamulcową. Pozdrawiam:)

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 04:49 
Częsty bywalec

A funkcja jest to mozliwość zakodowania kodam odpalania.Czyli wpisujesz kod jaki chcesz i zatwierdzasz.Prz próbie odpalanie komputer pyta się o kod.Jeśli go nie podasz nie odpalisz auta.Oczywiscie komputer musi byc podłączony do alarmu lub innego ustrojstwa które tym steruje.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 07:01 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
jarzyn napisał(a):
sa tam dwa kable brazowo-pomaranczowy i brazowo-bialy

jedne z nich nie pamietam ktore (jesli ci zalezy moge pozniej sprawdzic) powinny isc do czujnika pod chlodnica ktorego tez prawdopodobnie nie masz, mozliwe ze stąd jest ten problem ze zlym wskazaniem temperatury, ale ja na przyklad mam zwalony ten czujnik i mowi mi tylko ze mam za malo plynu chlodniczego mimo ze wszystko jest ok. ale na bank jedne z nich powinny isc pod chlodnice

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 09:35 
Pierwsze kroki

maniek6600 napisał(a):
A funkcja jest to mozliwość zakodowania kodam odpalania.Czyli wpisujesz kod jaki chcesz i zatwierdzasz.Prz próbie odpalanie komputer pyta się o kod.Jeśli go nie podasz nie odpalisz auta.Oczywiscie komputer musi byc podłączony do alarmu lub innego ustrojstwa które tym steruje.

sprawdze bo sie ta funkcja jeszcze nie bawilem mialem obawy

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 09:41 
Pierwsze kroki

lukasz8908 napisał(a):
jedne z nich nie pamietam ktore (jesli ci zalezy moge pozniej sprawdzic) powinny isc do czujnika pod chlodnica ktorego tez prawdopodobnie nie masz, mozliwe ze stąd jest ten problem ze zlym wskazaniem temperatury

ale mi pokazuje ok temperature wody w chlodnicy nie pokazuje mi temperatury otoczenia na komputerze. a kable sa dwa jak na zdjeciu kabelek po prawej to na bank do halogenu sprawdzilem drugi zas nie wiem co to, sa w nim dwam mniejsze braz-pomar i braz-bialy

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, 11:50 
Pierwsze kroki

Prawdopodobnie ten brązowo pomarańczowy bedzie do czujnika temperatury. U mnie tak było.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1