BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 12:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Trasa ,tankowanie radość, smutek i szum w uszach.
PostNapisane: 24 lipca 2009, 17:14 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Panowie to pierwsza większa trasa jaką pokonałem tym autkiem jadąc średnio 160km/h, 180km/h
chwilami 225km/h. (: Autostrada u naszych zachodnich sąsiadów . Autko jest 100% sprawne. Jestem bardzo zadowalany jednak.................. zostałem okłamany !!! ):
Wiem że przy takich prędkościach 7 l to standard ale komp wylicza średnie spalanie kosmicznie inne.
Auta z grupy VAG diesel nie uzyskują 230km/h (: YES!!!! a spalanie przy jeździe autostradą około 180km/h oscyluje im koło 7 l.
I to zawsze wiedziałem. Pomyłki komputer wahały się w granicach 0,1 do 0,3 litra max w odniesieniu do tankowania.
Moje E46 320d cr. 150Ps ma odchyłkę 1,7 litra .
Przy trasie 1000km jaką zrobiłem wyszło 17 litrów różnicy to sporo!!!!!!!. Bazowałem na wskazaniach komputera o teoretycznym zasięgu i tu również bzdury.
W rezultacie dowiedziałem się że przy prędkości 210km/h przekłamanie licznika jest o 7km/h w odniesieniu do GPS. Więc przy licznikowym 210km/h jedziemy 203km/h......... to bardzo smutne!!
Co na to koncern BMW?

Przekłamany prędkościomierz (zawyża)
Przekłamane spalanie (zaniża)
Przekłamany zasięg (zawyża) przy odległości około 120km do celu robi korekty (w takim klimacie nie ma co myśleć......... „ spoko zatankuje na następnej jest za 80 km przecież komp pokazuje zasięg 135 km .UWAGA możemy nie dojechać.)

Ponadto szum !!!!!!!! już przy 150km/h zaczyna mi strasznie szumieć w aucie …..... żona podczas jazdy robiła dochodzenie (: Wnioski szumi z przednich drzwi ,uszczelki wyglądają ok, drzwi siedzą jak trzeba ,wszystko równe i spasowane a szumi strasznie (ewidentnie słychać za wirowania powietrza)

W pasacie po liftingu z 2002r. 130Ps TDI przy 150km/h jest jeszcze bardzo cicho. A ja mam do teraz ten szum w uszach.
Jeno co mnie cieszyło to fakt że kolega z pasata tak ja ja musiał chłodzić turbinkę.
Niestety w trasie wypadł lepiej jego komp pokazał :
przejechane 1023km mój 1045km
średnia prędkość passat 134km/h mój 145km/h
średnie spalanie 6,3 mój 5,5 według tankowania passat 6,8l mają 7,2l (i tankując ponownie po [cenzura] nie specjalnie telepałem autem weszło by ciapkę więcej ale nie chciałem dać kumplowi satysfakcji i tak zalał 4 litry mniej (:........ ) Praktycznie bez znaczenia ale!!!!!!! jednak.

Reasumując pomimo tego że moje E46 ma 150ps........ pasat 130ps nie specjalnie się męczył dotrzymując kroku. Spalił tyle samo ale swojemu kierowcy dał ciszę i nie usiłował go specjalnie przekręcić na spalaniu i zasięgu.
Panowie nie wiem co o tym myśleć.......... w VW można korygować w komputerze średnie spalanie przez złącze OBD programem VAG COM.
Czy da rady korygować pomiar w naszych autach jakimś programem (chcę ustawić kompa tak aby mniej więcej średnie spalanie zgadzało się z prawdą)

Pozdrawiam wszystkich.
A może tylko moje autko tak kłamie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 17:32 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Można skalibrować licznik spalania i nawet nie trzeba używać do tego komputera. Robi się to ukrytymi funkcjami zegarów. Znajdzesz na forum.

BTW Moja Alfa 156 2,4 JTD pobiłaby w spalniu obydwa Wasze auta ... i jeszcze wygrałaby konkurs piękności. :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 18:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Cytuj:
BTW Moja Alfa 156 2,4 JTD pobiłaby w spalniu obydwa Wasze auta ... i jeszcze wygrałaby konkurs piękności.
no napewno ... i jeszcze mialbys najwieksza liczbe usterek i najwiecej km przejechanych do ... serwisu :kwasny: Italiaschrott - nein, danke !!

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 18:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Wartości spalania pokazywane przez komputer można skorygować,
co prawda tyczy się to serii 5 i nie wiem jak w 3 ale warto sprawdzić:
http://ideaphile.com/bmw/540-obc.html
zobacz na końcu test 20
pzdr

Edit
znalazłem w moich papierach po polsku (kiedyś sobie wydrukowałem), niestety nie znam autora ale pozwolę go sobie zacytować

Cytuj:
Wchodzisz w test zegarów, test 20. Będziesz miał napisane:
KVBR: jakaś liczba
Ustawienie fabryczne to 1000, dopuszczalne wartości 750-1250
Można robić zmiany współczynnika na pałę ale lepiej jest od razu "trafić". Żeby "trafić" potrzeba trochę matematyki.
Po pierwsze musisz znać faktyczne spalanie.
Wartość realnego spalania dzielisz przez to co wyświetla OBC i wynik mnożysz przez 1000.
W ten sposób masz wartość współczynnika korekcyjnego.
Żeby go wpisać wchodzisz w test 20 i naciskasz RESET. Zaczyna sie odliczanie od tej wartości co masz do 750 a potem przeskakuje na 1250 i znów w dół.
Jak osiągniesz swoją wartość naciskasz RESET i po robocie.

u mnie niestety też zaniża spalanie ale mi to nie przeszkadza, wiem ile jest w stanie przejechać :D
co do prędkościomierza to gdzieś czytałem, że zawyża około 10km ale w teście zegarów można podejrzeć również prędkość i ta jest niższa od pokazanej przez prędkościomierz więc wychodzi na to, że w teście zegarów pokazuje dobrze, a co do GPS to w wielu autach (nie tylko BMW) spotkałem się, że podaje niższą wartość niż prędkościomierz.

EDIT.2
Jakub napisał(a):
i jeszcze wygrałaby konkurs piękności.

tu się nie zgodzę ale to rzecz gustu ;) a o gustach się nie dyskutuje :D

Ostatnio edytowano 24 lipca 2009, 18:58 przez podol, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 18:31 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Roger,
Moim zdaniem wszystko z twoim autem jest ok.
1) Spalanie przy średniej jeździe 180km/h = 7,8 czy nawet 9 litrów to moim zdaniem bardzo dobry wynik na 2.0d. Miałem kiedyś przyjemność jechać do Monachium i z powrotem E90 163km ze V-średnią 220km/h i wyszło 11-12l. Trzeba wziąć pod uwagę, że to są już duże prędkości i duże opory powietrza, i nie ma ch... żeby spaliła 6 litrów przy takiej jeździe. Ważne jest tu obciążenia auta, opony no i charakter kierowcy ;)
2) Zasięg - zmienia się w zależności od stylu jazdy w danym monencie, jeżeli przyciśniesz mocniej to też odpowiednio szybko zmniejszy się zasięg. Genaralnie porównując średnie spalanie z kompa i wyliczając po litrach i kilometrach - wychodzi to samo, z b.bardzo małymi odchyleniami
3) Zaniżony prędkościomierz - normalna sprawa, BMW (inne marki też) celowo zawyżaja prędkość na prędkościomierzu ze względów bezpieczeństwa - żebyś myślałał, że jedziesz szybciej, dlatego na GPS miałeś niższą. Nie mówi się o tym ale tak faktycznie jest. Pracowałem 3 lata u Dealera i dowiedziałem się takich różnych ciekawostek przez ten czas. Na marginesie często moc silnika na papierze jest niższa niż w rzeczywistości na hamowni ;)
4)Co do szumów E46 vs Passat - należy wziąć pod uwagę różnice klasy tych aut. Wcale się nie dziwie, że w Passacie jest ciszej, ale to typowy niemiecki dupowóz, raczej niewiele ma wspólnego ze sportowym charakterem auta, w przeciwieństwie do E46.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 18:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
Kazde auto zawyza predkosc na licznku. taka dyrektywa europejska :)
nawet w ktorej gazecie byl test jakie auto i ile.
Najlepiej wypadly citroeny ktory tez zawyzaly choc nie wiele.
Moj przy 160km/h na gps podaje jakies 7-8 km/h wiecej.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 18:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91 320d
Kod silnika: M47N2
Garaż: domowy
Jezeli drczy was to ze mniej sie jedzie niz poazuje zalozcie wieksze opony wiekszy rozmiar... Ale to jest normalne kazde auto ma przrklamania w predkosciach
Moja zurzycie zaniza o 2l i to mnie wkurza bede musial cos z tym zrobic ale jeszcze nie wiem co i jak...

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 19:09 
Pierwsze kroki

moj zanizal spalanie na kompie gdy mialem wtryski do kitu, teraz pokazuje wieksze na kompie niz jest w rzeczywistosci

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 19:26 
Forumowicz

Pan Roger chyba jako jedyny na forum potrafi wytknac wady beemek i nie usprawiedliwiajcie swoich bo mam tak samo i moj kol tez w 320d.niby smieszny VW a dotrzymal kroczku a moze bal sie pojsc dalej bo mial respekt do bmw?

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 19:49 
Forumowicz

Moje BMW: E60, E46,F07
Kod silnika: M57N
U mnie pokazuje 0,1- 0,2 litra więcej na kompie, niż pali w rzeczywistości.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 20:34 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Jak to dobrze, że nie kupilem 320d gdy handlarz wmawial mi, że pali 5,5 i pokazywal na kompa :)
Już wiem czemu to takie popularne.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 20:54 
Zacna persona forum

krotko - mam dostep do wielu aut -jezdze po autostradach tu w niemczech i- wszystkie auta z przednim napedem jak juz tu ktos napisal to sa dupowozidla - a jak sie dlugo pasatem jedzie to jeszcze przez dwanascie godzin w czlowieku siedzi to wwwwwwww - co do spalania i srednich zuzyc oraz szybkosci to testuje je w ptraktyce - lapie sie porzadnego auta i sie gonimy -z reguly po dlugiej jezdzie jestem do przodu chyba ze porsche sie trafi - ale coz sa tez i lepsze auta -jechalem kiedys 100-120 bardzo spokojnie zeszlem ponizej 6 litrow 5,7- ale juz przy skrzyni 6 biegowej mozna spokojnie przy 140 zejsc do 5,5 -sprawdzone -dluga trasa i nie zawracajcie sobie glowy duperelami a jak za wysokie zuzycie to polecam golfa a koledze ktory chwali pasata polecam by sobie kupil i zobaczyl jakie to auto jest tandetne -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 20:54 
Zacna persona forum

krotko - mam dostep do wielu aut -jezdze po autostradach tu w niemczech i- wszystkie auta z przednim napedem jak juz tu ktos napisal to sa dupowozidla - a jak sie dlugo pasatem jedzie to jeszcze przez dwanascie godzin w czlowieku siedzi to wwwwwwww - co do spalania i srednich zuzyc oraz szybkosci to testuje je w ptraktyce - lapie sie porzadnego auta i sie gonimy -z reguly po dlugiej jezdzie jestem do przodu chyba ze porsche sie trafi - ale coz sa tez i lepsze auta -jechalem kiedys 100-120 bardzo spokojnie zeszlem ponizej 6 litrow 5,7- ale juz przy skrzyni 6 biegowej mozna spokojnie przy 140 zejsc do 5,5 -sprawdzone -dluga trasa i nie zawracajcie sobie glowy duperelami a jak za wysokie zuzycie to polecam golfa a koledze ktory chwali pasata polecam by sobie kupil i zobaczyl jakie to auto jest tandetne -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 22:03 
Forumowicz

mi tez komputer zawyza spalanie o 1-1,5 litra
co do licznika tez przeklamuje o okolo 10 km/h
co do spalania: jak gnalem licznikowe 220km/h to potencjometr na szafie chwilowego spalania cos pokazywal 16 litrow - i mu wierze - mam automat ;)

co do passata to raczej wymieka w sprincie 0-100km/h - pozniej moze isc rowno, w koncu jest lzejszy o jakies 100-140 kg :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 22:05 
Forumowicz

mi tez komputer zawyza spalanie o 1-1,5 litra
co do licznika tez przeklamuje o okolo 10 km/h
co do spalania: jak gnalem licznikowe 220km/h to potencjometr na szafie chwilowego spalania cos pokazywal 16 litrow - i mu wierze - mam automat ;)

co do passata to raczej wymieka w sprincie 0-100km/h - pozniej moze isc rowno, w koncu jest lzejszy o jakies 100-140 kg :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 06:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91 320d
Kod silnika: M47N2
Garaż: domowy
deenbe napisał(a):
moj zanizal spalanie na kompie gdy mialem wtryski do kitu, teraz pokazuje wieksze na kompie niz jest w rzeczywistosci

o ile ci zanizal albo napisz ile palil a ile teraz pali no i co zrobles z tymi wtryskami....

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 07:36 
Pierwsze kroki

Maniekk, wymienilem wtryski bo mi klekotal, teraz mam nowe 4 wtryski i wczesniej zanizal mi spalanie na kompie o 1-1,5 litra, teraz zawyza od 0,1 do 0,5 litra.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 09:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
deenbe napisał(a):
Maniekk, wymienilem wtryski bo mi klekotal, teraz mam nowe 4 wtryski i wczesniej zanizal mi spalanie na kompie o 1-1,5 litra, teraz zawyza od 0,1 do 0,5 litra.

deenbe, ale teraz jak komp pokazuje tyle ile rzeczywiście pali to pali więcej czy komp pokazuje mniej?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 09:05 
Forumowicz

Moje BMW: G31
Kod silnika: B47
Jakub napisał(a):
BTW Moja Alfa 156 2,4 JTD pobiłaby w spalniu obydwa Wasze auta ... i jeszcze wygrałaby konkurs piękności. :)

To żeś poleciał kolego po bandzie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Zapomniałeś wspomnieć jeszcze o słynnej włoskiej jakości i niezawodności.

DO autora postu:
Jak dobrze pamiętam wypowiadałeś się dość mocno w materii diesli i elektroniki, dając tym samym poszlaki wiedzy technicznej. Powinieneś więc wiedzieć, że BMW dość elektronicznym autem jest i wskazania spalania chwilowego da się skalibrować(testy zegarów ewentualnie INPA). Auta w 99% zawyżają prędkość a tym samym dystans przebyty. Co do spalania przy ostrym gonieniu auta po trasie to tu już wszystko jest istotne: ilośc pasażerów, ich waga, bagaże, rozkład masy, opony - rozmiar, marka i ich ciśnienie itd itp(pomijam fakt stanu technicznego podzespołów silnika). Po za tym zawsze łatwiej jechać za kimś niż narzucać tempo a z Twojej opowieści wynika, że to kolega dotrzymywał CI kroku.
A tak w ogóle to wyzerowałeś spalanie przed trasą, czy było ono "stare" bo to też ma wpływ na wskazania.

Co do porównania passata z e46 to miałem okazję jechać takim autem szukając swojej e46 i różnicy w hałasie nie zauważyłem żadnej.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 10:30 
Pierwsze kroki

podol, z rzeczywistym spalaniem jest podobnie bo jezdze na klimie, ale teraz wskazania kompa sa zblizone do rzeczywistego spalania i wynosi 0,1-0,5l.

na [cenzura] wtryskach mialem rzeczywiste spalanie np 7,5litra a pokazywal na kompie 6litrow. teraz pokazuje 7,6-8l(przy rzeczywistym 7,5 litra).

Ostatnio edytowano 28 lipca 2009, 09:04 przez deenbe, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1