BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [INNE] akcelerometr w komórce? proszę bardzo! (symbian)
PostNapisane: 24 lipca 2009, 23:16 
Pierwsze kroki

od jakiegoś czasu mam w komórce (Nokia N82) zabawny programik pt. "Tempes GTx" służący do mierzenia przyspieszeń samochodu. od paru dni mam też programik do robienia print-screenów z komórki, więc dziś wieczorkiem zebrałem się w sobie :P

Obrazek

programik ten działa na Symbianie s60v3, korzysta częściowo z GPSa (potrzebuje chyba minimum 4 satelitów do poprawnego działania) oraz z czujnika przyspieszeń, w jaki N82 jest wyposażony - czujnik taki na pewno ma też N95, nie wiem jak inne modele Nokii, a tym bardziej innych producentów.

do dyspozycji mamy trzy zakładki:
1. przyspieszenie (i na niej się skupimy)

Obrazek

2. kompas/nawigacja - po wpisaniu współrzędnych geograficznych punktu, do którego zmierzamy, kompas będzie nam pokazywał w którą stronę mamy iść/jechać

Obrazek

3. "ekran informacyjny" - czyli nasze aktualne współrzędne geograficzne, wysokośc n.p.m., szybkość i kierunek poruszania oraz liczbę satelitów, które "widzi" aktualnie GPS

Obrazek

jak widać, grafika może nie powala, ale nie o to chodzi w tym programie.

wracając do mierzenia przyspieszeń - możemy sobie ustawić dowolną prędkość początkową oraz końcową pomiaru - czyli np. 0-100 km/h, albo 80-140 km/h - np. żeby zmierzyć elastyczność na 4 czy 5 biegu.

ponadto, możemy zdefiniować własny dystans pomiaru w metrach, np. 400 m, a także czy pomiar ma być w km/h czy w milach/h

Obrazek

kiedy już zakończymy set-up, można przystąpić do pomiaru ;-)
w tym celu należy poczekać, na "zielone światło":

Obrazek

pomiaru nie ma co robić/kontynuować kiedy wyświetla się komunikat "INACCURATE" - oznacza on, że GPS nie widzi wystarczająco dużo satelitów do prowadzenia pomiaru...

Obrazek

po zakończeniu pomiaru wyświetli się nam komunikat "STOP":

Obrazek

po zwolnieniu do dolnej, zdefiniowanej przez nas prędkości, programik znów da nam zielone światło i będzie można powtórzyć pomiar.
wyniki poszczególnych pomiarów można obejrzeć z poziomu programiku w opcji "results" - jest to naprawdę sporo informacji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rezultaty odkładają się w postaci plików .txt, które można też obejrzeć z poziomu menedżera plików w komórce, a także wysłać je bluetooth`em lub kablem :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem na ile dokładny jest pomiar robiony w ten sposób - nie brałbym go jednak zbytnio poważnie. Jednak wziąwszy pod uwagę, że zainstalowanie odpowiedniego programiku kosztuje jedynie odrobinę wysiłku intelektualnego - myślę, że warto się pobawić :-)

Ostatnio edytowano 24 lipca 2009, 23:19 przez nick, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2009, 09:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
niezły bajer ale tak jak piszesz nie można brać tego zbyt poważnie mimo to program wart uwagi :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1