BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 03:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 23:25 
Zacna persona forum

pogodze was panowie - czlowiek uczy sie cale zycie - i czy to lakiernik czy amator potrafi fuszerke zrobic - jesli natomiast ktos ma ochote i prawe rece wszystko zrobi z czasem lepiej jak fachowiec -kiedys ludzie nie majacy pojecia stawiali domy z pomoca sasiadow - do dzisiaj stoja - rozumiem ze fachowcow krewa zalewa - ale kazdy ma wybor a racje ma kolega ktory pisze ze z daleka sie swieci - tylko nie wiemy czym posmarowane -pzdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 12:49 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57TU
jeśli ktoś ma zdolności manualne, dużo cierpliwości i zna podstawy jak się zabrać do polerowaniu to zrobi to dużo lepiej od "fachowca", który każdy samochód traktuje jako ten kolejny który musi "odwalić"

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 21:26 
Pierwsze kroki

zdolności manualne owszem bardzo ważne. Jeśli ktoś ich nie ma to wystarczy, że poświęci temu więcej czasu, a efekty też powinny się pojawić.
Nie można zapominać o sprzęcie i środkach, bo to też odgrywa dużą rolę.
Często widać na ulicach łardzo ładne i młode samochody, gdy podejdziemy bliżej okazuje się, że całe są pokryte hologramami. Moim zdaniem lepiej wcale nie polerować niż robić to źle.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

myślę, że to są w miarę dobrze przeprowadzone zabiegi. Na jednym ze zdjęć widać w jakim stanie znajdował się lakier przed, a jak wygląda teraz

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 21:54 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Ja widziałem efekty prac Metysa na swoim samochodzie i byłem w szoku... :zdziwko: W takie ręce powinniśmy oddawać nasze Bawarki ! Ktoś dla kogo to pasja nie zrobi jakieś lipy czy fuszerki bo jemu to po prostu sprawia przyjemność a lakiernikowi sprawia jedynie przyjemność gdy dostaje banknot do ręki i widzi na horyzoncie kolejnego klienta :/ Mam porównanie bo miałem robioną polerkę w ASO na Astronie i owszem rysy zostały usunięte ale calutki samochód mam w hologramach :zly:

Jeszcze raz dzięki Metys :padam:

P.S. Ten Meguaiars którego nałożyliśmy po polerce spłynął po paru ulewach :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 09:20 
Pierwsze kroki

problem w tym, że na razie zajmuję się tym tylko hobbystycznie :)

Bobby_Valentino napisał(a):
Ten Meguaiars którego nałożyliśmy po polerce spłynął po paru ulewach

ja nie przepadam za megsem, ale w podobnych cenach są środki, które żyją znacznie dłużej na lakierze.
Wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy ile trwa przygotowanie całego auta. ja często potrzebuję na to ok. 3 dni. Dopiero wtedy mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z efektów.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 15:02 
Pierwsze kroki

Dobra polerka musi swoje kosztować, pasta farecla g3, LUB TEMPO, TAK NAPRAWDĘ TYLKO RYSUJĄ LAKIER!!!!!! Spróbujcie przejechać pastą tempo po nowym lub bardzo dobrze wypolerowanym lakierze, zobaczycie sami. Poza tym, jak ktoś ma pojęcie to wie, że polerownie na mokro to pozostałość po PRL-u, teraz wszystkie wiodące firmy produkujące profesjonalne pasty polerskie ( posiadające w ofercie całe systemy do polerowania) stosują technikę polerownia na "sucho", bez uzycia wody, odpada problem zachlapanych uszczelek, "mleka" z progów przez dwa lata itp. Proponuję kilkakrotnie dokładnie umyć samochód "wypolerowany" pastą z silikonem wyjechać na słońce, wtedy zobaczycie prawdziwe hologramy i efekt polerownia. Polerowanie lakieru nie polega na zalaniu rys silikonem zawartym w paście, tylko usunięciu porysowanej warstwy lakieru, jednak proponuję zgłosić się do firmy zajmującej się AUTO DETAILINGIEM (już są pierwsze w Polsce), wtedy zobaczycie długotrwały efekt polerownia. :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 08:41 
Pierwsze kroki

Odpowiadając na pytania, polerowanie na sucho odbywa się bez użycia dodatkowej wody z wiaderka - uzywamy tylko pasty polerskiej, całe nowoczesne systemy polerskie produkuje np. firma 3M (wspaniały, ale bardzo bardzo drogi) , APP (troche gorszy, ale za ułamek ceny), system "suchy" ma także Trotton, ale nie widziałem efektów i inni producenci kosmetyków samochodowych i wyposażenia warsztatów blacharsko - lakierniczych. proponuje wejść na strony tych producentów i tam poczytać o systemach polerskich, Moje autko zostało w ten sposób wypolerowane i efekt już trwa jakieś pół roku (około 20 razy myte - raz w tygodniu, oczywście ręcznie, żeby szczotki nie porysowały), polerkę wykonywałem w profesjonalnej firmie, niestety nie mogę podać nazwy (reklama) chyba, że na priv. Dodatkowo usunęli otarcie na zderzaku (chociaż myślałem, że będę musiał polakierować lakierować cały element.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2009, 21:28 
Forumowicz

Moje BMW: było
Kod silnika: M54
stomek napisał(a):
proponuję zgłosić się do firmy zajmującej się AUTO DETAILINGIEM (już są pierwsze w Polsce), wtedy zobaczycie długotrwały efekt polerownia. :hurra:

Jak również jeśli ma się do roboty także małe poprawki lakiernicze. Niestety nie robią maski, dachu, tylko wszystko w dolnej części nadwozia. Jak ktoś jest ciekawy jak wygląda samochód u "kosmetyczki" ;) foto niżej. Do roboty było poprawienie przetarć przez lakiernika standardowego, problem opisywałem TU oraz rant nadkola, na jednym delikatnego otarcia parkingowego, na drugim odprysku od kamienia, które niefortunnie zaprawiałem i wyglądało jak kupa od ptaka.

Obrazek

Generalnie polecam Smart Plus, ale też trzeba mieć oczy szeroko otwarte, bo potrafią coś przeoczyć, choć mniej zepsuć niż zwykły lakiernik.

Co zasmuca po wykonaniu takich prac? To że się nie ma tam już oryginalnego lakieru i grubości. :zalamany:

A propos polerki, robią czysto i dobrze. Zastanawia mnie tylko dlaczego używają produktów marki APP :niepewny: Dobra to firma?

Czarna babcia

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 07:38 
:D

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 11:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: f12, f30
Kod silnika: unknown
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=92390
www.http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=138967
...

Obrazek
PASJA Polerska po godzinach... GALERIA
Obrazek

Tytuł: Re: polerka samemu czy u lakiernika
PostNapisane: 19 września 2009, 11:58 
Pierwsze kroki

Sory,ale nie wiem co to za filozofia nakladasz paste na wyczyszczone auto,czekasz az wyschnie i polerka ja robie pasta t-cut cos takiego,nakladam na sciekre i jade co to za problem,LUDZIE!!??

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 13:43 
Pierwsze kroki

:mur: :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 13:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 2fab 4you
Kod silnika: M57 ruleZ
Garaż: E36 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144075
moze polowe spoleruj sam a polowe daj do lakiernika i ocenimy :zakrecony:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 75&start=0

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 07:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 QP
Kod silnika: m54b30
Scierka mozna sobie wytrzec facjate po obiedzie a nie dobrze spolerowac lakier:)

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 10:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Spolerowanie auta nie jest trudne aczkolwiek można to spier... :rotfl:
Trzeba przestregac zasad w instrukcji poszczeg środków i nie przeginac z prędkością obrotową polerki
Osobiście uważam że warto to zrobic sobie samemu bo wiadomo samemu sobie auta sie nie spier.... a u jakiegoś fachowca jak ktoś wczesniej napisal bedzie to następna robota na sztuke i efekt może byc dużo gorszy niż samodzielna zabawa....
ja spolerowałem sobie pół auta ręcznie bo akurat byłem na działce na jakimś zadupiu i nie miałem polerki a mi sie nudziło i wyszlo jak na taka robote zaj... :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 13:40 
Pierwsze kroki

Dobrze mówisz,chce zmienic ja uzywam paste CARPLAN owiele lepsza niz te gowniane tempo,stosowal ja ktos??

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2009, 12:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 M3
Kod silnika: S54B32
Jako, że wcześniej tego nie przeczytałem, może uda mi się przestrzec kolejnych użytkowników przed moim przypadkiem.
Otóż postanowiłem usunąć mikroryski, które są widoczne w pełnym słońcu, czy świetle lamp.
Zakupiłem polerkę, miękką i twardą gąbkę oraz pastę Farecla G3 i do wykończenia 3M z niebieską nakrętką.
Niestety nie obyło się bez spalenia lakieru i dotarcia do podkładu. Efekty, które są na zdjęciach powstały przy polerowaniu niebieską gąbką 3M i pastą 3M z niebieską nakrętką przy prędkości około 2100 obr.min. Ucierpiały tylko plastikowe elementy - moja teoria jest taka, że plastik gorzej odprowadza ciepło i dlatego na częściach blaszanych nic się nie stało.
Oto fotki wypadków przy pracy:
Element nad tablicą - na szczęście odkręca się go i bez problemu go pomaluję:
Obrazek
Lotka M-technik:
Obrazek
Zderzak tył - pojawił się minimalny pęcherzyk:
Obrazek

Ogólnie jednak efekt jest niezły i nie zraziłem się, wręcz przeciwnie już w drodze lekkościerna pasta 3M i żólta gabka 3M :)
Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2009, 12:11 
Pierwsze kroki

zent napisał(a):
A propos polerki, robią czysto i dobrze. Zastanawia mnie tylko dlaczego używają produktów marki APP :niepewny: Dobra to firma?
Ponieważ S-Plus (do niedawna Smart Plus) i APP to prawie jedna i ta sama firma ;)

Niektóre salony S-Plus to franchising.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1