BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kontrolka od hamulców.
PostNapisane: 28 lipca 2009, 11:56 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Zapaliła mi się czerwona kontrolka - wykrzyknik w kółku i w szczękach. Z tego co wiem chodzi o płyn hamulcowy a dokładniej jego poziom. Wymieniałem go jakiś miesiąc temu w serwisie (zapalił się pomarańczowy zegarek) i wszystko było ok do ostatniej niedzieli. Ogólnie samochód zachowuje się bez zmian i hamuje bardzo dobrze. Sprawdzałem poziom płynu - jest ok - przynajmniej na moje oko. No i tutaj pytanie: czy według Was mogę pojeździć jeszcze z tą kontrolką parę dni zanim nie podłączę auta do kompa żeby dowiedzieć się czegoś więcej? Przejechałem już ok. 200 km bez żadnych problemów. Wydaje mi się, że czujnik po prostu zwariował ale trochę się waham bo to w końcu hamulce :hyhy:. Co mogę jeszcze sprawdzić zanim podłączę kompa?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:04 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
zdejmij z przodu lewe koło i sprawdź ile Ci zostało klocka hamulcowego :) czerwone kółko ze szczękami oznacza że przetarł się czujnik klocka hamulcowego, czyli klocki juz nadają się do wymiany

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:13 
Forumowicz

A od klocków to nie jest taka kontrolka bez wykrzyknika ale z przerywanymi liniami na zew.?? Miałem wymieniane tarcze (TRW) i klocki (Textar) - przód i tył. dwa miesiące temu . Chyba niemożliwe, że już zjechałem.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:16 
Forumowicz

od klocków to ta z lewej Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:18 
Forumowicz

sp.ndoc napisał(a):
A od klocków to nie jest taka kontrolka bez wykrzyknika ale z przerywanymi liniami na zew.??

Dokładnie tak, w e39 kontrolka od klocków jest pomarańczowa i nie ma podświetlenia na czerwono.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:22 
Forumowicz

Żeby nie było nieporozumień :) ... to jest moja kontrolka:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:26 
Forumowicz

a nie masz przypadkiem za duzo płynu w zbiorniku hamulców ? poruszaj zbiornikiem na boki będzie lepiej widać ile jest płynu

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:31 
Forumowicz

piotreke34 napisał(a):
a nie masz przypadkiem za duzo płynu w zbiorniku hamulców ? poruszaj zbiornikiem na boki będzie lepiej widać ile jest płynu

Ok. Dla pewności sprawdzę jeszcze raz po robocie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 12:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
od klocków jest czerwona z wykrzyknikiem ... nie wiem skad macie inne :zdziwko: :D

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 08:37 
Forumowicz

Wygląda na to, że gdzieś coś nie łączy. Krótko po tym jak napisałem ostatni post kontrolka sama zgasła a później po wjechaniu w dziurę zapaliła się znowu i radio się wyłączyło (po chwili znowu wystartowało). Akcja powtarza się co jakiś czas. Ze schematu elektrycznego wynika, że problem może być w punktach 1,2 w pobliżu elementu X111 ale nie wiem jak je zlokalizować. Domyślam się, że powinienem szukać jakiejś kostki czy konektora gdzie są kable od czujnika poziomu płynu i od radia. Wtyczkę przy samym zbiorniczku psiknąłem WD40 - ogólnie wszystko tam wygląda w porządku. Gdzie tego szukać?? Będę wdzięczny za wszelkie rady - chciałbym uniknąć wyciągania deski rozdzielczej :D.
Czy ktoś posiada opisy symboli ze schematów elektrycznych (chodzi mi o np. X111, X10046 itd.)? Na WDS są nieaktywne.
Aha...podłączyłem carsofta, który coś tam niby pokazuje ale jako ogólny błąd w module. Po skasowaniu błędów kontrolka gaśnie no i zapala się na wertepach.

Ostatnio edytowano 12 sierpnia 2009, 10:31 przez sp.ndoc, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 09:51 
Częsty bywalec

Borsuk napisał(a):
od klocków jest czerwona z wykrzyknikiem ... nie wiem skad macie inne :zdziwko: :D

Od klocków jest kółko z przerywanymi liniami, natomiast ta z wykrzyknikiem jest od układu hydraulicznego hamulców.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1