BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] bezpiczenik od dachu?
PostNapisane: 31 lipca 2009, 19:15 
Pierwsze kroki

Witam. Który bezpiecznik odpowiada za mechanizm dachu cabrio w e36?
Wszystkie schematy, które znalazłem na forach mówią, że nr 1.
U mnie nie ma bezpiecznika w tym miejscu.
Który to jest, gdzie mam szukać?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2009, 21:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
A nie ma samego bezpiecznika czy złacza (pinów) tez nie ma? Jeszcze musi byc przekaznik - hmm, przy silniku od dachu może jak w szyberdaszku? Moze tez tam jest bezpiecznik. A co sie dzieje z dachem?

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2009, 22:08 
Forumowicz

dokładnie co się dzieje z dachem najczęściej wybija bezpiecznik który jest zaraz przy akumulatorze

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 16:52 
Pierwsze kroki

Uszkodzeniu uległ mechanizm otwierania dachu. Wysięgnik od głównego silnika pościnał śruby trzymające sam silnik i wszystko się zacieło, nie wiem czemu tak to rozwiązali ale już wcześniej czytałem o podobnym problemie u innych użytkowników. Śruby są tuż pod ramieniem sterującym pałąkami od dachu. Ponadto, nie wiem jakim cudem pękło mi ramię od pokrywy kufra. Zrobione jest z dość grubej stalowej rury. Pewnie już wcześniej przed zakupem musiała być jakaś usterka, bo było powyginane i poszczerbione. Trochę było zachodu i szukania jak je wyciągnąć, ale dało rade. Teraz tylko pospawać albo kupić nowe jak znajdę:D
Wszystko ogarnięte jest jak na razie, tylko same silniczki nie reagują. Poszukam przy akumulatorze, tak jak mówicie. Nie patrzyłem tam wcześniej bo podczas uszkodzenia dachu nie miałem dostępu do bagażnika.

BetaBoy napisał(a):
A nie ma samego bezpiecznika czy złacza (pinów) tez nie ma? Jeszcze musi byc przekaznik - hmm, przy silniku od dachu może jak w szyberdaszku? Moze tez tam jest bezpiecznik. A co sie dzieje z dachem?

nie ma pinów żadnych.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 16:52 
Pierwsze kroki

Uszkodzeniu uległ mechanizm otwierania dachu. Wysięgnik od głównego silnika pościnał śruby trzymające sam silnik i wszystko się zacieło, nie wiem czemu tak to rozwiązali ale już wcześniej czytałem o podobnym problemie u innych użytkowników. Śruby są tuż pod ramieniem sterującym pałąkami od dachu. Ponadto, nie wiem jakim cudem pękło mi ramię od pokrywy kufra. Zrobione jest z dość grubej stalowej rury. Pewnie już wcześniej przed zakupem musiała być jakaś usterka, bo było powyginane i poszczerbione. Trochę było zachodu i szukania jak je wyciągnąć, ale dało rade. Teraz tylko pospawać albo kupić nowe jak znajdę:D
Wszystko ogarnięte jest jak na razie, tylko same silniczki nie reagują. Poszukam przy akumulatorze, tak jak mówicie. Nie patrzyłem tam wcześniej bo podczas uszkodzenia dachu nie miałem dostępu do bagażnika.

BetaBoy napisał(a):

nie ma pinów żadnych.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 13:31 
Pierwsze kroki

Sprawdzałem dokładnie w miejscu na akumulator pod maską jak i w bagażniku koło akumulatora i nie widzę tam żadnych bezpieczników. Gdzie jeszcze mogą być?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1