Niestety ja tez raczej jestem zdania ze tuning silnikow wolnossacych to generalnie lekki bezsens, tzn .zalezy jeszcze jakie kwoty na to wydajemy .
Generalnie sa silniki wolnossace w ktorych jest sens dlubac jak np. M52B28 (wiadomo kolektor M50, walki od M3 S52, regulator cisnienia paliwa, na koniec remap i mozna osiagnac cos fajnego) .
Niestety "nasze" M52TUB28 chyba do takich nie nalezy

.
Co tam wyczytalem :
-Ten koles co zalozyl w Z3 cos tam niby pisal ze jest sens i ze na wysokich obrotach ciagnie lepiej, ale konkretow w postaci wykresu z hamowni brak .
-W innym miejscu jest o tym mowa ze ta modyfikacja nie zwiekszy max mocy, a jedynie zmieni przebieg momentu .
-W jednym linku jest konketnie ze w M52TUB28 wlasnie moc mu poszla z 152KM (na kolach) do 174KM na kolach po zamontowaniu wlasnie kolektora M54B30, walkow 252 st., BMC CDA oraz Unichipa . Niestety mysle ze w tym przypadku najwiecej dobrego sprawily walki + strojenie Unichipem.
-Pisza tez chyba ze mozna montowac zarowno z M54B30 jak i M54B25 (ale cos moglem zle zrozumiec)
-co do redukcji do przepustnicy to mozna zamowic z Turner Motorsport za jakze okazyjna cene 70$ (ktora i tak jak wyczytalem bez jej modyfikacji i modyfikacji przepustnicy nie pasuje, bo tak naprawde ona jest do przekladki przepustnicy na linke do M54) , albo zrobic projekt samemu w autocadzie i dac do wyciecia laserem . Ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza. Na allegro jest sporo firm oferujacych uslugi ciecia laserem/woda .
Wiesz ja bym moze tego sporobowal ...ale nie raz juz np. slyszalem ze w M52 po montazu kolekt. z M50 falowaly obroty wolne nie wiedziec czemu (tzn. raczej to byly nieszczelnosci) . Tu moze byc podobnie . Wiesz jak to jest - mozna zyskac 2 KM (albo je stracic

), a mozna tez sobie przy okazji cos popsuc lekko .
BTW skad masz kolektor i ile zaplaciles za niego ?
pozdr