Witam wszystkich po raz pierwszy
Dzięki uprzejmości Stones1, który rozkodował mi VIN znalazłem m.in. coś takiego:
S915A BODY SKIN CONSERVATION, DELETION Brak konserwacji pokrycia zewn.
Rozumiem, że oznacza to brak konserwacji podwozia, czy może jeszcze coś innego ?
Autko mam niespełna 2 tyg.

ale jak sprawdzałem je na kanale, to w jednym miejscu progu jest rdza, prawdopodobnie dziura. Czy w związku z tą rdzą i brakiem zabezpieczenia powinienem zabezpieczyć podwozie we własnym zakresie, bo go po prostu nigdy nie było ?
Chciałbym się także upewnić, czy dobrze zrozumiałem jak radzić sobie z rdzą:
w przypadku podwozia:
1. czyszczenie i usuwanie rdzy (najlepiej czymś dedykowanym, a nie benzyną refrakcyjną)
2. jak trochę jej zostało, to dajemy coś co wiąże rdzę, np.: Epoxy Brunox (co do CortatinF zdania są podzielone)
3. podkład antykorozyjny (popularna minia) lub lepiej podkład epoksydowy (reaktywny?)
4. dopiero na to baranek, np.: BOLL (ale nie z środkami bituicznymi), przy czym jest to środek ochrony głównie mechanicznej
i nadwozia (w bagażniku pod wykładziną i uszczelkami mam jej sporo niestety

)
Na początku tak samo jak z podwoziem, z tym, że nie stosujemy baranka, a później
4. ewentualna szpachla
5. lakier kolorowy
6. lakier bezbarwny
Oczywiście jest to uproszczone w stosunku do tego co zrobiłby fachowiec, ale proszę o opinię, czy mniej więcej tak to wygląda.