BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 14:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] olej w dolocie
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 21:06 
Pierwsze kroki

witam
ostatnio zauwazylem ze moje 320d (150 KM) troche gorzej sie zbiera, tzn na nizszych obrotach slabo ciagnie, pozniej dostaje dopiero kopa, albo po zdjeciu i ponownym nacisnieciu gazu,
zgodnie z sugestiami postanowilem zabrac sie zaczyszczenie no i wlasnie jestem (zrobilem to jakies 1500 km temu) po wyczyszczeniu elektrozaworow na turbo i EGR, wymianie odmy (byla filcowa teraz jest plastikowy wklad), wyczyszczeniu EGR, wymianie filtra powietrza, auto moze troche sie poprawilo, w czasie powyzszych czynnosci zauwazylem, ze w ukladzie dolotowym jest troche oleju oraz pod pokrywa zaworow panuje nadcisnienie (po odkreceniu korka wlewu oleju widac opary)

teraz przejechalem te 1500 km i sprawdzilem ponownie dolot i znow jest tam olej, EGR jest brudny, a nadcisnienie pod pokrywa jak bylo tak i jest nawet po wymianie odmy, dodatkowo zauwazylem ze filtr powietrza jest od dolu brudny na czarno nie wie czy to jest sadza czy moze olej
czy moze to byc wynikiem tego ze uszczelniacze na turbo zaczynaja puszczac i olej dostaje sie do dolotu ?? , wydaje mi sie ze narazie nie slychac zeby turbo zaczelo glosniej chodzic czy stukac (slychac tylko delikatnu swist tak do 1500 obr/min)
i co z tym nadcisnieniem slyszalem ze moze to byc wina EGR tylko jak moga przedostac sie spaliny pod pokrywe zaworow ??

czy ktos mial cos podobnego ?? , moze ktos ma pomysly jak wykluczyc jedna z przyczyn ?? dodam jeszcze ze z ciekawosci odkrecilem dolot od turbo i wirnik obraca sie bez zaciec tylko ze tam tez bylo troche oleju

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 21:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
mkzam napisał(a):
wirnik obraca sie bez zaciec tylko ze tam tez bylo troche oleju

mogles sprawdzic czy nie ma luzow na wirniku w pione i poziomie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1