BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy widzieliście tą reklamę?
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 22:19 
Przyjaciel forum

Ja ją zobaczyłem przed chwilą a wy?

VW...

http://www.youtube.com/watch?v=K8Dicy--Eys

Ostatnio edytowano 11 sierpnia 2009, 10:49 przez Piekarz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 22:26 
Zacna persona forum

lakiluk napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=K8Dicy--Eys
jak narazie ambasada polska wystosowała oficjalny protest ,

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 22:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 M3 + E60
Kod silnika: S54 + M54
Nie wiem czemu ludzie tak się burzą. Rozumiem, gdyby to w niemieckiej TV puścili taką reklamę, to już byłaby zniewaga. A tak wyszła tylko śmieszna parodia reklamy. Mnie bynajmniej w żaden sposób nie obraziła. Wręcz przeciwnie - znowu Clarkson wyciąga brudy Niemców. Podobnie jak w dziesiątkach dowcipów w wieeeelu odcinkach Top Gear :rotfl:

BTW, w Niemczech nigdy nie było Top Gear.... Tak samo genialne 'Allo, Allo' nie jest u szkopów znane :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 00:41 
kazio1919 napisał(a):
ak narazie ambasada polska wystosowała oficjalny protest ,

w takim razie ja wystosuję protest odnośnie protestu! po prostu robienie z siebie pośmiewiska tym protestem :wstyd:

Nie wiem jak w ogóle miało to byś obraźliwe, w sensie, że wtedy w Polsce nie było takiego oszczędnego i komfortowego auta na trasę berlin-warszawa? :zdziwko:

to jest z ostatniego odcinku 13.tej serii, gdzie mają zrobić reklamę sirocco TDi.

Ja po tych wszystkich ich szalonych pomysłach, jak zobaczyłem to- PADŁEM :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 06:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Ta straszne....wogóle jak oni mogli no....takie rzeczy...i o Polsce...nie no że Niemcy....a wogóle Volkswagen..... :luka:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Absolutnie nie obraża to moich uczuć, jak zwykle ktoś mądry powiedział: Patrz obrażają Polaków to zrobimy protest. Tyle że to raczej nie jest powód, jakoś reklama meczu Pl - Ger jak chłopaki sikają na autostradzie a polish people podwijają im auto zrobiła furorę nawet z Polską odpowiedzią i nikt się nie burzył.
Przyłączam się do protestu Frycka ja protestuje za wolnością ogórków małosolnych :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 08:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Fryderyk napisał(a):
w takim razie ja wystosuję protest odnośnie protestu! po prostu robienie z siebie pośmiewiska tym protestem :wstyd:

Popieram..
dopiero by sie Clarkson przy następnej serii napierdzielał :kwasny: ..

Takim tokiem rozumowania to Niemcy powinni czuć się też urażeni.
Bo to przecież wspomnienie współpracy Ferdinanda P. z Hitlerem a tym samym utożsamienie dzisiejszych Niemiec z Niemcami nazistowskimi...

ale to przecież cięty żart po prostu a nie prawdziwa reklama.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 15:03 
CiOoS napisał(a):
.nie no że Niemcy....a wogóle Volkswagen..... :luka:

Volkswagen :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

tak, myślę, że w proteście chodziło właśnie o obecność Volkswagena :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 16:54 
Częsty bywalec

:niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 18:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530i Sport
Kod silnika: M54B30
Głupia ta reklama :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 06:56 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
nie łapię tego humoru

Znalazłem takie coś:
http://www.youtube.com/watch?v=-IWL_CiKH7w

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 12:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
A ja sobie myślę, iż jest jednak coś niesmacznego w reklamie Clarksona.
Co by nie mówić, wrzesień 39 roku to bardzo tragiczny czas, w którym Brytyjczycy nie dotrzymali sojuszniczych zobowiązań, fundując tym samym całej Europie miliony ofiar, a w dalszej perspektywie 50 lat komunizmu naszemu regionowi.

Oczywiście humor humorem, ale wiele zależy od kontekstu i autora.
To Brytyjczycy złamali dane słowo, odwrócili się dupami i są współwinni całej tragedii światowej wojny.

Czy podobny żart w ustach Niemców też by was nie raził.

No i zastanówcie się jaka byłaby reakcja na podobną reklamę odwołującą się do Holocaustu albo kapitulacji Francji i rządu Vichy...

A porównanie do reklamy z sikającymi kibicami, to jest mocno nie na miejscu. Co innego nabijać się z tego typu stereotypów czy prawdziwej skądinąd statystyki, a co innego robić żart w kontekście milionów ofiar i ludzkiego cierpienia, zwłaszcza gdy żartuje obywatel współwinnego kraju.
Jak jednak widać, dostrzeżenie tej subtelnej różnicy wymaga nieco kultury i wrażliwości, a może co gorsza jeszcze znajomości historii.

I nie chodzi o awantury czy obrażanie się, tylko o stanowczą reakcję, kiedy ktoś zachowuje się nie do końca fair.
Trzeba mieć trochę szacunku do siebie i swojej historii.

Ale cóż, zaraz pewnie przeczytam, że niewpuszczenie do Polski Banderowców, to też objaw polskiej histerii i kompleksów :znudzony:

Ostatnio edytowano 10 sierpnia 2009, 12:44 przez qqiz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 13:28 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Cytuj:
To Brytyjczycy złamali dane słowo, odwrócili się dupami i są współwinni całej tragedii światowej wojny.

Przyznam że z tej strony na to nie spojrzałem, ale masz rację.

W tym kontekście to Anglicy powinni siedzieć cicho bo pokazali że nie mają jaj.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 13:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
qqiz z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy historycznej a widzę po tym jak czasami piszesz że ją masz i to dużą,ale dla mnie to po prostu filmik na you tube parodiujący reklamę. Tyle. Oglądam i wrzucam do szuflady z napisem "widziałem". Nie patrze na to przez pryzmat historii że Brytyjczycy zrobili to czy tamto. Równie dobrze jeśli mówimy o histiorii i już wspominamy o holocauscie można tu poruszyć multum filmików na których Hitler i jego gesty czy fragmenty przemówień czy wogóle sama osoba są przedmiotem różnych parodii itp, już nie wspominając o tym że kilku userów na tym forum miało dość popularny gif w avatarze z hitlerem "seigt heil"baunsuj dzixxxxko. Dlaczego 4fun tv ma Generała Italię - przecież to gówno nie kreskówa ale mówie tu w kontekscie ogólnym a nie o tym że traktuje o wojnie w sposób taki czy innym i normalnie można to obejrzeć w telewizji? Kolejny protest ? Przecież nabijają się z tragedii a jednak 3/4 młodzieży szaleje za tymi filmikami. Czym kierowali się autorzy? Brakiem szacunku? Babcie i dziadkowie którzy na dzwięk słowa Niemiec spluwają i odwracją wzrok? Mają powód bo to co przeżyli było tragiczne i w żadnym wypadku nieśmiałbym tego podważyć ale czy to jest powód żebym każdemu niemcowi przypomniał że mi zrobił nalot bombowy i mam go lać?
Może to nadinterpretacja ale nie widzę w omawianym filmiku nic co mówiłoby mi "to jest złe" i nie mam zamiaru się obrażać. Zreszta nie tylko ja. Poza tym przywykłem do ich specyficznego humoru. Jest ciężki w odbiorze.

Masz prawo do własnej interpretacji i powiedzenia stop ale......
Cytuj:
Jak jednak widać, dostrzeżenie tej subtelnej różnicy wymaga nieco kultury i wrażliwości, a może co gorsza jeszcze znajomości historii.

I nie chodzi o awantury czy obrażanie się, tylko o stanowczą reakcję, kiedy ktoś zachowuje się nie do końca fair.
Trzeba mieć trochę szacunku do siebie i swojej historii.

mimo kultury i wrażliwości dla mnie to tylko filmik. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 14:35 
Administrator

Panowie, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniążki.

Gdyby pan Clarkson nie zrobił kontrowersji nie było by o czym gadać.
Dobrze wiedział, ci się obraża, tamci pochwalą, ci się uśmiechną, tamci oleją... ale każdy zobaczy, zrobi się szum, oglądalność wzrośnie.

A co do 4fun.tv - to że się coś komuś podoba i że ktoś inny na tym trzepie kasę nie znaczy że jest to fajne :)
Niechcący widziałem, na jakimś kanale z kreskówkami bajkę typu 'kapitan kupa' czy coś takiego. To było debilne do kwadratu - ale czemu istnieje? Bo jak jest popyt na głupotę to jest i podaż.

To od nas zależy czy będziemy się ścierać z debilizmem na co dzień czy nie, jak lubimy głupoty, to będziemy mieć głupoty, komuś kto trzepie na nas kapuste to kompletnie wisi.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 14:44 
Zacna persona forum

Tyle, że ja nie twierdzę, iż trzeba tłuc po twarzach dzisiejszych Niemców za naloty bombowe.

Napisałem, że w moim odczuciu takie żarty są czasem nie na miejscu.
Co do samej reakcji w postaci noty czy też wypowiedzi odpowiedniego ministra, to tak sobie myślę, że w niektórych kwestiach reprezentanci kraju muszą być jednak poważni i czujni.
Temat jest delikatny i wybór sposobu reakcji na takie zdarzenia jest trudny. Z jednej strony nie można być w końcu przesadnie uczulonym, a z drugiej trzeba pamiętać, że pomysły na "polskie obozy koncentracyjne", "zbrodnie wypędzenia", czy "przyczynę wojny w postaci krnąbrności Polaków" nie biorą się znikąd.

W końcu można też powiedzieć, iż wydrukowanie w gazecie o kilkumilionowym nakładzie artykułu o "polskich obozach koncentracyjnych" to zwykła dziennikarska pomyłka i nie ma co jej zauważać. W końcu już się nie mówi "niemieckie obozy", "niemiecka agresja" tylko "hitlerowskie obozy" i "hitlerowska agresja".

Idąc dalej tropem pobłażliwości dla drobnych przekłamań i przymykania oczu na niewinne pomyłki, dojdziemy całkowicie wypaczonego obrazu rzeczywistości.

Spójrz też na to z innej perspektywy. Ktoś żartuje sobie z Holocaustu. Czy dziwiłaby Cię reakcja organizacji żydowskich, czy raczej podszedłbyś do tego ze zrozumieniem?

Nie twierdzę, iż każdy z nas ma być oburzony czy dotknięty takim dowcipem. Myślę jednak, że rząd ma prawo w takiej chwili reagować. Choćby po to, aby docenić weteranów i przypomnieć, że to Polska stawiła opór hitleryzmowi i komunizmowi, choć nie musiała wcale tego robić, zawierając sojusz z nazistami i pomagając w zalaniu kontynentu przez totalitaryzm.

Pamiętaj, iż taka reklamóweczka trafia nie tylko do ludzi znających historię, ale przede wszystkim do ogromnych mas mających o wrześniu 39 blade pojęcie. Jaki obraz Polski może się przez taki dowcip utrwalić, a jaki obraz leży w interesie naszego kraju?

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 16:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Ludzie co wy się z choinki urwaliście, to było 50 lat temu, nie twierdze że trzeba zapomnieć, ale patrzeć na to już z pewnego dystansu. Już dużo wcześniej Monty Python się nabijał z Hitlera czy notorycznie z Francuzów i nikt się nie obrażał. To jest taki typ żartu. Nie wiem coś w tym jest że inteligentna osoba ma pewnien dystans do siebie, do swojego otoczenia czy swojej historii. Są momenty gdy trzeba zachować 100% powagi i żart nie przystoi ale to jest głupie show. Nabijają się wszedzie ze wszystkiego, nie podoba ci się nie oglądaj.

Generał Italia na 4fun.tv moim zdaniem jest dużo bardziej ostry.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 18:31 
Zacna persona forum

GP-T1000 napisał(a):
Ludzie co wy się z choinki urwaliście, to było 50 lat temu, nie twierdze że trzeba zapomnieć, ale patrzeć na to już z pewnego dystansu.

I właśnie przez ten "pewien dystans" powstają "polskie obozy koncentracyjne" czy "polska zbrodnia wypędzenia".
Jak kogoś śmieszy to się śmieje. Mówię o czymś zupełnie innym. Mówię o tym, że nasz rząd ma obowiązek reagować w najlepszy z możliwych sposobów, zapobiegając próbom przeinaczania historii, choćby działo się to nawet niechcący.

Nie twierdzę, że Clarkson chciał obrazić Polaków albo nabijać się ze śmierci żołnierzy na Westerplatte. Mówię tylko o tym, że jeden czy drugi słabiej wykształcony zanotuje sobie w głowie, jak to Polacy przed Niemcami uciekali, a skoro to taki tchórzliwy naród, to pewnie i dlatego obóz w Oświęcimiu zbudował. Dlatego też przy takiej okazji należy się z naszej strony pewna errata.

A co do trupy Monty Pythona, to zauważ, że za każdym razem diagnoza była jednak trafna.
Czy nadęcie Angoli podczas wojny zuluskiej w skeczu z odgryzioną nogą i łataniem moskitiery, czy ambicje i zdolność bojowa armii brytyjskiej w skeczu z najśmieszniejszym dowcipem świata, to były trafne diagnozy.
Ba, nawet piosenka o świętej spermie będąca zgrywem z Katolików była w końcu trafiona diagnozą, a na dodatek w finałowej scenie dawała potężnego pstryczka w nos protestantom.

Różnica tkwi w szczegółach. Niekwestionowana wielkość Monty Pythona polegała między innymi na tym, iż diagnoza stawiana między wierszami była nie do podważenia. Taki dowcip ma dużą siłę rażenia i sam broni się doskonale.
A ten różniący szczegół jest taki, że Polacy stawili Niemcom niesamowity opór.

I jeszcze dla dobrego zrozumienia. Nie twierdzę, że jakiś żart w tv to powód do robienia afery czy siania paniki narodowej. Na szczęście rządy braci K. są już za nami ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 21:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
qqiz napisał(a):
I właśnie przez ten "pewien dystans" powstają "polskie obozy koncentracyjne" czy "polska zbrodnia wypędzenia".

Mylisz pojęcia głupoty czy niewiedzy a dystansu do tego co było.
A te polskie obozy to też troche rozdmuchane, ktoś zle sformułował zdanie i afera na całego rozdmuchana przez media bo przecież afery są źródłem pieniędzy dla TV zaraz po kataklizmach i innych tragediach. Były na polskiej ziemi i tak się powiedziało. Przyjeżdzam do Niemiec moim autem i pytają czy to polskie bmw to moje? Głupie porównanie ale tym samym tokiem szedł ten co napisał polskie obozy, poprostu nie pomyślał i walnał. Tylko że ranga większa.
Ale my cos mamy, jakieś kompleksy, nie czujemy się docenieni, nie wiem. Autostrad też nie budujemy toć po wojnie były uznawane za symbol III Rzeszy i tak nam zostało do dziś a Europa zapomniała.
Francuzi nie rzucali się na Niemców, może tchórze, a może dobrze policzyli że nie mają szans, alianci ich wyzwolili a po wojnie prawie żadnych zniszczeń.

Schowajmy swoją dumę którą żyjemy od ponad 50 lat i weźmy się do roboty by Polska była lepsza anie na każdym kroku rozpamiętywać to co było i jak walczyliśmy. Bo jak trzeba to potrafimy a nie teraz gnijemy od 50 lat :(

Tytuł: pomyślcie moi drodzy
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 22:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Słuchajcie, Clarkson to bardzo kontrowersyjny dziennikarz i dzięki temu jest sławny,lubiany i znienawidzony hehe. Polecam przeczytać jego książki i on naśmiewa się z każdego: polaków,niemców,włochów,rosjan oraz także z brytyjczyków czy własnej żony i dzieci. Wrzućcie na luz. Za dwa tygodnie nikt nie będzie pamiętał o tej reklamie. Polecam książkę "Świat według Clarksona"-w niej dopiero daje czadu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 23:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 M3 + E60
Kod silnika: S54 + M54
GP-T1000,

dobrze gadasz :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1